Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Fialkový ocet – do jídla i na tělo

Uvařeno
sezóna jaro

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem nebo popálení od slunce.

Ingredience
  • sklenice s širokým hrdlem
  • čerstvé květy
  • jablečný ocet
  • cedník nebo plátýnko
  • trychtýř
  • tmavá lahvička na uskladnění

Na první pokus jsem s Jíme Jinak sekla po týdnu. Ale po pěti letech jsem zjistila, že se z postele ráno hrabu jako st...

Jak připravit ocet z fialek

  1. Fialky oklepeme, aby v nich nebyl hmyz nebo hlína, odstraníme listy a stonky.
  2. Květy dáme do sklenice a zalijeme octem, aby byly všechny ponořené. Můžeme zatížit pružinkou, menší čistou lahvičkou, vyvařeným kamenem apod.
  3. Přiklopíme volně víčkem.
  4. Macerujeme při pokojové teplotě 10 – 14 dní.
  5. Scedíme a skladujeme v chladu a temnu, ideálně v tmavé lahvičce.

Praktické

  • Čím více máte fialek, tím více můžete použít octa. Podle potřeby tedy použijte sesbírané množství a zalijte adekvátním množstvím octa. Můžete si připravit deci nebo několik litrů fialkového octa.
  • Pokud máte fialky z dobrého zdroje, není je potřeba oplachovat. Pokud sbíráte ve městě na nejistých místech, omyjte je opatrně ve studené vodě a nechte uschnout, pak teprve zalijte octem.
  • Určitě si označte lahev, abyste po čase věděli, co to vlastně v lahvičce máte. Krom označení, že se jedná o fialkový ocet, se hodí také vypsat základní použití, abyste v případě bolestí, štípnutí či při horečce nemuseli hledat na webu nebo v knihách a mohli rychle využít připravenou první pomoc.
  • Použít můžete i vinný ocet, na přípravu salátů je také vhodný. Na ochlazení při horečce a spálení je však účinnější ocet jablečný.

Použití

  • V kuchyni do salátových zálivek – salát bude krásně vonět po fialkách. Případně všude tam, kde je kyselá chuť a fialková vůně na místě, tedy do omáček a zeleninových jídel.
  • Pokud použijete jablečný ocet, můžete si kapku přidávat ráno do vody v rámci detoxikační jarní kúry. Krom chuti jablečného octa bude vonět fialkově.
  • Při bolestech hlavy potírat spánky. Podle potřeby opakovat.
  • Při horečce přidat lžíci do vody, ze které připravujeme obklady na kotníky a zápěstí, případně na hlavu.
  • Při bodnutí hmyzem potřít postižené místo. Podle potřeby opakovat.
  • Pro oplachování vlasů či omývání obličeje naředit vodou (1 lžíce cca na 4 litry vody).
  • Pro zklidnění pokožky spálené sluncem potírat postižené partie.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Marietta
18. 5. 2022

Ahojte, ja som mala fialky v octe ponorené až 17 dní, nebude to vadiť? Vďaka.

Dobrý den. K oplachování vlasů a obličeje uvádíte lžíci na 4 litry vody. Je to správně? Většinou se setkávám s ředěním 1 díl octu a 4 díly vody. Děkuji za odpověď a za recept.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Naložené sedmikrásky

Naložte si sedmikásky. Je to snadné, rychlé a chutné. A taky tím můžete šikovně zaměstnat děti, sbírat sedmikrásky a dávat je do lahvičky je bude určitě ba...

Salát z polníčku s hořčičnou zálivkou

Výborný, svěží a ultra rychlý polníčkový salát vhodný jako příloha k hlavnímu jídlu.

Smoothie žabinec, jitrocel a řebříček

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

Marocký zimní cizrnový salát s quinoou

Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.