Fazolky jsem měla namočené od večera, uvařila jsem je ráno se snídaní, takže na oběd byly už uvařené po ruce a vznikla další výborná rychlovka. Dětem se nejvíc líbila žlutá barva, manžel ocenil chuť a lehkost, kterou dodala dobře zamaskovaná zelenina, takže to jedly i děti, co zeleninu nejí :-). Luštěniny prostě milujeme a tohle byla príma změna.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cuketa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit vařené mungo fazole

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Vynikající to bylo, já jsem si ještě posypala praženou slunečnicí (což si ostatně sypu všecko 🙂 a nemělo to chybu! Díky moc za recept.

  2. Evo,prosím tě, všude píšete, že dochutíme kapkou umeocta, kapkou sójovky apod. Jak velká ta kapka je nebo kolik jich je? Já osolím, přidám většinou sójovku a na závěr ještě často i umeocet. Ale i když bych vařila jen jednu porci, určitě dávám od všeho víc než jednu kapku! NAtož když vařím pro 3 lidi. To jsem opravdu takový slanomilec? Na druhou stranu, když ochutnám běžné pečivo z krámu, tak cítím, jak moc je slané, což jsem kdysi dávno na počátku svého jedění jinak vůbec nepociťovala, takže nějaký posun tam být musí.
    Z těch dětských nemastných neslaných jídel kašovité a omáčkovité formace se mi už zvedá žaludek, takže si “řádně” přisolím :o) a třeba i gomasiem, když už nechci kvůli dětem přidávat sůl do jídla …

    • Záleží jak si to osolíte. Když solím méně, tak padne i lžíce sójovky a umeocta nebo jedno z toho na pokrm pro 2-3 lidí. Lucko, jestli ti pečivo z obchodu připadá slané, tak to je už dobrá míra toho, že opravdu nesolíš moc. A přisolit si jednou slanější složkou je naprosto v pořádku.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (VII. díl)
Další článekKdyž dítě zásadně odmítá jíst naši stravu a závidí ostatním jídlo