Tahle rychlá dýňová polévka patří v naší rodině i u našich hostů k absolutní hvězdě mezi polévkami.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka, rostlinná smetana

Jak připravit dokonalou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli, mrkev i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a dýni, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme jemný krém.
  10. Vývar přidáváme postupně podle potřeby, aby polévka byla pěkně hustá a krémová, nikoli vodová.
  11. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.
  12. Podávat můžeme sypané semínky, zelenými natěmi a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, pokud už není stará a slupka tak trvrdá, že jde sotva krájet. Pak ji vykrájejte jen dužinu a slupku dejte do vývaru.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou než hokkaido, hodí se i máslová a jiné typy “masitých” odrůd. Nehodí se velká česká dýně, protože je příliš vodnatá a nevýrazná.
  • Mrkev můžete vynechat a udělat polévku čistě dýňovou. Já ji tam dávám, protože to dodá chuti na plnosti a protože většinou šetřím s dýní, takže mrví část dýně nahradím.
  • Místo zázvoru můžete dát česnek, případně přidat oblíbené koření.
  • My si s touto polévkou hrajeme na sto různých způsobů, jak zjistíte, když prohledáte recepty s polévkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Přesně takhle ji dělám i já a opravdu nám takhle chutná nejvíc. Na talíři ozdobím dýňovým olejem a je dokonalá.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá pomazánka z červené čočky
Další článek18x foto inspirace na skladování obilovin a luštěnin