Houby v lese rostou jak z vody. Možná, stejně jako my, občas zatoužíte po houbové smaženici. Také vám ale po té klasické smaženici bývá těžko? Pokud je to váš případ, máme pro vás tip. Vyzkoušejte ji udělat po našem, tedy bez vajíčka. Nikdo nepozná, že to není ta „pravá“, pochutnáte si a nebude vám po ní zle.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 balíček tofu natural
  • cca 3 hrnky pokrájených hub
  • 1 cibule
  • Sůl
  • Olej
  • Kmín
  • Sojová omáčka

Jak připravit smaženici z hub

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Na troše oleje orestujeme v pánvi na kostičky pokrájenou cibuli s trochou soli.
  3. Po pár minutách přidáme houby, posypeme kmínem a necháme restovat.
  4. Po chvíli přidáme bílé tofu, které rukou rozdrtíme na maličké kousky. Rozmačkané tofu bude mít konzistenci právě jako rozmíchané vajíčko a stejně tak bude i chutnat.
  5. Za občasného míchání restujeme asi 15 minut, podle druhu hub. Hřiby vyžadují delší tepelnou úpravu, holubinky apod. jsou rychle hotové.
  6. Ke konci ještě zakápneme sojovou omáčkou.

Obměna

  • Kdo by chtěl ještě dokonalejší verzi, může dát hned zkraje vařit do mírně osolené vody kousky dýně hokaido a do hotové smaženice je přidá. Uvařená dýně se rozpadne a chutí i barvou připomene vaječný žloutek.
  • Místo klasické soli můžete zkusit použít černou vajíčkovou sůl kala manak. Váš pokrm bude po vajíčkách nejen chutnat, ale také vonět 🙂
  • Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete použít žampiony, hlívu, hříbky mražené nebo sušené, které předem namočíte.

Kombinujeme

  • Nedáváme si talíř plný smaženice. Jsme tak naučení na tepelně upravenou zeleninu, že si bez ní jídlo už ani neumíme představit. Proto náš talíř se smaženicí je obvykle doplněn obilím, tepelně upravenou zeleninou, kouskem syrové a kvašené zeleniny.

Děti

  • Houby dáváme dětem cca od 1,5 roku, pro ty maličké nebudeme dávat tolik oleje, sojové omáčky a soli jako pro dospělé.

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. No to bylo žrádlo! 🙂 Tofu se skutečně krásně chuťově přizpůsobí, přitom já to naturální poznám všude, ale tady bych ho nepoznala.

    • Děkujeme, Martino! 🙂 A že nám letos počasí s houbama přeje, co? Já normální smaženici měla ráda, ale bylo mi zní zle. A když Roman o ní začal básnit před pár lety s košíkem hub, trochu se mi sevřel žaludek, že až si dám, tak vím, co přijde. A pak přišel ten nápad s tofu. Super řešení! :-))

  2. To je perfektní nápad, s tou dýní. Přidával jsem kvůli barvě kurkumu, ale ona se tam chuťově moc nehodí. Dýně to krásně obarví i bez ní.

  3. Mně tam vadí ta sojovka a doporučená doba tepelné přípravy hub. Po tom by mi bylo těžko i bez vajíčka.

  4. Já byla napřed k tomuto receptu dost skeptická. Vajíčka sice už prakticky vůbec nepoužívám na žádné těsto a vlastně skoro na nic, a to bezbolestně ;-)…jen ta smaženice…tomu jsem neuměla odolat, tam prostě jedno muselo! Bez vajíčka pro mě houby nebyly ono. Teď jsem ale doma sama a v lesíku jsem našla pár mladých krásných bedel, tak jsem se odhodlala, že tomu přece dám šanci a recept aspoň jednou vyzkouším. Použila jsem dle rady tofu i kousek dýně, ať mám „vajíčko“ úplné, doplnila o vařený bezpluchý ječmen (koupený jednou omylem místo bezpluchého ovsa, ale fakt výborné kroupy!), mrkev s brokolicí a petrželku navrch a výsledek: skvostné! Nad očekávání! Mně už se moc líbila ta pánvička při vaření, jak se rozfifraná dýně fakt podobá na žloutek, žasla jsem nadšeně jak děcko. A pak ta chuť!!! Delikatesa. Děkuju moc za recept a doporučuju všem nedůvěřivým k vyzkoušení!

