Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Šoulet aneb hrách a kroupy

Uvařeno
bez sóji

Hrách a kroupy jsou česká klasika. O Masopustu se dával šoulet jako příloha k uzenému masu, v průběhu roku to pak bylo tradiční levné jídlo pro každý den. Mnoho dnešních lidí šoulet v životě neochutnalo, přitom je to taková dobrota a navíc jídlo z jednoho hrnce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Když jste malí, jíte, co vám dají rodiče. Jak rosteme, začínáme si vybírat sami, co a kdy budeme jíst. Já jsem si nej...

Postup
  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách  omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnce, přidáme k hrachu a kroupám sůl, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 20 minut vaříme.
  7. Podáváme hrách a kroupy posypané smaženou cibulkou, ideálně s kysaným zelím a teplou zeleninou.
Praktické
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc nebo je přidejte až do uvařených krup a hrachu a nechte chvilku dojít pod pokličkou, aby nebyl česnek moc ostrý.
  • Pokud si potřebujete šoulet dosolit, přidejte do hotového pokrmu ještě trochu sojové omáčky, ale nezapomeňte, že slanou složku tu zastoupí restovaná cibulka!
Obměna
  • Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.

Kombinujeme

  • My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
  • Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
  • Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
  • U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.

Děti

  • Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Je to dobrota , přidávám i houby . hrách lze nahradit pohankou .

Cibulku jsem pomalu osmažila na sezamovém oleji a dala ji dovnitř. S kysaným zelím a napařenou brokolicí to chutnalo výborně. Chutnalo to jako by tam byly škvarky, ale nebyly! Díky za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...

Pečené seitanové plátky

Seitanové plátky jsou velmi rychlou a chutnou součástí oběda nebo večeře. Mají je rádi děti i dospělí. Seitan je čistě rostlinný výrobek, takže nezatěžuje ...