Fazolky jsem měla namočené od večera, uvařila jsem je ráno se snídaní, takže na oběd byly už uvařené po ruce a vznikla další výborná rychlovka. Dětem se nejvíc líbila žlutá barva, manžel ocenil chuť a lehkost, kterou dodala dobře zamaskovaná zelenina, takže to jedly i děti, co zeleninu nejí :-). Luštěniny prostě milujeme a tohle byla príma změna.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • kousek řasy kombu
  • voda na vaření
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cuketa
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit vařené mungo fazole

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, cuketu na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo kurkumy můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Vynikající to bylo, já jsem si ještě posypala praženou slunečnicí (což si ostatně sypu všecko 🙂 a nemělo to chybu! Díky moc za recept.

  2. Evo,prosím tě, všude píšete, že dochutíme kapkou umeocta, kapkou sójovky apod. Jak velká ta kapka je nebo kolik jich je? Já osolím, přidám většinou sójovku a na závěr ještě často i umeocet. Ale i když bych vařila jen jednu porci, určitě dávám od všeho víc než jednu kapku! NAtož když vařím pro 3 lidi. To jsem opravdu takový slanomilec? Na druhou stranu, když ochutnám běžné pečivo z krámu, tak cítím, jak moc je slané, což jsem kdysi dávno na počátku svého jedění jinak vůbec nepociťovala, takže nějaký posun tam být musí.
    Z těch dětských nemastných neslaných jídel kašovité a omáčkovité formace se mi už zvedá žaludek, takže si „řádně“ přisolím :o) a třeba i gomasiem, když už nechci kvůli dětem přidávat sůl do jídla …

    • Záleží jak si to osolíte. Když solím méně, tak padne i lžíce sójovky a umeocta nebo jedno z toho na pokrm pro 2-3 lidí. Lucko, jestli ti pečivo z obchodu připadá slané, tak to je už dobrá míra toho, že opravdu nesolíš moc. A přisolit si jednou slanější složkou je naprosto v pořádku.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (VII. díl)
Další článekKdyž dítě zásadně odmítá jíst naši stravu a závidí ostatním jídlo