Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží či kváskovým chlebem je to výborný lehký letní oběd nebo večeře.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 0,5 menší cukety
  • kousek lilku
  • kousek papriky
  • 5 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce balzamika
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
  • uvařené velké bílé fazole

Jak připravit ratatouille s velkými fazolemi

  1. Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
  2. Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
  3. Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
  4. Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
  5. Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
  6. Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
  8. Dochutíme balzamikem.
  9. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
  10. Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.

Obměna

  • V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
  • Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
  • Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
  • Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...
  1. Trošku jsem se bála balzamika, moc ho nemusím, ale tady mi vůbec nevadilo, moc jsem si pochutnala, měla jsem s rýžovými placičkami. Lilek jsem vynechala, když už je tam paprika a rajče, které zas nejsou tak úplně zdravé, ale bylo dobré i tak. :-)

    • V tradiční verzi se tam lilek dává, ale já ho také vynechávám, už tak je tam „noční“ zeleniny dost, ale jednou za čas a hlavně v sezóně nevadí :-))) a je to výborné i bez toho :) Občas přidávám i batát nebo dýni – také výborná kombinace.

  2. Popravdě jsem si před uvařením pomyslela, že to bude chutnat jako lečo…ale co už, na dovolené jsou omezené možnosti v kuchyni..šak i lečo je dobré.
    No ale toto je teda něco !! Řadím mezi mé oblíbené recepty (až na to, že neoblíbené nemám) ? a určo během dovolené ještě jednou vařím. MŇAM ?

    • Tak to nás moc těší, že máte další oblíbené jídlo a že jste si pochutnala! :) Taky nemám jídlo, které by mi nechutnalo. Snad jen koriandr, ten fakt nemusím – chutná mi jak mýdlo :D

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRoztíratelný „sýr“ bez mléka
Další článekDušené cuketové zelí