Rychlá a zdravá snídaně.

Ingredience

rýžová kaše:

  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli

restovaná zelenina:

  • cibule
  • mrkev
  • daikon
  • sůl
  • 3 lžíce oleje

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži propereme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme!
  2. Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  3. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši.
  4. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu.
  5. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a daikon nastrouháme na hrubém struhadle.
  6. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a daikon.
  7. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky, na obrázku je slunečnice.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější je jáhly nebo pohankou. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Na oslavě se po mých „JJ dobrotách“ jen zaprášilo (Adriana)

Adriana: Dobré ráno dievčatá. Ako tak čítam, celkom dobre...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...
  1. Ahoj Evičko, pořád se ještě učím nová jídla a asi se nikdy učit nepřestanu. Rozumim tomu tedy správně, že jako zdroj bílkovin můžu použít buď luštěniny nebo třeba tempeh nebo tofu? Děkuju Petra

    • Záleží, zda to má být dezert nebo třeba snídaně. U hlavních jídel dáváme zeleninu vždy a ovoci se v kombinaci s obilím záměrně vyhýbáme.

    • Chvilku jsem přemýšlela, proč se těšíš na kasičku, ale pak jsem si domyslela ten správný háček a mrkla, pod jakým receptem si to vlastně čtu a bylo jasno 😂😂

      • :-) vetsinou nechavam zrnicka cela, nemixuju, ale ta bila ryze k tomu navadela sama! Vlastne mixovat nebylo ani potreba, poradne jsem ryzi rozmichala a bylo hotovo :-) Opravdu, stoji to za to nekdy se takhle rozmazlit – bila ryzova kase, mnam!

  2. Můžu se prosím zeptat, jestli je možné nahradit daikon vodnicí? Nebo je to úplně mimo? Trochu se v té zelenině ztrácím. Díky

    • Úplně v pohodě. I jakoukoliv jinou ředkví či klidně i kedlubnou. Zelenina se dá vždy vyměnit za jinou kombinaci, nemusí to být přesně podle receptu.

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubový kuba s tempehem
Další článek1. Co všechno vynecháme