Tahle rychlá dýňová polévka patří v naší rodině i u našich hostů k absolutní hvězdě mezi polévkami.
Ingredience
pro 4 porce
- 1/2 dýně hokkaido
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- kousek zázvoru
- 1/2 litru vývaru/vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- na ozdobení: zelené natě, pražená semínka, rostlinná smetana
Jak připravit dokonalou dýňovou polévku
- Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
- Cibuli, mrkev i dýni pokrájíme na větší kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
- Po chvíli přidáme mrkev a dýni, společně několik minut restujeme.
- Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
- Společně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
- Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
- Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme jemný krém.
- Vývar přidáváme postupně podle potřeby, aby polévka byla pěkně hustá a krémová, nikoli vodová.
- Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.
- Podávat můžeme sypané semínky, zelenými natěmi a s pár kapkami rostlinné smetany.
Praktické
- Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
- Dýni neloupeme, pokud už není stará a slupka tak trvrdá, že jde sotva krájet. Pak ji vykrájejte jen dužinu a slupku dejte do vývaru.
Obměna
- Dýni můžete použít i jinou než hokkaido, hodí se i máslová a jiné typy „masitých“ odrůd. Nehodí se velká česká dýně, protože je příliš vodnatá a nevýrazná.
- Mrkev můžete vynechat a udělat polévku čistě dýňovou. Já ji tam dávám, protože to dodá chuti na plnosti a protože většinou šetřím s dýní, takže mrví část dýně nahradím.
- Místo zázvoru můžete dát česnek, případně přidat oblíbené koření.
- My si s touto polévkou hrajeme na sto různých způsobů, jak zjistíte, když prohledáte recepty s polévkami.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.
Nedělní snídaňová polévka, ač jsme trochu zaspali 😀
Jemná chuť dýňového krému zde vyniká dochucením úžasnými octy a je podtržena jemnou štiplavostí zázvorové šťávy.
👍😋👍
A to srdíčko uprostřed! 👍
Měli jsme dnes z upečené dýně muškátové, místo zázvoru v té dnešné slotě pálivou papriku – dobrota. Nejlepší na tom bylo, že se dala sníst i ta slupka.
To zahřálo, co 👍
Přesně takhle ji dělám i já a opravdu nám takhle chutná nejvíc. Na talíři ozdobím dýňovým olejem a je dokonalá.
Ano, to je velmi chutná tečka s tím olejem :-)