Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Ingredience
  • 1 středně velký celer
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • strouhanka
  • sezamová semínka
  • pažitka
  • houba žlutá hlíva
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • sušený prášek z červené řepy (volitelné)
  • vlašské ořechy
  • lískové oříšky
  • citronová kůra
  • voda k předvaření celeru

Na přílohu

  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Jak připravit pečený obalovaný celer s hlívou

  1. Nejprve dáme vařit polentu.
  2. Zatímco se vaří polenta, očistíme celer a nakrájíme ho na plátky asi 1 cm silné. Vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a necháme několik minut povařit.
  3. Uvařený celer osušíme, potřeme ho olejem, osolíme a opepříme.
  4. V misce smícháme strouhanku s namačkaným česnekem, petrželkou, sezamovými semínky, citrónovou kůrou a solí. Pořádně prsty promícháme a obalíme v této směsi plátky celeru. Dáme na plech, pokapeme olejem a pečeme z obou stran dozlatova.
  5. Mezitím, co se v troubě peče celer, připravíme houby. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek, ořechy a houby. Osolíme a velice opatrně promícháme. Žlutá hlíva je malá a křehká houbička. Zprudka orestujeme.
  6. Na talíř nalijeme polentu, posadíme na ní celer, na celer, případně i na polentu, dáme připravenou směs s houbami, posypeme pažitkou a poprášíme malinko práškem z červené řepy.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi volte strouhanku bez lepku, např.kukuřičnou.

Obměna

  • Můžete použít i jiné houby.
  • Talíř můžete ozdobit podle své fantazie, prášek z červené řepy není nutný, ale vypadá na talíři efektně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSváteční hrstková polévka s houbami shiitake
Další článekVánoční salát jinak