Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...
  1. Díky za připomenutí! :)
    Podobný recept znám jako „Kočičí svarbu“ ze sešitové kuchařky „Kuchyně posvícenská i všední“ z roku 1977. :) Podávala se s kysaným zelím (a samozřejmě tam nechyběla slanina a sádlo ;) ). A hned pod ní je recept na „Kočičí tanec“ – to samé, akorát s čočkou a „Šumajstr nebo Šurimajzl“ – kroupy s fazolemi (a škvarky/bůčkem).
    Teď jsem si udělala svarbu z krupek vařených se sušenými houbami a uvařeného naklíčeného hrachu. Navrch osmahnutá cibulka a k tomu zelíčko. Opravdu výborné! :)

    • No, oni ti předkové neměli snadný život, tuky dost potřebovali při většinou těžší fyzické práci (jen co toho po svých nachodili i bez toho dalšího nutného v životě oddřít u obou pohlaví), ale máme proti nim obrovskou výhodu v možnostech dochucení. Dřív nejdostupnější uzený bůček my známe nahradit kvalitní sojovkou a naopak pohybový nedostatek ve srovnání s minulými generacemi tím trochu vyvážit.
      Tohle jídlo (resp. kdoví, jestli svatbu nebo spíš šoulet? při čtení je to velmi podobné a liší se jen zapékáním a chuť skutečného jídla jsem nikdy od někoho, kdo to sám jídal jako malý, nezkusila) dělávám dávno dávno, mně chutná hodně, děti frflají, pokud tam není slaninka, hlavně prostřední odrostek, ten je můj úhelný kámen snad celý život. Varianta s houbami je echt dobrá, ale nedělám, houby si nechávám pro úpravu na tradičního houbového kubu, trochu si to hlídám, abych se ubránila snahám některých doma mi vmést, že je to všechno stejné na jedno brdo (jojo, prostřední bojuje všemi dostupnými zbraněmi a bývá nápaditý – a mohl by taky herdek být méně vytrvalý).

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČakry: jejich význam a jak je uvolnit
Další článekObilné vločky – přehled druhů, výroba a skladování