Domů > Magazín > Blog

Kváskový chléb zabodoval u holek na privátě i u návštěvy

To se tedy povedlo. Můj kváskový chléb se stal nečekaně hitem odpůrců zdravé výživy. První bochník zblajzly holky na privátě, druhý návštěva. Možná v našem studentském bytě dojde ke změnám ve stravování – holky se chtějí příště dívat, jak se kváskový chléb dělá.

Hrnečku vař

Měla jsem chuť na kváskový chleba. Po dlouhé době, kdy jsem ho neměla. Na domácí, měkoučký, čerstvě upečený, křupavý, nadýchaný a mokrý chlebík plný semínek. Dala jsem tedy večer kvasit kvásek. Ten se ale rozhodl, že se změní na “hrnečku vař”. Ráno ho byla plná mísa a nejen ta, dokonce se rozšířil i mimo mísu po celém našem kredenci. A tak tedy spontánně v našem studentském bytě vznikly dva kváskové chlebíky. Voněla tím celá kuchyň, byt i chodba.

Přilákala je vůně chleba

Spolubydlící studentky, všechny čtyři milovnice masa, vajec, sladkých koblih, donutů, pizz, pečiva ze supermarketů, mléčných výrobků, cukru a dalších jedů, se sbíhaly z pokojů, co že to tak krásně voní. “Co to pečeš?” divily se. Většinou nad mými výtvory ohrnovaly nos a nechtěly nic zkusit, protože je to prý “moc zdravé” a že si raději dají pizzu nebo zmrzlinu (ach ty předsudky…). Ale teď je ta vůně dostala a když jsem chleba krájela, každá dostala krajíc na zkoušku. Po bochníku se jen zaprášilo! S boulemi za ušima si každá z nich chválila, jak je výborný, lepší než z obchodu, mokrý a chutný a že ta zdravá strava asi nebude tak špatná. Dokonce prý ať udělám další a že se budou koukat, aby se přiučily :-)

💡 TIP: Sezóna plavek je tu! Zkus tento jídelníček a sprav si postavu.

Návštěva

Další ráno přijela maminka, tatínek a sestra jedné ze spolubydlících na návštěvu. Taková klasická česká tradičně se stravující rodina (chápejte knedlíky, tučná masa, bílé pečivo, omáčky, sladkosti, koláče a buchty, sladké nápoje, chipsy atp.), trošku při těle. Prý, aby jejich dcera neumřela hlady, tak jí dovezly velké zásoby – tj. spoustu masa, sušenek, sladkostí, koláčů, chipsů, kofoly, sirupů a také pečiva (krájeného chleba z obchodu značky Penam). Jelikož bylo ráno, čas snídaně, měli všichni v plánu si udělat z koupeného pečiva snídani. Spolubydlící se mezi řečí se svou rodinou ve vedlejším pokoji zmínila o mém kváskovém chlebu.

“Tak kvásku, nastala naše příležitost, dáme tě ochutnat dalším”. Nabídla jsem tedy celé rodině krajíc mého chleba. K mému překvapení její maminka, která se celý svůj život stravuje klasicky bílým pečivem, chtěla po mě recept na můj kváskový žitno-pšeničný chleba! “Ten teda je! A jaké má díry! A jak je mokrý! Už jsem tedy za svůj život měla možnost ochutnat hodně chlebů, ale tady ten… Ten tedy nemá konkurenci,” chválila s plnými škraněmi. Ani jeden z jejich rodiny nechtěl chléb ničím namazat, úplně jim stačil suchý (no on byl krásně mokrý) chlebík. A takto padl druhý bochník mého kváskového chleba. Na jejich pečivo ani nedošlo.

Kéž by lidi neměli předsudky. Pak by zjistili, jak jsou zdravé věci výborné! A třeba odteď moje spolubydlící začnou vařit se mnou konečně zdravě…. To vám povím zase příště :-)

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den Ajko, úplně se mi na něho zbíhají sliny. Já taky peču kváskových chleba, většinou o víkendu. Nový recept by však moc potěšil. Můžete ho prosím zveřejnit? Pečete v pekárně nebo v troubě? Mně se v troubě většinou propadl, z pekárny je hezky vyboulený a pěkně děrovaný. Přeji všem krásný slunečný den. Zdraví Siska

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

1
9

Chodil jste k nám s berlemi

Snad je to tím, že jsem rozjitřená krásnými komentáři ve startujícím programu, snad tím, že Jardu Hlávku považuji za kuchaře roku 2020. Ale tenhle komentář...