Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Bylinkový “sýr” z cukety (bez ořechů)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu, plackách nebo jen tak jako zobání. Ochutit si ho můžete dle vlastních preferencí.

Ingredience
na 1 kostku sýra
  • 1 střední cuketa
  • 1 velká lžíce kokosového oleje (lze vynechat)
  • 1/2-3/4 lžičky soli
  • 1,5-2 lžíce agaru
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • hrst bazalky a petrželky
  • (1 kapsle probiotik)

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit bylinkový sýr z cukety

  1. Cuketu nakrájíme na plátky.
  2. Nachystáme si na sporák hrnec a do něj dáme na dně vody se špetkou soli.
  3. Přidáme cukety a blanšírujeme na středním plameni cca 5 minut nebo cukety můžeme napařit na pařáčku.
  4. Do mixéru vložíme změklé cukety, olej, sůl, agar, droždí.
  5. Vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  6. Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
  7. Vypneme.
  8. Necháme zchladit na teplotu našeho těla (abychom ve směsi udrželi prst) a přidáme citronovou šťávu nebo jablečný ocet, najemno nasekané bylinky a případně i probiotika, pokud chceme použít.
  9. Nalijeme do formičky nebo více menších formiček.
  10. Dáme do lednice nezakrytý ztuhnout minimálně na 2 hodiny, lépe přes noc.
  11. Podáváme nakrájený na plátky nebo nastrouhaný.
  12. Uchováváme maximálně 7 dnů v lednici.

Praktické

  • Sýr můžete krájet na plátky nebo strouhat nahrubo či najemno.
  • Pokud chcete sýr úplně bílý, odstraňte z cukety slupku nebo použijte pouze bílou zeleninu.
  • Jelikož se cuketa v sýru blanšíruje a nejí ihned po uvaření, tudíž už není čerstvá, doporučujeme vždy takové jídlo doplnit i o něco čerstvého – syrovou zeleninu, salát, nasekanou petrželku či pažitku atp.

Obměna

  • Místo části cukety můžete dát i květák (také blanšírovaný).
  • Bylinky můžete dát čerstvé nebo sušené. Můžete využít ty, které máte doma nebo jsou právě v sezónně – tymián, kopr, bazalku, pažitku, petrželku aj.
  • Místo soli můžete dát sojovou omáčku v množství 1-2 lžíce, dle toho, jak chcete sýr slaný.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jana Novotná
9. 7. 2022

Mě chutná po bazalce víc jak po cuketě. Řekla bych kdybych nevěděla, že v tom cuketa není. Moc dobré. Příště zkusím cuketu neoloupat ať hi máme taky pěkně zelený.

Vypadá to zajímavě. Mohlo by to být zařazeno pod sýry, abych to příště snáze našla? U nás taky cuketa není na seznamu hitparády.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jak vyrobit domácí hermelín (vegan, bez mléka)

Také vám na rostlinné stravě chybí sýry? Není nic jednoduššího, než si je vyrobit. S tímto receptem si můžeme snadno doma vyrobit luxusní domácí plísňový s...

Jak vyrobit domácí sýr Roquefort (vegan, bez mléka)

Také vám na rostlinné stravě chybí sýry? Není nic jednoduššího, než si je vyrobit. S tímto receptem si můžeme snadno doma vyrobit luxusní domácí plísňový s...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Atakilt Wat – Ethiopské Stir-fry ze zelí a mrkve

Tento typicky etiopský pokrm je ideální zeleninové letní jídlo. Křupavé, mírně kořeněné a dozlatova orestované kusy zeleniny jsou spolu s basmati rýží nebo...
3

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.