Tahle rychlá dýňová polévka patří v naší rodině i u našich hostů k absolutní hvězdě mezi polévkami.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka, rostlinná smetana

Jak připravit dokonalou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli, mrkev i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a dýni, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme jemný krém.
  10. Vývar přidáváme postupně podle potřeby, aby polévka byla pěkně hustá a krémová, nikoli vodová.
  11. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.
  12. Podávat můžeme sypané semínky, zelenými natěmi a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, pokud už není stará a slupka tak trvrdá, že jde sotva krájet. Pak ji vykrájejte jen dužinu a slupku dejte do vývaru.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou než hokkaido, hodí se i máslová a jiné typy „masitých“ odrůd. Nehodí se velká česká dýně, protože je příliš vodnatá a nevýrazná.
  • Mrkev můžete vynechat a udělat polévku čistě dýňovou. Já ji tam dávám, protože to dodá chuti na plnosti a protože většinou šetřím s dýní, takže mrví část dýně nahradím.
  • Místo zázvoru můžete dát česnek, případně přidat oblíbené koření.
  • My si s touto polévkou hrajeme na sto různých způsobů, jak zjistíte, když prohledáte recepty s polévkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Měli jsme dnes z upečené dýně muškátové, místo zázvoru v té dnešné slotě pálivou papriku – dobrota. Nejlepší na tom bylo, že se dala sníst i ta slupka.

  2. Přesně takhle ji dělám i já a opravdu nám takhle chutná nejvíc. Na talíři ozdobím dýňovým olejem a je dokonalá.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá pomazánka z červené čočky
Další článek18x foto inspirace na skladování obilovin a luštěnin