Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Houbová smaženice, po které vám nebude těžko

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Houby v lese rostou jak z vody. Možná, stejně jako my, občas zatoužíte po houbové smaženici. Také vám ale po té klasické smaženici bývá těžko? Pokud je to váš případ, máme pro vás tip. Vyzkoušejte ji udělat po našem, tedy bez vajíčka. Nikdo nepozná, že to není ta „pravá“, pochutnáte si a nebude vám po ní zle.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček tofu natural
  • cca 3 hrnky pokrájených hub
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Olej
  • Kmín
  • Sojová omáčka

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit smaženici z hub

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli s trochou soli.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky. Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.
  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Ke konci ještě zakápneme sojovou omáčkou.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět :-)
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
23. 10. 2024

Mnaaaaaaaam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...
kurz
63

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!