Fazolky jsem měla namočené od večera, uvařila jsem je ráno se snídaní, takže na oběd byly už uvařené po ruce a vznikla další výborná rychlovka. Dětem se nejvíc líbila žlutá barva, manžel ocenil chuť a lehkost, kterou dodala dobře zamaskovaná zelenina, takže to jedly i děti, co zeleninu nejí :-). Luštěniny prostě milujeme a tohle byla príma změna.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cuketa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit vařené mungo fazole

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Cukr téměř v normě a 5 kg dole (Milena)

Milena: Včera jsem byla na kontrole u dia lekařky,...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...
    • Nesmí se to přepísknout 😃😃 Holky tuhle nabyly dojmu, že čím víc koření, tím líp a nedalo se to 😂

  1. Vynikající to bylo, já jsem si ještě posypala praženou slunečnicí (což si ostatně sypu všecko :-) a nemělo to chybu! Díky moc za recept.

  2. Evo,prosím tě, všude píšete, že dochutíme kapkou umeocta, kapkou sójovky apod. Jak velká ta kapka je nebo kolik jich je? Já osolím, přidám většinou sójovku a na závěr ještě často i umeocet. Ale i když bych vařila jen jednu porci, určitě dávám od všeho víc než jednu kapku! NAtož když vařím pro 3 lidi. To jsem opravdu takový slanomilec? Na druhou stranu, když ochutnám běžné pečivo z krámu, tak cítím, jak moc je slané, což jsem kdysi dávno na počátku svého jedění jinak vůbec nepociťovala, takže nějaký posun tam být musí.
    Z těch dětských nemastných neslaných jídel kašovité a omáčkovité formace se mi už zvedá žaludek, takže si „řádně“ přisolím :o) a třeba i gomasiem, když už nechci kvůli dětem přidávat sůl do jídla …

    • Záleží jak si to osolíte. Když solím méně, tak padne i lžíce sójovky a umeocta nebo jedno z toho na pokrm pro 2-3 lidí. Lucko, jestli ti pečivo z obchodu připadá slané, tak to je už dobrá míra toho, že opravdu nesolíš moc. A přisolit si jednou slanější složkou je naprosto v pořádku.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (VII. díl)
Další článekKdyž dítě zásadně odmítá jíst naši stravu a závidí ostatním jídlo