Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolky mungo nažluto

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Recept na vařené mungo fazole s cuketou, který je vhodný i pro děti! Jednoduché a zdravé jídlo plné chuti a lákavých ingrediencí, které můžete snadno upravit podle svých preferencí. Připravte si toto lahodné jídlo plné luštěnin a zeleniny a dopřejte svému tělu zdravou dávku energie!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cuketa
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ume ocet podle chuti

Bylo mi padesát, tedy už je to pár let, co mi bylo padesát. Měla jsem za sebou dobrýc...

Jak připravit vařené mungo fazole

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sójovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pro bezlepkovou verzi je třeba používat sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení (pohanková, hrachová apod.), případně vynechat a více osolit.
  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

    Obměna

    • Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výměnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.

    Děti

    • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
    • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

    PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

    Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    22 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Mnjaam.Dekuji za vaše práce je to fakt dobre jidlo

    Výborná večeře 👌

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

    Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

    Houbové rizoto s tymiánem

    Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

    Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

    Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

    Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

    Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

    Japonský tofu sendvič Onigirazu

    Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

    Nádivka v županu

    Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.