Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Čínská rýžová kaše s hokkaido a pórkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Lehká, jednoduchá a lahodná rýžová kaše se zeleninou, skvělá jako zdravá snídaně nebo lehká večeře.

Ingredience
1-2 porce
  • 60 g kulaté rýže
  • kousek dýně hokkaido
  • pórek
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • pažitka
  • čerstvá petrželka
  • gomasio
  • citrónová šťáva
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit čínskou rýžovou kaši se zeleninou

  1. Dejte vařit rýži na kaši. Množství vody zvolte podle toho, jak chcete mít kaši hustou – čím víc vody použijete, tím řidší bude kaše.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, nakrájenou dýni a pórek. Osolte, smíchejte s trochou vody a posypte kurkumou. Jemně duste, dokud dýně není měkká.
  3. Když je kaše hotová, vložte ji do mísy, pokapejte tamari, posypejte pažitkou a petrželkou a přidejte připravenou dušenou zeleninu. Nakonec ochuťte gomasiem a několika kapkami citronové šťávy.

Praktické

  • Rýži můžete vařit v rýžovaru nebo klasicky.
  • Počítejte s 60 g rýže na osobu, je to pak opravdu velká porce, i když se to nezdá.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu nebo jiný druh dýně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

48 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.