Rychlá a zdravá snídaně.
Ingredience

rýžová kaše:

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

restovaná zelenina:

  • cibule
  • mrkev
  • daikon
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme!
  2. Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  3. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu.
  5. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a daikon nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a daikon.
  7. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky, na obrázku je slunečnice.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je jáhly nebo pohankou. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Můžu se prosím zeptat, jestli je možné nahradit daikon vodnicí? Nebo je to úplně mimo? Trochu se v té zelenině ztrácím. Díky

    • Úplně v pohodě. I jakoukoliv jinou ředkví či klidně i kedlubnou. Zelenina se dá vždy vyměnit za jinou kombinaci, nemusí to být přesně podle receptu.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční beránek z kvásku (vegan)
Další článek1. Co všechno vynecháme