Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)
Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Díky za připomenutí! 🙂
    Podobný recept znám jako “Kočičí svarbu” ze sešitové kuchařky “Kuchyně posvícenská i všední” z roku 1977. 🙂 Podávala se s kysaným zelím (a samozřejmě tam nechyběla slanina a sádlo 😉 ). A hned pod ní je recept na “Kočičí tanec” – to samé, akorát s čočkou a “Šumajstr nebo Šurimajzl” – kroupy s fazolemi (a škvarky/bůčkem).
    Teď jsem si udělala svarbu z krupek vařených se sušenými houbami a uvařeného naklíčeného hrachu. Navrch osmahnutá cibulka a k tomu zelíčko. Opravdu výborné! 🙂

    • No, oni ti předkové neměli snadný život, tuky dost potřebovali při většinou těžší fyzické práci (jen co toho po svých nachodili i bez toho dalšího nutného v životě oddřít u obou pohlaví), ale máme proti nim obrovskou výhodu v možnostech dochucení. Dřív nejdostupnější uzený bůček my známe nahradit kvalitní sojovkou a naopak pohybový nedostatek ve srovnání s minulými generacemi tím trochu vyvážit.
      Tohle jídlo (resp. kdoví, jestli svatbu nebo spíš šoulet? při čtení je to velmi podobné a liší se jen zapékáním a chuť skutečného jídla jsem nikdy od někoho, kdo to sám jídal jako malý, nezkusila) dělávám dávno dávno, mně chutná hodně, děti frflají, pokud tam není slaninka, hlavně prostřední odrostek, ten je můj úhelný kámen snad celý život. Varianta s houbami je echt dobrá, ale nedělám, houby si nechávám pro úpravu na tradičního houbového kubu, trochu si to hlídám, abych se ubránila snahám některých doma mi vmést, že je to všechno stejné na jedno brdo (jojo, prostřední bojuje všemi dostupnými zbraněmi a bývá nápaditý – a mohl by taky herdek být méně vytrvalý).

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekReflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou
Další článekObilné vločky – přehled druhů, výroba a skladování