Rychlá a zdravá snídaně.
Ingredience
rýžová kaše:
- 1 hrnek rýže
- 3 hrnky vody
- špetka soli
restovaná zelenina:
- cibule
- mrkev
- daikon
- sůl
- 3 lžíce oleje
Jak připravit kaši z rýže se zeleninou
- Rýži propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme!
- Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
- Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši.
- Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu.
- Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a daikon nastrouháme na hrubém struhadle.
- Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a daikon.
- Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.
Praktické
- Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.
Kombinujeme
- Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky, na obrázku je slunečnice.
- Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.
Obměna
- Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je jáhly nebo pohankou. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).
Děti
- Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.
Mnaaaam ♥️
Ahoj Evičko, pořád se ještě učím nová jídla a asi se nikdy učit nepřestanu. Rozumim tomu tedy správně, že jako zdroj bílkovin můžu použít buď luštěniny nebo třeba tempeh nebo tofu? Děkuju Petra
Ahoj Peťo, to doufám, protože jinak by to byl asi konec aktivního života 😉 Učíme se neustále, každý den, každou hodinu. Bílkoviny najdeš v obilí, luštěninách, semínkách, dokonce něco i v zelenině, ale důležité je mít dostatek bílkovin v té správné podobě a kombinacích. Máme to vysvětleno zde https://www.jimejinak.cz/navod-jak-seskladat-kompletni-zdravy-talir/, když si dáš heslo bílkoviny do vyhledavače na Jíme Jinak, dostaneš spoustu dalších článků a informací, např https://www.jimejinak.cz/o-bilkovinach/
Mixovaná rýžová kaše přišla na řadu v rámci testování nových kaší na víkendy. Restovaná mrkev s daikonem je úžasná. Takže hurá mám další kaši na snídaně :-)
Evi, můžu dělat kaši nasladko s trochou ovocenky nebo se mám raději držet receptu a zeleniny?
Záleží, zda to má být dezert nebo třeba snídaně. U hlavních jídel dáváme zeleninu vždy a ovoci se v kombinaci s obilím záměrně vyhýbáme.
Uz se na ni na kasicku tesim!!! :-)
Chvilku jsem přemýšlela, proč se těšíš na kasičku, ale pak jsem si domyslela ten správný háček a mrkla, pod jakým receptem si to vlastně čtu a bylo jasno 😂😂
:-) vetsinou nechavam zrnicka cela, nemixuju, ale ta bila ryze k tomu navadela sama! Vlastne mixovat nebylo ani potreba, poradne jsem ryzi rozmichala a bylo hotovo :-) Opravdu, stoji to za to nekdy se takhle rozmazlit – bila ryzova kase, mnam!
😋😋
Můžu se prosím zeptat, jestli je možné nahradit daikon vodnicí? Nebo je to úplně mimo? Trochu se v té zelenině ztrácím. Díky
Úplně v pohodě. I jakoukoliv jinou ředkví či klidně i kedlubnou. Zelenina se dá vždy vyměnit za jinou kombinaci, nemusí to být přesně podle receptu.