Tahle rychlá dýňová polévka patří v naší rodině i u našich hostů k absolutní hvězdě mezi polévkami.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka, rostlinná smetana

Jak připravit dokonalou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli, mrkev i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a dýni, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme jemný krém.
  10. Vývar přidáváme postupně podle potřeby, aby polévka byla pěkně hustá a krémová, nikoli vodová.
  11. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.
  12. Podávat můžeme sypané semínky, zelenými natěmi a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, pokud už není stará a slupka tak trvrdá, že jde sotva krájet. Pak ji vykrájejte jen dužinu a slupku dejte do vývaru.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou než hokkaido, hodí se i máslová a jiné typy „masitých“ odrůd. Nehodí se velká česká dýně, protože je příliš vodnatá a nevýrazná.
  • Mrkev můžete vynechat a udělat polévku čistě dýňovou. Já ji tam dávám, protože to dodá chuti na plnosti a protože většinou šetřím s dýní, takže mrví část dýně nahradím.
  • Místo zázvoru můžete dát česnek, případně přidat oblíbené koření.
  • My si s touto polévkou hrajeme na sto různých způsobů, jak zjistíte, když prohledáte recepty s polévkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...
  1. Měli jsme dnes z upečené dýně muškátové, místo zázvoru v té dnešné slotě pálivou papriku – dobrota. Nejlepší na tom bylo, že se dala sníst i ta slupka.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá pomazánka z červené čočky
Další článek18x foto inspirace na skladování obilovin a luštěnin