Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží či kváskovým chlebem je to výborný lehký letní oběd nebo večeře.
Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 0,5 menší cukety
  • kousek lilku
  • kousek papriky
  • 5 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce balzamika
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
  • uvařené velké bílé fazole

Jak připravit ratatouille s velkými fazolemi

  1. Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
  2. Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
  3. Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
  4. Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
  5. Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
  6. Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
  8. Dochutíme balzamikem.
  9. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
  10. Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.

Obměna

  • V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
  • Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
  • Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
  • Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Trošku jsem se bála balzamika, moc ho nemusím, ale tady mi vůbec nevadilo, moc jsem si pochutnala, měla jsem s rýžovými placičkami. Lilek jsem vynechala, když už je tam paprika a rajče, které zas nejsou tak úplně zdravé, ale bylo dobré i tak. 🙂

    • V tradiční verzi se tam lilek dává, ale já ho také vynechávám, už tak je tam “noční” zeleniny dost, ale jednou za čas a hlavně v sezóně nevadí :-))) a je to výborné i bez toho 🙂 Občas přidávám i batát nebo dýni – také výborná kombinace.

  2. Popravdě jsem si před uvařením pomyslela, že to bude chutnat jako lečo…ale co už, na dovolené jsou omezené možnosti v kuchyni..šak i lečo je dobré.
    No ale toto je teda něco !! Řadím mezi mé oblíbené recepty (až na to, že neoblíbené nemám) ? a určo během dovolené ještě jednou vařím. MŇAM ?

    • Tak to nás moc těší, že máte další oblíbené jídlo a že jste si pochutnala! 🙂 Taky nemám jídlo, které by mi nechutnalo. Snad jen koriandr, ten fakt nemusím – chutná mi jak mýdlo 😀

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHlávkový salát se smetanou a koprem
Další článekDušené cuketové zelí