Máte nadbytek cuket, rajčat a paprik? Pak zkuste rodinu překvapit výbornou zeleninovou směsí v provensálském stylu - ratatouille. S velkými máslovými fazolemi a rýží či kváskovým chlebem je to výborný lehký letní oběd nebo večeře.

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • 0,5 menší cukety
  • kousek lilku
  • kousek papriky
  • 5 cherry rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžíce balzamika
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
  • uvařené velké bílé fazole

Jak připravit ratatouille s velkými fazolemi

  1. Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
  2. Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
  3. Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
  4. Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
  5. Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
  6. Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
  7. Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
  8. Dochutíme balzamikem.
  9. Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
  10. Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.

Obměna

  • V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
  • Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
  • Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
  • Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
  1. A jak je to prosim s tim balsamikem? Je to OK ocet, muzu jej normalne pouzivat i na salaty a pri vareni nebo mam pri nakupu neco sledovat ve slozeni? dekuji :-)

    • Určitě je potřeba sledovat složení, pokud chce člověk poctivé balsamiko bez přidaných cukrů, sladidel, éček apod.

  2. Trošku jsem se bála balzamika, moc ho nemusím, ale tady mi vůbec nevadilo, moc jsem si pochutnala, měla jsem s rýžovými placičkami. Lilek jsem vynechala, když už je tam paprika a rajče, které zas nejsou tak úplně zdravé, ale bylo dobré i tak. :-)

    • V tradiční verzi se tam lilek dává, ale já ho také vynechávám, už tak je tam „noční“ zeleniny dost, ale jednou za čas a hlavně v sezóně nevadí :-))) a je to výborné i bez toho :) Občas přidávám i batát nebo dýni – také výborná kombinace.

  3. Popravdě jsem si před uvařením pomyslela, že to bude chutnat jako lečo…ale co už, na dovolené jsou omezené možnosti v kuchyni..šak i lečo je dobré.
    No ale toto je teda něco !! Řadím mezi mé oblíbené recepty (až na to, že neoblíbené nemám) ? a určo během dovolené ještě jednou vařím. MŇAM ?

    • Tak to nás moc těší, že máte další oblíbené jídlo a že jste si pochutnala! :) Taky nemám jídlo, které by mi nechutnalo. Snad jen koriandr, ten fakt nemusím – chutná mi jak mýdlo :D

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRoztíratelný „sýr“ bez mléka
Další článekDušené cuketové zelí