Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Čínská rýžová kaše s hokkaido a pórkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Lehká, jednoduchá a lahodná rýžová kaše se zeleninou, skvělá jako zdravá snídaně nebo lehká večeře.

Ingredience
1-2 porce
  • 60 g kulaté rýže
  • kousek dýně hokkaido
  • pórek
  • 1 polévková lžíce tamari
  • sůl
  • pažitka
  • čerstvá petrželka
  • gomasio
  • citrónová šťáva
  • nastrouhaný čerstvý zázvor
  • kurkuma

Vyzkoušela jsem snad všechny diety. Nic nebylo dlouhodobě udržitelné. Až když jsem objevila Jíme Jinak, začalo to fun...

Jak připravit čínskou rýžovou kaši se zeleninou

  1. Dejte vařit rýži na kaši. Množství vody zvolte podle toho, jak chcete mít kaši hustou – čím víc vody použijete, tím řidší bude kaše.
  2. Do pánve nalijte trochu oleje. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, nakrájenou dýni a pórek. Osolte, smíchejte s trochou vody a posypte kurkumou. Jemně duste, dokud dýně není měkká.
  3. Když je kaše hotová, vložte ji do mísy, pokapejte tamari, posypejte pažitkou a petrželkou a přidejte připravenou dušenou zeleninu. Nakonec ochuťte gomasiem a několika kapkami citronové šťávy. A voilá, zdravá snídaně či večeře je hotová.

Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Rýži můžete vařit v rýžovaru nebo klasicky.
  • Počítejte s 60 g rýže na osobu, je to pak opravdu velká porce, i když se to nezdá.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu nebo jiný druh dýně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. 

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

55 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
8. 12. 2023

Výborná snídaně, pochutnala jsem si 😋 Jen příště opravdu radši vymačkám ze zázvoru šťávu – takhle to bylo dost ostrý. Ale dobrota!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
14
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...