Hrách a kroupy jsou česká klasika. O Masopustu se dával šoulet jako příloha k uzenému masu, v průběhu roku to pak bylo tradiční levné jídlo pro každý den. Mnoho dnešních lidí šoulet v životě neochutnalo, přitom je to taková dobrota a navíc jídlo z jednoho hrnce.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek krup
  • 1/2 hrnku celého hrachu
  • 1 lžička majoránky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • voda na namáčení a vaření

Postup

  1. Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
  2. Hrách  omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
  3. Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
  4. Vaříme společně v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
  5. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
  6. Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnce, přidáme k hrachu a kroupám sůl, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 20 minut vaříme.
  7. Podáváme hrách a kroupy posypané smaženou cibulkou, ideálně s kysaným zelím a teplou zeleninou.

Praktické

  • Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc nebo je přidejte až do uvařených krup a hrachu a nechte chvilku dojít pod pokličkou, aby nebyl česnek moc ostrý.
  • Pokud si potřebujete šoulet dosolit, přidejte do hotového pokrmu ještě trochu sojové omáčky, ale nezapomeňte, že slanou složku tu zastoupí restovaná cibulka!

Obměna

  • Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.

Kombinujeme

  • My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
  • Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
  • Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
  • U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.

Děti

  • Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...
      • Děkuji. Dnes uśpěch , největší radost mám, jak moc chutnalo muži :) děti blahem neskákali :) ale starší nakonec snědl dost.. :)

        • U nás jsou kroupy v oblibě (u dětí i samotný), ale hrachu jsme na chuť nepřišli – zatím v žádný podobě.

          • Česneku tam moc nebylo, bála jsem se, co na to moje trávení :/ ale hlavně to bylo kousavé. Často mám obilí hood uvařené, ač vím, že chlapi to mají jinak a pak to smažené, závitky prý můžu dělat pořád :-D to jsem si to zavařila :-D taky všelijaké karboše, placky..

            • Nezavařila, ale máš dobrý bič se v kuchyni snažit – bude chutnat chlapovi, tobě i dětem :-)))

              • To máš tedy pravdu! Však jsem to brala s trochou humoru, víš jakou mám radost , když se oblizuje až za ušima! Já jsem teď mlsala i fujky věci a kynu, tak mě i pomáhá motivovat k tomu zdravějšímu a toho si moc cením :)

                • Však mě to je jasné, že to je psáno s úsměvem :-) A je mi právě jasné, že takový bič se teď bude hodit :-)

  1. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se připravit na rodičovství
Další článekAlespoň jednou za rok potřebujeme údržbu