Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Bylinkový “sýr” z cukety (bez ořechů)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu, plackách nebo jen tak jako zobání. Ochutit si ho můžete dle vlastních preferencí.

Ingredience
na 1 kostku sýra
  • 1 střední cuketa
  • 1 velká lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
  • 1/2-3/4 lžičky soli
  • 1,5-2 lžíce agaru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst bazalky a petrželky
  • (1 kapsle probiotik)

Podělím se s vámi o vlastní čerstvou zkušenost, jak je strašně jednoduché odejít domů s rece...

Jak připravit bylinkový sýr z cukety

  1. Cuketu nakrájíme na plátky.
  2. Nachystáme si na sporák hrnec a do něj dáme na dně vody se špetkou soli.
  3. Přidáme cukety a blanšírujeme na středním plameni cca 5 minut nebo cukety můžeme napařit na pařáčku.
  4. Do mixéru vložíme změklé cukety, olej, sůl, agar, droždí.
  5. Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  6. Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
  7. Vypneme.
  8. Necháme zchladit na teplotu našeho těla (abychom ve směsi udrželi prst) a přidáme citronovou šťávu nebo jablečný ocet, najemno nasekané bylinky a případně i probiotika, pokud chceme použít.
  9. Nalijeme do formičky nebo více menších formiček.
  10. Dáme do lednice nezakrytý ztuhnout minimálně na 2 hodiny, lépe přes noc.
  11. Podáváme nakrájený na plátky nebo nastrouhaný.
  12. Uchováváme maximálně 7 dnů v lednici.

Praktické

  • Sýr můžete krájet na plátky nebo strouhat nahrubo či najemno.
  • Pokud chcete sýr úplně bílý, odstraňte z cukety slupku nebo použijte pouze bílou zeleninu.
  • Jelikož se cuketa v sýru blanšíruje a nejí ihned po uvaření, tudíž už není čerstvá, doporučujeme vždy takové jídlo doplnit i o něco čerstvého – syrovou zeleninu, salát, nasekanou petrželku či pažitku atp.

Obměna

  • Místo části cukety můžete dát i květák (také blanšírovaný).
  • Bylinky můžete dát čerstvé nebo sušené. Můžete využít ty, které máte doma nebo jsou právě v sezónně – tymián, kopr, bazalku, pažitku, petrželku aj.
  • Místo soli můžete dát sojovou omáčku v množství 1-2 lžíce, dle toho, jak chcete sýr slaný.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jana Novotná
9. 7. 2022

Mě chutná po bazalce víc jak po cuketě. Řekla bych kdybych nevěděla, že v tom cuketa není. Moc dobré. Příště zkusím cuketu neoloupat ať hi máme taky pěkně zelený.

Vypadá to zajímavě. Mohlo by to být zařazeno pod sýry, abych to příště snáze našla? U nás taky cuketa není na seznamu hitparády.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.