Rychlá a zdravá snídaně.

Ingredience

rýžová kaše:

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

restovaná zelenina:

  • cibule
  • mrkev
  • daikon
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme!
  2. Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  3. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu.
  5. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a daikon nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a daikon.
  7. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky, na obrázku je slunečnice.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je jáhly nebo pohankou. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...
  1. Ahoj Evičko, pořád se ještě učím nová jídla a asi se nikdy učit nepřestanu. Rozumim tomu tedy správně, že jako zdroj bílkovin můžu použít buď luštěniny nebo třeba tempeh nebo tofu? Děkuju Petra

    • Záleží, zda to má být dezert nebo třeba snídaně. U hlavních jídel dáváme zeleninu vždy a ovoci se v kombinaci s obilím záměrně vyhýbáme.

    • Chvilku jsem přemýšlela, proč se těšíš na kasičku, ale pak jsem si domyslela ten správný háček a mrkla, pod jakým receptem si to vlastně čtu a bylo jasno 😂😂

      • :-) vetsinou nechavam zrnicka cela, nemixuju, ale ta bila ryze k tomu navadela sama! Vlastne mixovat nebylo ani potreba, poradne jsem ryzi rozmichala a bylo hotovo :-) Opravdu, stoji to za to nekdy se takhle rozmazlit – bila ryzova kase, mnam!

  2. Můžu se prosím zeptat, jestli je možné nahradit daikon vodnicí? Nebo je to úplně mimo? Trochu se v té zelenině ztrácím. Díky

    • Úplně v pohodě. I jakoukoliv jinou ředkví či klidně i kedlubnou. Zelenina se dá vždy vyměnit za jinou kombinaci, nemusí to být přesně podle receptu.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční beránek z kvásku (vegan)
Další článek1. Co všechno vynecháme