- 1 hrnek fazolek mungo
- kousek řasy kombu
- voda na vaření
- 1 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1 cuketa
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky kurkumy
- ume ocet podle chuti
Jak připravit vařené mungo fazole
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
- Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
- Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna
- Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.
Děti
- Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
S fazolkami mungo moc receptů nemám, tak nastal čas vyzkoušet další. Nejen, že to bylo ihned hotové, ale i výborně to chutná 😀 Kuskus, napařená brokolice, kimchi a posypka gomasio.
Ta kurkuma tomu dala grady!