V Česku stále roste počet vegetariánů a veganů. Flexitariánů, kteří vědomě omezují konzumaci živočišných produktů, je dnes už 13% oproti 4% v roce 2020. V české populaci je 45% lidí, kteří si o rostlinné alternativy živočišných produktů obohacují jídelníček. Kde se dají koupit a který obchod má nejširší nabídku? Podívejte se na výsledky výzkumu, který testoval řetězce v Česku.

Nabídka v obchodech se zlepšuje

Trendy ve výživě zásadně ovlivňují nabídku v obchodech, kavárnách i fastfoodech. Takřka všude si dnes už můžete dát rostlinnou alternativu – veganský burger, kávu s rostlinný mlékem, vegan zmrzlinu. Ne všechny rostlinné alternativy na Jíme Jinak považujeme za zdravé, ale snaha se cení. Je to další důkaz pro nás zákazníky, že jsme to my, kdo ovlivňuje, co se bude prodávat a tedy i co se bude vyrábět. Se všemi důsledky pro tuhle planetu.

Největší nabídka je v Globusu a Albertu

Podobně jako před dvěma lety, kdy tento průzkum provedl projekt Rostlinně poprvé, obsadil první místo v průzkumu Globus, který předčil své konkurenty hned ve čtyřech z pěti zkoumaných kategorií. Společně s Tescem je jediným řetězcem, kde mohou zákazníci najít rostlinnou alternativu ryb. Jasnou převahu nad konkurencí má Globus i ve velikosti nabídky tofu, tempehu a drobného rostlinného občerstvení. Vítěz zaostává za konkurencí v jediné kategorii, a to v rostlinných hotovkách, kde ho předčil Albert. Globus potvrdil svou vedoucí pozici v nabídce rostlinných produktů, Penny je opět na chvostu.

Z výsledků letošního hodnocení je zjevné, že řetězce nejen následují rostoucí trend rostlinných alternativ, ale taky jej sami tlačí kupředu. Jejich nabídka se za poslední dva roky nejvýrazněji rozšířila u alternativ mléka, masa a jogurtů, což není žádným překvapením vzhledem k výsledku panelu společnosti InsightLab z roku 2021. Zástupci obchodních řetězců se v něm shodli, že u nich meziročně nejvíce vzrostl právě prodej alternativ mléka a masa,“ komentuje výsledky průzkumu projektová manažerka Rostlinně Lujza Demuthová.

O průzkumu

V listopadu 2021 proběhl sběr dat v pěti českých městech – Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Liberci. Pro hodnocení bylo důležité, jaký rostlinný sortiment řetězec nabízí. Sledovaly se tyto skupiny potravin: rostlinné alternativy masa; rostlinné alternativy mléčných výrobků; rostlinné sladkosti, pečivo a drobné občerstvení; rostlinná hotová jídla; rostlinné omáčky, dipy a pomazánky. Celkové skóre ovlivnil i index důležitosti – například alternativy masa měly větší váhu než rostlinné sladkosti. Do tohoto skóre byl následně započítán jako jeden z faktorů i celkový počet potravinových položek zalistovaných v daném řetězci, aby se zohlednil poměr rostlinných produktů vůči celkové nabídce potravin. Výjimkou byl pouze řetězce BILLA, který data k velikosti potravinového sortimentu nedodal. (Více o průzkumu zde.)

Rostlinná nabídka je fajn, ale…

„Na jednu stranu máme z podobných zpráv radost, protože začátečníkům to umožní snadno začít jíst jinak a usnadní to stravu na cestách. Tyhle výrobky mohou být i fajn zpestření pro rodiny, které se snaží zlepšit a rozšířit jídelníček. Rozhodně si ceníme i etické stránky rostlinných produktů, kdy odpadá týrání zvířat ve velkochovech. Na druhou stranu nabídka rostlinných alternativ odvádí od zdravého vaření, které je základem toho, co je na Jíme Jinak učíme. Sáhnout po rychlé vegan verzi svačiny nebo hlavního jídla není vždy to nejzdravější řešení. Jíst Jinak pro nás neznamená vyměnit kravský jogurt za kokosový, kravské mléko za rýžové a kuře za sójové plátky. To nakonec není cesta ke zdravějšímu jídelníčku. Ten pak sice bude veganský nebo vegetariánský, ale vůbec nemusí být zdravý. Jsou to totiž opět průmyslové výrobky a ne prvopotraviny – základní suroviny, na kterých náš jídelníček stojí. Takže na Jíme Jinak si cením hlavně široké nabídky zeleniny, obilovin, luštěnin, semínek, ořechů a zdravých dochucovadel a polotovarů jako je temphe, seitan, tofu apod., ideálně v bio kvalitě. U všech průzkumem sledovaných potravin pak musíme opět zapnout hlavu, podívat se na složení a přemýšlet o jejich celkovém působení na naše zdraví. Studený jogurt v zimě neudělá dobrou službu našemu tělu ať už je kravský nebo sójový, “ komentuje výsledky průzkumu Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Ahoj Evičko a všem JJ, chtěla bych se zeptat na rostlinné hotovky, jaký na ně máte názor a je to o moc horší varianta než čerstvě uvařené jídlo? Děkuji za odpověď

  2. Průzkum je sice hezký, ale má podstatnou vadu. To, že je daný produkt v nabídce, ještě neznamená, že ho lze i koupit. V blízkém okolí máme tři Alberty a jednotu. Nabídka v Albertu je tristní, jsou tu leda sojové jogurty a tofu. Cokoli navíc neberou, protože prý není zájem a obraťte se na svoji prodejnu. To mi napsali z centrály. Měsíce jsem se připomínala a nic. Ve dvou blízkých zdravých výživách mi také vždy řekli, že jáhlový knedlík, slad, lupínky bez soli nebo tofunézu neberou nebo ani neznají. Roky jsem jim dávala šanci. Tak jezdím raději do centra, kde seženu všechno a co nemají, rádi objednají, nebo nakupuji po netu. A mimochodem, místní Coop má tak úžasný výběr luštěnin aspol, že kam se na něj hrabe Albert.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekČaj z vilcacory pro posílení imunity
Další článekŠokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu