Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Čínská rýžová kaše s hokkaido a pórkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Lehká, jednoduchá a lahodná rýžová kaše se zeleninou, skvělá jako zdravá snídaně nebo lehká večeře.

Ingredience
1-2 porce
  • 60 g kulaté rýže
  • kousek dýně hokkaido
  • pórek
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • pažitka
  • čerstvá petrželka
  • gomasio
  • citrónová šťáva
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma

Jak připravit čínskou rýžovou kaši se zeleninou

  1. Dejte vařit rýži na kaši. Množství vody zvolte podle toho, jak chcete mít kaši hustou – čím víc vody použijete, tím řidší bude kaše.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, nakrájenou dýni a pórek. Osolte, smíchejte s trochou vody a posypte kurkumou. Jemně duste, dokud dýně není měkká.
  3. Když je kaše hotová, vložte ji do mísy, pokapejte tamari, posypejte pažitkou a petrželkou a přidejte připravenou dušenou zeleninu. Nakonec ochuťte gomasiem a několika kapkami citronové šťávy. A voilá, zdravá snídaně či večeře je hotová.

Praktické

  • Rýži můžete vařit v rýžovaru nebo klasicky.
  • Počítejte s 60 g rýže na osobu, je to pak opravdu velká porce, i když se to nezdá.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu nebo jiný druh dýně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
8. 12. 2023

Výborná snídaně, pochutnala jsem si 😋 Jen příště opravdu radši vymačkám ze zázvoru šťávu – takhle to bylo dost ostrý. Ale dobrota!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...