Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...
  1. Díky za připomenutí! :)
    Podobný recept znám jako „Kočičí svarbu“ ze sešitové kuchařky „Kuchyně posvícenská i všední“ z roku 1977. :) Podávala se s kysaným zelím (a samozřejmě tam nechyběla slanina a sádlo ;) ). A hned pod ní je recept na „Kočičí tanec“ – to samé, akorát s čočkou a „Šumajstr nebo Šurimajzl“ – kroupy s fazolemi (a škvarky/bůčkem).
    Teď jsem si udělala svarbu z krupek vařených se sušenými houbami a uvařeného naklíčeného hrachu. Navrch osmahnutá cibulka a k tomu zelíčko. Opravdu výborné! :)

    • No, oni ti předkové neměli snadný život, tuky dost potřebovali při většinou těžší fyzické práci (jen co toho po svých nachodili i bez toho dalšího nutného v životě oddřít u obou pohlaví), ale máme proti nim obrovskou výhodu v možnostech dochucení. Dřív nejdostupnější uzený bůček my známe nahradit kvalitní sojovkou a naopak pohybový nedostatek ve srovnání s minulými generacemi tím trochu vyvážit.
      Tohle jídlo (resp. kdoví, jestli svatbu nebo spíš šoulet? při čtení je to velmi podobné a liší se jen zapékáním a chuť skutečného jídla jsem nikdy od někoho, kdo to sám jídal jako malý, nezkusila) dělávám dávno dávno, mně chutná hodně, děti frflají, pokud tam není slaninka, hlavně prostřední odrostek, ten je můj úhelný kámen snad celý život. Varianta s houbami je echt dobrá, ale nedělám, houby si nechávám pro úpravu na tradičního houbového kubu, trochu si to hlídám, abych se ubránila snahám některých doma mi vmést, že je to všechno stejné na jedno brdo (jojo, prostřední bojuje všemi dostupnými zbraněmi a bývá nápaditý – a mohl by taky herdek být méně vytrvalý).

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČakry: jejich význam a jak je uvolnit
Další článekObilné vločky – přehled druhů, výroba a skladování