Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu, plackách nebo jen tak jako zobání. Ochutit si ho můžete dle vlastních preferencí.

Ingredience
na 1 kostku sýra
  • 1 střední cuketa
  • 1 velká lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
  • 1/2-3/4 lžičky soli
  • 1,5-2 lžíce agaru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst bazalky a petrželky
  • (1 kapsle probiotik)

Jak připravit bylinkový sýr z cukety

  1. Cuketu nakrájíme na plátky.
  2. Nachystáme si na sporák hrnec a do něj dáme na dně vody se špetkou soli.
  3. Přidáme cukety a blanšírujeme na středním plameni cca 5 minut nebo cukety můžeme napařit na pařáčku.
  4. Do mixéru vložíme změklé cukety, olej, sůl, agar, droždí.
  5. Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  6. Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
  7. Vypneme.
  8. Necháme zchladit na teplotu našeho těla (abychom ve směsi udrželi prst) a přidáme citronovou šťávu nebo jablečný ocet, najemno nasekané bylinky a případně i probiotika, pokud chceme použít.
  9. Nalijeme do formičky nebo více menších formiček.
  10. Dáme do lednice nezakrytý ztuhnout minimálně na 2 hodiny, lépe přes noc.
  11. Podáváme nakrájený na plátky nebo nastrouhaný.
  12. Uchováváme maximálně 7 dnů v lednici.

Praktické

  • Sýr můžete krájet na plátky nebo strouhat nahrubo či najemno.
  • Pokud chcete sýr úplně bílý, odstraňte z cukety slupku nebo použijte pouze bílou zeleninu.
  • Jelikož se cuketa v sýru blanšíruje a nejí ihned po uvaření, tudíž už není čerstvá, doporučujeme vždy takové jídlo doplnit i o něco čerstvého – syrovou zeleninu, salát, nasekanou petrželku či pažitku atp.

Obměna

  • Místo části cukety můžete dát i květák (také blanšírovaný).
  • Bylinky můžete dát čerstvé nebo sušené. Můžete využít ty, které máte doma nebo jsou právě v sezónně – tymián, kopr, bazalku, pažitku, petrželku aj.
  • Místo soli můžete dát sojovou omáčku v množství 1-2 lžíce, dle toho, jak chcete sýr slaný.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...
  1. Vyzkoušel jste někdo? Zajímaly by mě zkušenosti (děti cuketu až na výjimky nejedí, tak jestli to chutná hodně cuketově).

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z ovoce a zeleniny
Další článekHrachové kari na indický způsob