Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Fialkový ocet – do jídla i na tělo

Uvařeno
sezóna jaro

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem nebo popálení od slunce.

Ingredience
  • sklenice s širokým hrdlem
  • čerstvé květy
  • jablečný ocet
  • cedník nebo plátýnko
  • trychtýř
  • tmavá lahvička na uskladnění

Nepovedl se vám kváskový chléb? Nestíháte vůbec nic a nehubnete, ačkoli byste potřebovali? Půst nezvládáte a občas sn...

Jak připravit ocet z fialek

  1. Fialky oklepeme, aby v nich nebyl hmyz nebo hlína, odstraníme listy a stonky.
  2. Květy dáme do sklenice a zalijeme octem, aby byly všechny ponořené. Můžeme zatížit pružinkou, menší čistou lahvičkou, vyvařeným kamenem apod.
  3. Přiklopíme volně víčkem.
  4. Macerujeme při pokojové teplotě 10 – 14 dní.
  5. Scedíme a skladujeme v chladu a temnu, ideálně v tmavé lahvičce.

Praktické

  • Čím více máte fialek, tím více můžete použít octa. Podle potřeby tedy použijte sesbírané množství a zalijte adekvátním množstvím octa. Můžete si připravit deci nebo několik litrů fialkového octa.
  • Pokud máte fialky z dobrého zdroje, není je potřeba oplachovat. Pokud sbíráte ve městě na nejistých místech, omyjte je opatrně ve studené vodě a nechte uschnout, pak teprve zalijte octem.
  • Určitě si označte lahev, abyste po čase věděli, co to vlastně v lahvičce máte. Krom označení, že se jedná o fialkový ocet, se hodí také vypsat základní použití, abyste v případě bolestí, štípnutí či při horečce nemuseli hledat na webu nebo v knihách a mohli rychle využít připravenou první pomoc.
  • Použít můžete i vinný ocet, na přípravu salátů je také vhodný. Na ochlazení při horečce a spálení je však účinnější ocet jablečný.

Použití

  • V kuchyni do salátových zálivek – salát bude krásně vonět po fialkách. Případně všude tam, kde je kyselá chuť a fialková vůně na místě, tedy do omáček a zeleninových jídel.
  • Pokud použijete jablečný ocet, můžete si kapku přidávat ráno do vody v rámci detoxikační jarní kúry. Krom chuti jablečného octa bude vonět fialkově.
  • Při bolestech hlavy potírat spánky. Podle potřeby opakovat.
  • Při horečce přidat lžíci do vody, ze které připravujeme obklady na kotníky a zápěstí, případně na hlavu.
  • Při bodnutí hmyzem potřít postižené místo. Podle potřeby opakovat.
  • Pro oplachování vlasů či omývání obličeje naředit vodou (1 lžíce cca na 4 litry vody).
  • Pro zklidnění pokožky spálené sluncem potírat postižené partie.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za tip 💜

Marietta
18. 5. 2022

Ahojte, ja som mala fialky v octe ponorené až 17 dní, nebude to vadiť? Vďaka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Sušené bylinkové dochucovadlo s vůní citrónu

Připravte si zdravé a chutné domácí dochucovadlo bez éček a glutamátu, které využijete do všech možných pokrmů.

Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou

Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...

Těstovinový salát s houbami a chřestem

V teplých dnech přijde k chuti lehký, osvěžující salát s chřestem.

Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...