Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Ingredience
  • 1 středně velký celer
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • strouhanka
  • sezamová semínka
  • pažitka
  • houba žlutá hlíva
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • sušený prášek z červené řepy (volitelné)
  • vlašské ořechy
  • lískové oříšky
  • citronová kůra
  • voda k předvaření celeru
Na přílohu
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3 a 1/2 hrnku vody
  • špetka soli

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit pečený obalovaný celer s hlívou

  1. Nejprve dáme vařit polentu.
  2. Zatímco se vaří polenta, očistíme celer a nakrájíme ho na plátky asi 1 cm silné. Vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a necháme několik minut povařit.
  3. Uvařený celer osušíme, potřeme ho olejem, osolíme a opepříme.
  4. V misce smícháme strouhanku s namačkaným česnekem, petrželkou, sezamovými semínky, citrónovou kůrou a solí. Pořádně prsty promícháme a obalíme v této směsi plátky celeru. Dáme na plech, pokapeme olejem a pečeme z obou stran dozlatova.
  5. Mezitím, co se v troubě peče celer, připravíme houby. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek, ořechy a houby. Osolíme a velice opatrně promícháme. Žlutá hlíva je malá a křehká houbička. Zprudka orestujeme.
  6. Na talíř nalijeme polentu, posadíme na ní celer, na celer, případně i na polentu, dáme připravenou směs s houbami, posypeme pažitkou a poprášíme malinko práškem z červené řepy.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi volte strouhanku bez lepku, např.kukuřičnou.

Obměna

  • Můžete použít i jiné houby.
  • Talíř můžete ozdobit podle své fantazie, prášek z červené řepy není nutný, ale vypadá na talíři efektně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho se má povařit tenceler? 2, 5 10 min? A trouba má být nastavena na kolik stupňů? 😁🙈 Děkuji

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...