Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolky mungo nažluto

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Fazolky jsem měla namočené od večera, uvařila jsem je ráno se snídaní, takže na oběd byly už uvařené po ruce a vznikla další výborná rychlovka. Dětem se nejvíc líbila žlutá barva, manžel ocenil chuť a lehkost, kterou dodala dobře zamaskovaná zelenina, takže to jedly i děti, co zeleninu nejí :-). Luštěniny prostě milujeme a tohle byla príma změna.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cuketa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ume ocet podle chuti

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Jak připravit vařené mungo fazole

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
23. 3. 2021

S fazolkami mungo moc receptů nemám, tak nastal čas vyzkoušet další. Nejen, že to bylo ihned hotové, ale i výborně to chutná 😀 Kuskus, napařená brokolice, kimchi a posypka gomasio.

Ta kurkuma tomu dala grady!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Restované nudle na tymiánu se zeleninou a fazolemi

Přebytek cuket a dýní krásně zužitkujete v tomto receptu. Hodí se jako rychlovka k večeři a chutná malým i velkým.

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Indické Casserole s mungem

Caseroole je rychle hotové a velmi chutné. Testováno na sousedech.