Tahle rychlá dýňová polévka patří v naší rodině i u našich hostů k absolutní hvězdě mezi polévkami.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • kousek zázvoru
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • na ozdobení: zelené natě, pražená semínka, rostlinná smetana

Jak připravit dokonalou dýňovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
  2. Cibuli, mrkev i dýni pokrájíme na větší kostky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.
  4. Po chvíli přidáme mrkev a dýni, společně několik minut restujeme.
  5. Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu.
  6. Společně vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Mezitím nastrouháme zázvor na jemno.
  8. Do mrkve píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku.
  9. Rozmixujeme obsah ponorným mixérem nebo v mixéru. Mixujeme, až dostaneme jemný krém.
  10. Vývar přidáváme postupně podle potřeby, aby polévka byla pěkně hustá a krémová, nikoli vodová.
  11. Na závěr vyždímáme rukou do polévky nastrouhaný zázvor a podle chuti přidáme jablečný ocet a umeocet.
  12. Podávat můžeme sypané semínky, zelenými natěmi a s pár kapkami rostlinné smetany.

Praktické

  • Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
  • Dýni neloupeme, pokud už není stará a slupka tak trvrdá, že jde sotva krájet. Pak ji vykrájejte jen dužinu a slupku dejte do vývaru.

Obměna

  • Dýni můžete použít i jinou než hokkaido, hodí se i máslová a jiné typy „masitých“ odrůd. Nehodí se velká česká dýně, protože je příliš vodnatá a nevýrazná.
  • Mrkev můžete vynechat a udělat polévku čistě dýňovou. Já ji tam dávám, protože to dodá chuti na plnosti a protože většinou šetřím s dýní, takže mrví část dýně nahradím.
  • Místo zázvoru můžete dát česnek, případně přidat oblíbené koření.
  • My si s touto polévkou hrajeme na sto různých způsobů, jak zjistíte, když prohledáte recepty s polévkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale nedáváme zázvor, ubíráme sůl, olej a octy.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
  1. Měli jsme dnes z upečené dýně muškátové, místo zázvoru v té dnešné slotě pálivou papriku – dobrota. Nejlepší na tom bylo, že se dala sníst i ta slupka.

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJednoduchá pomazánka z červené čočky
Další článek18x foto inspirace na skladování obilovin a luštěnin