- 1 cibule
- 0,5 menší cukety
- kousek lilku
- kousek papriky
- 5 cherry rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 stroužky česneku
- 1 lžíce balzamika
- 0,5 lžičky sušeného tymiánu
- 1 větvička čerstvého tymiánu/rozmarýnu (není nutné)
- uvařené velké bílé fazole
- Nakrájíme si zeleninu na kostičky.
- Na oleji orestujeme cibulku s větší špetkou soli.
- Malá cherry rajčata nakrojíme do kříže a ponoříme na 20 vteřin do vroucí vody.
- Poté sloupneme z rajčat slupku a nakrájíme na půlky.
- Až je cibulka zlatavá, přidáme ostatní zeleninu (lilek, cuketu, papriku, rajče) a vše orestujeme.
- Zalijeme troškou vody, přidáme čerstvý tymián a podusíme do změknutí zeleniny.
- Přidáme uvařené velké fazole (nebo jinou uvařenou luštěninu), česnek a sušený tymián a ještě prohřejeme.
- Dochutíme balzamikem.
- Ochutnáme a případně ještě chuť doladíme pomocí shoyu.
- Podáváme s rýží nebo třeba kváskovým chlebem.
Obměna
- V původním ratatouille se každá zelenina restuje na oleji zvlášť a poté smíchá, což jí dodá ten správný šmak. My jsme však pro zjednodušení a ušetření času zeleninu orestovali a podusili společně.
- Místo tymiánu můžete použít i čerstvou a sušenou bazalku, rozmarýn nebo provensálské koření.
- Pokud nemáte rajčata, lze přidat i rajčatové pyré.
- Tato zeleninová směs je dobrá i bez lilku a papriky, pouze s cuketou a rajčaty.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Mnam mnam mnam a ještě jednou mnam, to jsme si úplně moc pochutnali ❤️
Měli jsme s celozrnným kuskusem a příjemná změna.