Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Díky za připomenutí! 🙂
    Podobný recept znám jako „Kočičí svarbu“ ze sešitové kuchařky „Kuchyně posvícenská i všední“ z roku 1977. 🙂 Podávala se s kysaným zelím (a samozřejmě tam nechyběla slanina a sádlo 😉 ). A hned pod ní je recept na „Kočičí tanec“ – to samé, akorát s čočkou a „Šumajstr nebo Šurimajzl“ – kroupy s fazolemi (a škvarky/bůčkem).
    Teď jsem si udělala svarbu z krupek vařených se sušenými houbami a uvařeného naklíčeného hrachu. Navrch osmahnutá cibulka a k tomu zelíčko. Opravdu výborné! 🙂

    • No, oni ti předkové neměli snadný život, tuky dost potřebovali při většinou těžší fyzické práci (jen co toho po svých nachodili i bez toho dalšího nutného v životě oddřít u obou pohlaví), ale máme proti nim obrovskou výhodu v možnostech dochucení. Dřív nejdostupnější uzený bůček my známe nahradit kvalitní sojovkou a naopak pohybový nedostatek ve srovnání s minulými generacemi tím trochu vyvážit.
      Tohle jídlo (resp. kdoví, jestli svatbu nebo spíš šoulet? při čtení je to velmi podobné a liší se jen zapékáním a chuť skutečného jídla jsem nikdy od někoho, kdo to sám jídal jako malý, nezkusila) dělávám dávno dávno, mně chutná hodně, děti frflají, pokud tam není slaninka, hlavně prostřední odrostek, ten je můj úhelný kámen snad celý život. Varianta s houbami je echt dobrá, ale nedělám, houby si nechávám pro úpravu na tradičního houbového kubu, trochu si to hlídám, abych se ubránila snahám některých doma mi vmést, že je to všechno stejné na jedno brdo (jojo, prostřední bojuje všemi dostupnými zbraněmi a bývá nápaditý – a mohl by taky herdek být méně vytrvalý).

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekReflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou
Další článekObilné vločky – přehled druhů, výroba a skladování