Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží či kváskovým chlebem je to výborný lehký letní oběd nebo večeře.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 0,5 menší cukety
  • kousek lilku
  • kousek papriky
  • 5 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce balzamika
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
  • uvařené velké bílé fazole

Jak připravit ratatouille s velkými fazolemi

  1. Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
  2. Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
  3. Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
  4. Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
  5. Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
  6. Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
  8. Dochutíme balzamikem.
  9. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
  10. Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.

Obměna

  • V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
  • Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
  • Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
  • Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...
  1. A jak je to prosim s tim balsamikem? Je to OK ocet, muzu jej normalne pouzivat i na salaty a pri vareni nebo mam pri nakupu neco sledovat ve slozeni? dekuji :-)

    • Určitě je potřeba sledovat složení, pokud chce člověk poctivé balsamiko bez přidaných cukrů, sladidel, éček apod.

  2. Trošku jsem se bála balzamika, moc ho nemusím, ale tady mi vůbec nevadilo, moc jsem si pochutnala, měla jsem s rýžovými placičkami. Lilek jsem vynechala, když už je tam paprika a rajče, které zas nejsou tak úplně zdravé, ale bylo dobré i tak. :-)

    • V tradiční verzi se tam lilek dává, ale já ho také vynechávám, už tak je tam „noční“ zeleniny dost, ale jednou za čas a hlavně v sezóně nevadí :-))) a je to výborné i bez toho :) Občas přidávám i batát nebo dýni – také výborná kombinace.

  3. Popravdě jsem si před uvařením pomyslela, že to bude chutnat jako lečo…ale co už, na dovolené jsou omezené možnosti v kuchyni..šak i lečo je dobré.
    No ale toto je teda něco !! Řadím mezi mé oblíbené recepty (až na to, že neoblíbené nemám) ? a určo během dovolené ještě jednou vařím. MŇAM ?

    • Tak to nás moc těší, že máte další oblíbené jídlo a že jste si pochutnala! :) Taky nemám jídlo, které by mi nechutnalo. Snad jen koriandr, ten fakt nemusím – chutná mi jak mýdlo :D

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRoztíratelný „sýr“ bez mléka
Další článekDušené cuketové zelí