Rychlá a zdravá snídaně.

Ingredience

rýžová kaše:

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

restovaná zelenina:

  • cibule
  • mrkev
  • daikon
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme!
  2. Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  3. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu.
  5. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a daikon nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a daikon.
  7. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky, na obrázku je slunečnice.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je jáhly nebo pohankou. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...
  1. Ahoj Evičko, pořád se ještě učím nová jídla a asi se nikdy učit nepřestanu. Rozumim tomu tedy správně, že jako zdroj bílkovin můžu použít buď luštěniny nebo třeba tempeh nebo tofu? Děkuju Petra

    • Záleží, zda to má být dezert nebo třeba snídaně. U hlavních jídel dáváme zeleninu vždy a ovoci se v kombinaci s obilím záměrně vyhýbáme.

    • Chvilku jsem přemýšlela, proč se těšíš na kasičku, ale pak jsem si domyslela ten správný háček a mrkla, pod jakým receptem si to vlastně čtu a bylo jasno 😂😂

      • :-) vetsinou nechavam zrnicka cela, nemixuju, ale ta bila ryze k tomu navadela sama! Vlastne mixovat nebylo ani potreba, poradne jsem ryzi rozmichala a bylo hotovo :-) Opravdu, stoji to za to nekdy se takhle rozmazlit – bila ryzova kase, mnam!

  2. Můžu se prosím zeptat, jestli je možné nahradit daikon vodnicí? Nebo je to úplně mimo? Trochu se v té zelenině ztrácím. Díky

    • Úplně v pohodě. I jakoukoliv jinou ředkví či klidně i kedlubnou. Zelenina se dá vždy vyměnit za jinou kombinaci, nemusí to být přesně podle receptu.

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční beránek z kvásku (vegan)
Další článek1. Co všechno vynecháme