- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- olej
- sůl
- voda na namáčení a vaření
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
- Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnce, přidáme k hrachu a kroupám sůl, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 20 minut vaříme.
- Podáváme hrách a kroupy posypané smaženou cibulkou, ideálně s kysaným zelím a teplou zeleninou.
- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc nebo je přidejte až do uvařených krup a hrachu a nechte chvilku dojít pod pokličkou, aby nebyl česnek moc ostrý.
- Pokud si potřebujete šoulet dosolit, přidejte do hotového pokrmu ještě trochu sojové omáčky, ale nezapomeňte, že slanou složku tu zastoupí restovaná cibulka!
- Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.
Kombinujeme
- My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
- Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
- Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
- U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.
Děti
- Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Cibulku jsem pomalu osmažila na sezamovém oleji a dala ji dovnitř. S kysaným zelím a napařenou brokolicí to chutnalo výborně. Chutnalo to jako by tam byly škvarky, ale nebyly! Díky za recept.
Chtěla jsem něco jednoduchého, ale musela jsem vymyslet bezlepkové kroupy. Nahradila jsem červenou quinoou. Chuťově fajn, jen příště budu vařit zvlášť, ať nemám hrách v quinoové kaši. Ale ta cibulka na tom a zelíčko a řeřicha… No a pečená dýně… Mňam! Moc jsme si pochutnali 🙂