  5. Kdo nejí houby: recept na smaženici bez vajíček i hub:
    Tofu propláchneme, na pánev dáme olej, nadrobno cibuli, chvíli restujeme, přidáme rozdrobené přírodní tofu, kousek uz. tofu jen na chuť, koření Würzl, trochu kurkumy, trochu horké vody, jemné ov. vločky, přichutíme soj. omáčkou Tamari a Tebi (sušené francozské droždí), příp. špetkou soli. „Vaječinu“ uděláme spíše řidší než hustší. Nakonec vmícháme pažitku. Výborné k dušené zelenině a máme kompletní talíř.

    • Jak je to prosím se sušeným lahůdkovým droždím, je to vhodné dochucovadlo? V receptech se nevyskytuje, tak by mne zajímalo proč… Děkuji 🙂

      • Já lahůdkové droždí používám docela často, výborně ochutí polévky, omáčky, pomazánky aj. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny, vitaminy skupiny B, minerální látky, stopové prvky, nukleotidy, volné aminokyseliny, proto se používá na zvýšení biologické hodnoty jídla. Nemá kvasicí účinek, proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení.
        Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1110 kJ/ 266 kcal.
        Bílkoviny: 46,8 – 53,1 g. Sacharidy: 28,0 – 34,0 g. Tuky: 4,0 – 8,0 g.
        Taky by mě zajímal názor holek (Evy a Heleny).

  6. Dnes jsem uvařila k obědu,manželovi předložila a čekala jsem co bude . Kouknul a viděl , že tam není vajíčko, ale nekomentoval to a snědl vše, měl k tomu nishime a chleba.To je uspěch. Měli jsme ještě zeleninovou polévku zahuštěnou ovesnými vločkami.

  7. Slyšely jste o tom, že houby jsou čističi lesa? Že je v nich hodně toxinů? Náš známý mykolog dokonce zmínil souvislost mezi rakovinou a konzumací hub. Nechci nikoho strašit, ale ten rozhovor, který proběhl v rozhlase v r. 2011 s tímto pánem, je k dohledání na netu.

    • No někde jsem četla, že sice do sebe toxiny nasávají, ale jednak je jejich kapacita ještě mnohem větší než kolik toxinů nasají a pak ty toxiny na sebe vážou i uvnitř těla, neuvolňují je. Naopak, na tu volnou kapacitu chytají toxiny z našeho těla. Takhle nějak to bylo. Každopádně jsou moc dobré a tak jako všechno je jíme přiměřeně, přiměřeně 🙂

    • Tomu bych klidně věřila, ale dát si občas trochu hub do bramboračky bych zase tak neřešila. Jinak bezpečné jsou shitake a hlíva ústřičná.

  8. Díky za inspiraci. Místo vajec jsem třeba do květákového mozečku dávala rozvařenou červenou čočku, včera jsem inspirována tímto receptem přidala ještě trochu strouhaného tofu a závěr přítele, který si to dal jako předkrm před chlebem s taliánama: „Jedl jsem tofu a chutnalo mi to! Zázrak :)“

    • Super! Důležité je chlapům nebrat to jejich, ale nenápadně obohacovat jídelníček o nové zdravé potraviny.

  9. Ano, kombinace hub a vajec je opradvu náročná 🙂 Dělám také takto, jen restuji jen krátce a pak podusím v trocha vody, aby to nebyla polévka, ale jsem tak asi jen naučená, mám pocit, že to lépe změkne….

    • Těžkost dělá kombinace hub a vajíčka a také zvyk jíst smaženice celý talíř. Pokud si k ní dáte ještě zeleninu a smaženice jen pár lžic, tak vám zaručeně těžko nebude.

      • Konecne niekto kto ma na houby rovnaky nazor ako ja, ja som tiez davala tak od roku a pol a neprislo mi to spatne.

  10. Houby od roku a půl? To mi přijde docela brzo. Já jsem je synovi 22 měsíců ještě raději nedávala. Zrovna včera jsem dělala houby, orestovala na cibulce, podlila horkou vodou, přidala kmín a asi čtvrt hodiny dusila. Pak jsem k tomu přidala omáčku z cukety, ochutila sojovkou a s těstovinama to byla mňamina. Za tenhle tip moc děkuji, vyzkouším příště, a v tomhle počasí to nebude dlouho trvat. 🙂

    • Rok a půl je nejdřívější čas, kdybychom houby daly a jen velmi malé množství. Klidně dejte houby později, záleží na tom, jak to chcete mít vy. Někdo dává maso a brambory od půl roku a houby by nedal do 5 let a jiný raději nedává maso a houby dá. Vůbec nevadí, když s nimi ještě počkáte.

  11. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJohn Lennon (I. díl)
Další článekBulgur se slunečnicovým semínkem