Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Kočičí svatba

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Změna jídelníčku mě zachránila před operací kolena a páteře. “Zázračně” mi zmizela osteoporóza po vysazen...

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
19. 4. 2022

Klasika české kuchyně k dnešní večeři 😀
S tempehem, napařená mrkev, ředkvičky, posypka libeček a naklíčená čočka Beluga.

Klub

Vyborne!! a ten tempeh v tom je skvely. Urcite to chce ale nejakou zeleninu navic, nebo aspon salat :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kroupotto s červenou řepou

Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!

Kroupotto s kapustou a fazolemi

Zbyly vám kroupy a uvařená luštěnina? Zkuste toto kroupotto. Skvělý tip na rychlou, ale kompletní večeři nebo jídlo do práce.

Sedlácká bída

Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze “zbytků”. Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)

Batátový guláš s černými fazolemi

V naší rodině se dělával bramborový guláš s uzeninou. Tento se mu díky batátům hodně podobá, ale vaříme ho ve zdravé verzi. Je velmi, velmi chutný.

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.