Hrnečku vař
Měla jsem chuť na kváskový chleba. Po dlouhé době, kdy jsem ho neměla. Na domácí, měkoučký, čerstvě upečený, křupavý, nadýchaný a mokrý chlebík plný semínek. Dala jsem tedy večer kvasit kvásek. Ten se ale rozhodl, že se změní na “hrnečku vař”. Ráno ho byla plná mísa a nejen ta, dokonce se rozšířil i mimo mísu po celém našem kredenci. A tak tedy spontánně v našem studentském bytě vznikly dva kváskové chlebíky. Voněla tím celá kuchyň, byt i chodba.
Přilákala je vůně chleba
Spolubydlící studentky, všechny čtyři milovnice masa, vajec, sladkých koblih, donutů, pizz, pečiva ze supermarketů, mléčných výrobků, cukru a dalších jedů, se sbíhaly z pokojů, co že to tak krásně voní. “Co to pečeš?” divily se. Většinou nad mými výtvory ohrnovaly nos a nechtěly nic zkusit, protože je to prý “moc zdravé” a že si raději dají pizzu nebo zmrzlinu (ach ty předsudky…). Ale teď je ta vůně dostala a když jsem chleba krájela, každá dostala krajíc na zkoušku. Po bochníku se jen zaprášilo! S boulemi za ušima si každá z nich chválila, jak je výborný, lepší než z obchodu, mokrý a chutný a že ta zdravá strava asi nebude tak špatná. Dokonce prý ať udělám další a že se budou koukat, aby se přiučily :-)

Odhal skutečné příčiny jarní únavy, detox potraviny a skryté překážky pro tvůj rozkvět! Jen do 17.2. Pak začínáme Jarní očistu.
PŘEJÍT NA ZÁZNAM

Návštěva
Další ráno přijela maminka, tatínek a sestra jedné ze spolubydlících na návštěvu. Taková klasická česká tradičně se stravující rodina (chápejte knedlíky, tučná masa, bílé pečivo, omáčky, sladkosti, koláče a buchty, sladké nápoje, chipsy atp.), trošku při těle. Prý, aby jejich dcera neumřela hlady, tak jí dovezly velké zásoby – tj. spoustu masa, sušenek, sladkostí, koláčů, chipsů, kofoly, sirupů a také pečiva (krájeného chleba z obchodu značky Penam). Jelikož bylo ráno, čas snídaně, měli všichni v plánu si udělat z koupeného pečiva snídani. Spolubydlící se mezi řečí se svou rodinou ve vedlejším pokoji zmínila o mém kváskovém chlebu.
“Tak kvásku, nastala naše příležitost, dáme tě ochutnat dalším”. Nabídla jsem tedy celé rodině krajíc mého chleba. K mému překvapení její maminka, která se celý svůj život stravuje klasicky bílým pečivem, chtěla po mě recept na můj kváskový žitno-pšeničný chleba! “Ten teda je! A jaké má díry! A jak je mokrý! Už jsem tedy za svůj život měla možnost ochutnat hodně chlebů, ale tady ten… Ten tedy nemá konkurenci,” chválila s plnými škraněmi. Ani jeden z jejich rodiny nechtěl chléb ničím namazat, úplně jim stačil suchý (no on byl krásně mokrý) chlebík. A takto padl druhý bochník mého kváskového chleba. Na jejich pečivo ani nedošlo.
Kéž by lidi neměli předsudky. Pak by zjistili, jak jsou zdravé věci výborné! A třeba odteď moje spolubydlící začnou vařit se mnou konečně zdravě…. To vám povím zase příště :-)
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Dobrý den Ajko, úplně se mi na něho zbíhají sliny. Já taky peču kváskových chleba, většinou o víkendu. Nový recept by však moc potěšil. Můžete ho prosím zveřejnit? Pečete v pekárně nebo v troubě? Mně se v troubě většinou propadl, z pekárny je hezky vyboulený a pěkně děrovaný. Přeji všem krásný slunečný den. Zdraví Siska