Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu, plackách nebo jen tak jako zobání. Ochutit si ho můžete dle vlastních preferencí.
Ingredience
na 1 kostku sýra
  • 1 střední cuketa
  • 1 velká lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
  • 1/2-3/4 lžičky soli
  • 1,5-2 lžíce agaru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst bazalky a petrželky
  • (1 kapsle probiotik)

Jak připravit bylinkový sýr z cukety

  1. Cuketu nakrájíme na plátky.
  2. Nachystáme si na sporák hrnec a do něj dáme na dně vody se špetkou soli.
  3. Přidáme cukety a blanšírujeme na středním plameni cca 5 minut nebo cukety můžeme napařit na pařáčku.
  4. Do mixéru vložíme změklé cukety, olej, sůl, agar, droždí.
  5. Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  6. Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
  7. Vypneme.
  8. Necháme zchladit na teplotu našeho těla (abychom ve směsi udrželi prst) a přidáme citronovou šťávu nebo jablečný ocet, najemno nasekané bylinky a případně i probiotika, pokud chceme použít.
  9. Nalijeme do formičky nebo více menších formiček.
  10. Dáme do lednice nezakrytý ztuhnout minimálně na 2 hodiny, lépe přes noc.
  11. Podáváme nakrájený na plátky nebo nastrouhaný.
  12. Uchováváme maximálně 7 dnů v lednici.

Praktické

  • Sýr můžete krájet na plátky nebo strouhat nahrubo či najemno.
  • Pokud chcete sýr úplně bílý, odstraňte z cukety slupku nebo použijte pouze bílou zeleninu.
  • Jelikož se cuketa v sýru blanšíruje a nejí ihned po uvaření, tudíž už není čerstvá, doporučujeme vždy takové jídlo doplnit i o něco čerstvého – syrovou zeleninu, salát, nasekanou petrželku či pažitku atp.

Obměna

  • Místo části cukety můžete dát i květák (také blanšírovaný).
  • Bylinky můžete dát čerstvé nebo sušené. Můžete využít ty, které máte doma nebo jsou právě v sezónně – tymián, kopr, bazalku, pažitku, petrželku aj.
  • Místo soli můžete dát sojovou omáčku v množství 1-2 lžíce, dle toho, jak chcete sýr slaný.

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...
  1. Vyzkoušel jste někdo? Zajímaly by mě zkušenosti (děti cuketu až na výjimky nejedí, tak jestli to chutná hodně cuketově).

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekObarvěte si jídlo a s ním i život. Přírodní barviva z ovoce a zeleniny
Další článekHrachové kari na indický způsob