Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Tuto sojovou omáčku můžete jíst, i když jste přísný celiak

bez lepku

Jste celiak nebo máte alergii na lepek a mysleli jste si, že už si nikdy nebudete moci dát oblíbenou sojovou omáčku? Máme dobrou zprávu. Zjistili jsme pro vás, kterou sojovou omáčku můžete zařadit do jídelníčku, i když držíte přísnou bezlepkovou dietu. Testy ukázaly, že tato sojovka je díky tradičním způsobům přípravy bezlepková.

Není sojová omáčka jako sojová omáčka!

Ta pravá sójová omáčka je tradiční asijské dochucovadlo vyráběné fermentací sójových bobů. Nejčastěji se používá k dochucování sushi. My ji v našich receptech s oblibou používáme pro dodání “umami” a slané chuti do hlavních jídel, polévek, pomazánek, omáček, marinád aj., ale také tam, kde by vás možná ji ani nenapadlo použít (například do zmrzlin nebo sladkých těst, kde zesílí sladkou a karamelovou chuť).

Dříve bylo na trhu sojových omáček jen pár. Dnes jsou jich desítky a už bohužel není sojová omáčka jako sojová omáčka. Některé jsou vyrobené průmyslově (bez tradiční fermentace) za přidání umělé chuti, tzv. éčka glutamanu sodného (E621) a karamelu na dobarvení. Proto je třeba vybírat velmi pečlivě.

Sojová omáčka sice obsahuje pšenici, ale…

Tradiční sojová omáčka má výrazné aroma a nasládlou chuť. Za to může spojení 3 základních ingrediencí: sojových bobů (dělají tu pravou chuť), pšenice (vytváří výrazné aroma vůně) a soli (potlačuje působení mikroorganismů).

  • Složení: voda, sojové boby, pšenice, mořská sůl, koji.

Jste jedním z těch, kteří ji vraceli do regálu?

Možná, že jste jedním z těch, kteří sojovou omáčku po přečtení složení znovu vrátili do regálu s tím, že ji kvůli bezlepkové dietě nemůžete, protože obsahuje pšenici. A raději jste třeba sáhli po dražší a koncentrovanější tamari omáčce nebo aminos omáčce, které pšenici neobsahují. Ale…

Díky tradiční přípravě se lepek rozloží

I když sojová omáčka, obsahuje ve složení pšenici, není pro celiaky zapovězena! Tradičně vyráběné sojové omáčky totiž prochází velmi dlouhou fermentací sójových bobů a pšenice pomocí koji (ušlechtilé plísně Aspergillus oryzae). Působením proteolytických enzymů tak dochází k degradaci pšeničné bílkoviny na kratší peptidy a aminokyseliny, a proto tradičně připravené sojové omáčky neobsahují lepek a jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu

Podloženo testy – Shoyu omáčka neobsahuje lepek!

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Pokud chcete dobrou bezlepkovou omáčku, kdysi jsem četal někde rozbory a tak kupuju Tamari od Coutrylife a spokojenost. Na ostatní reaguji. A to mám také alergii na soju, ale trochu tamari snesu :)

Mám podobnú skúsenosť. Tofu a tempeh pripravené doma s tamari mi nevadia, ale po výrobkoch zo Sunfoodu mám klasické príznaky, i keď by mali byť bezlepkové. Niektorým zrejme môže lepok vadiť aj pod tú stanovenú hranicu.

Ukázat další komentáře