Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží či kváskovým chlebem je to výborný lehký letní oběd nebo večeře.
Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 0,5 menší cukety
  • kousek lilku
  • kousek papriky
  • 5 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce balzamika
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
  • uvařené velké bílé fazole

Jak připravit ratatouille s velkými fazolemi

  1. Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
  2. Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
  3. Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
  4. Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
  5. Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
  6. Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
  8. Dochutíme balzamikem.
  9. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
  10. Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.

Obměna

  • V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
  • Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
  • Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
  • Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
  1. Trošku jsem se bála balzamika, moc ho nemusím, ale tady mi vůbec nevadilo, moc jsem si pochutnala, měla jsem s rýžovými placičkami. Lilek jsem vynechala, když už je tam paprika a rajče, které zas nejsou tak úplně zdravé, ale bylo dobré i tak. 🙂

    • V tradiční verzi se tam lilek dává, ale já ho také vynechávám, už tak je tam “noční” zeleniny dost, ale jednou za čas a hlavně v sezóně nevadí :-))) a je to výborné i bez toho 🙂 Občas přidávám i batát nebo dýni – také výborná kombinace.

  2. Popravdě jsem si před uvařením pomyslela, že to bude chutnat jako lečo…ale co už, na dovolené jsou omezené možnosti v kuchyni..šak i lečo je dobré.
    No ale toto je teda něco !! Řadím mezi mé oblíbené recepty (až na to, že neoblíbené nemám) ? a určo během dovolené ještě jednou vařím. MŇAM ?

    • Tak to nás moc těší, že máte další oblíbené jídlo a že jste si pochutnala! 🙂 Taky nemám jídlo, které by mi nechutnalo. Snad jen koriandr, ten fakt nemusím – chutná mi jak mýdlo 😀

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHlávkový salát se smetanou a koprem
Další článekDušené cuketové zelí