Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Ingredience
  • 1 středně velký celer
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • strouhanka
  • sezamová semínka
  • pažitka
  • houba žlutá hlíva
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • sušený prášek z červené řepy (volitelné)
  • vlašské ořechy
  • lískové oříšky
  • citronová kůra
  • voda k předvaření celeru
Na přílohu
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Na stránky Jíme Jinak som zablúdila prvýkrát vlani v septembri, keď som si v zdravej výžive kúpila niečo, čo som pred...

Jak připravit pečený obalovaný celer s hlívou

  1. Nejprve dáme vařit polentu.
  2. Zatímco se vaří polenta, očistíme celer a nakrájíme ho na plátky asi 1 cm silné. Vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a necháme několik minut povařit.
  3. Uvařený celer osušíme, potřeme ho olejem, osolíme a opepříme.
  4. V misce smícháme strouhanku s namačkaným česnekem, petrželkou, sezamovými semínky, citrónovou kůrou a solí. Pořádně prsty promícháme a obalíme v této směsi plátky celeru. Dáme na plech, pokapeme olejem a pečeme z obou stran dozlatova.
  5. Mezitím, co se v troubě peče celer, připravíme houby. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek, ořechy a houby. Osolíme a velice opatrně promícháme. Žlutá hlíva je malá a křehká houbička. Zprudka orestujeme.
  6. Na talíř nalijeme polentu, posadíme na ní celer, na celer, případně i na polentu, dáme připravenou směs s houbami, posypeme pažitkou a poprášíme malinko práškem z červené řepy.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi volte strouhanku bez lepku, např.kukuřičnou.

Obměna

  • Můžete použít i jiné houby.
  • Talíř můžete ozdobit podle své fantazie, prášek z červené řepy není nutný, ale vypadá na talíři efektně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

My jsme si udělali Vánoce dnes a moc jsme si pochutnali. Děkujeme za recept ❤️

Kateřina
23. 12. 2023

Moc dobré. Vyzkoušeno v bezlepkové verzi s shitake houbami 😋, doplněno orestovanými kapusičkami. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Krémová zapečená rýže

V tomto receptu můžete zužitkovat zbylou rýži a obohatit jí prakticky jakoukoliv zeleninou. Výsledkem je lahodný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.