Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Šoulet aneb hrách a kroupy

Uvařeno
bez sóji

Hrách a kroupy jsou česká klasika. O Masopustu se dával šoulet jako příloha k uzenému masu, v průběhu roku to pak bylo tradiční levné jídlo pro každý den. Mnoho dnešních lidí šoulet v životě neochutnalo, přitom je to taková dobrota a navíc jídlo z jednoho hrnce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Postup
  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách  omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnce, přidáme k hrachu a kroupám sůl, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 20 minut vaříme.
  7. Podáváme hrách a kroupy posypané smaženou cibulkou, ideálně s kysaným zelím a teplou zeleninou.
Praktické
  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc nebo je přidejte až do uvařených krup a hrachu a nechte chvilku dojít pod pokličkou, aby nebyl česnek moc ostrý.
  • Pokud si potřebujete šoulet dosolit, přidejte do hotového pokrmu ještě trochu sojové omáčky, ale nezapomeňte, že slanou složku tu zastoupí restovaná cibulka!
Obměna
  • Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.

Kombinujeme

  • My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
  • Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
  • Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
  • U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.

Děti

  • Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Cibulku jsem pomalu osmažila na sezamovém oleji a dala ji dovnitř. S kysaným zelím a napařenou brokolicí to chutnalo výborně. Chutnalo to jako by tam byly škvarky, ale nebyly! Díky za recept.

Chtěla jsem něco jednoduchého, ale musela jsem vymyslet bezlepkové kroupy. Nahradila jsem červenou quinoou. Chuťově fajn, jen příště budu vařit zvlášť, ať nemám hrách v quinoové kaši. Ale ta cibulka na tom a zelíčko a řeřicha… No a pečená dýně… Mňam! Moc jsme si pochutnali 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...
36
81

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...