Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květákový řízek

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Krásný křupavý povrch řízku schovává měkounký květák. Jednoduchý recept, na jehož přípravu potřebujete jen obyčejné ingredience.

Ingredience
  • 1 menší pevný květák
  • celozrnná pšeničná mouka
  • kukuřičná strouhanka na obalování
  • mletá paprika
  • olej
  • kari koření
  • pepř
  • sůl
Na kondiment:
  • 1 lžička gochujangu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • trocha olivového oleje
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • půl sklenice vody
  • sezamové semínko
  • cibule na posypání
  • čerstvý tymián

Svoje četné zdravotní problémy jsem se snažila řešit pomocí lékařů, léčitelů i “zázračných” preparátů, al...

Jak připravit pečený řízek z květáku

  1. Květák nakrájejte na silnější plátky. Osolte a opepřete.
  2. V misce rozmíchejte mouku s vodou a kořením na kašovitou hmotu.
  3. Květák obalte v těstíčku a poté v kukuřičné strouhance.
  4. Pečící papír potřete olejem a dejte na něj řízky. Pokapejte povrch olejem a pečte na 200°C asi 35 minut dozlatova.
  5. Do malinkého kastrůlku dejte olej a prolisovaný česnek. Lehce nahřejte. Přidejte sezamové semínko.
  6. Ostatní ingredience na kondiment rozmíchejte ve vodě a přilejte na olej. Povařte do zhoustnutí.
  7. Servírujte řízek politý zálivkou a posypaný cibulkou a několika lístečky čerstvého tymiánu. Ozdobte citrónem.

Praktické

  • Volte pevný menší květák.
  • Zálivku můžete použít teplou nebo i vychlazenou
  • Pro verzi bez lepku použijte na přípravu těstíčka bezlepkovou mouku.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

Obměna

  • Těstíčko můžete obohatit jakýmkoliv kořením, které máte rádi.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a podáváme bez zálivky.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

35 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

I bez omáčky skvělý 🙂

vypadá to dobře, dáváte nějakou přílohu nebo jíte jen tak

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Smetanová čočka

I obyčejná čočka může být chutná a nám tato verze hodně chutnala. Věřím, že nezklame ani vás.

Rapini s tempehem

Rapini je typicky podzimní a zimní zelenina, která nikdy nechybí na našem záhoně. Rychlý a zdravý recept plný chuti. Skvělá obměna klasických těstovin, kte...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...