Světovými médii před nedávnem proběhla zpráva o tom, že Singapur jako první na světě  povolil prodej výrobků z  „umělého masa“. Jde o počin, který zcela jistě zaujme vegetariány a vegany a všechny, kteří odmítají konzumovat maso z etických důvodů. Je ovšem významný pro celou naši planetu a lidstvo jako takové.

Jak se pěstuje maso

Singapur udělil toto povolení americkému start-upu Eat Just ze San Franciska. Jde o prodej umělého kuřecího masa vyráběného laboratorně v tzv. bioreaktorech. V nich se z živočišných buněk za přítomnosti aminokyselin, cukrů a solí „pěstuje“ plnohodnotné maso. Zásadní rozdíl je v tom, že při výrobě toho masa nemusí být zabito žádné zvíře poté, co si protrpělo často velice kruté zacházení ve velkochovu. Prvními výrobky nabízenými spotřebitelům jednou restaurací v Singapuru jsou nugetky obsahující 70% takto vyrobeného kuřecího masa. Pokud tento prvotní projekt sklidí úspěch, plánuje firma rozsáhlou expanzi do dalších restauračních zařízení v zemi.

Pomůže maso z bioreaktoru zachránit Zemi?

Výroba masa v bioreaktorech je důležitou zprávou nejen z etického hlediska, ale může mít zcela zásadní vliv na životní prostředí. Tak, jak narůstá počet obyvatel planety Země, narůstá spotřeba masa. Analytici upozorňují na to, že dnešními metodami chovu zvířat nebude v budoucnu možné tyto neustále se navyšující potřeby lidstva pokrýt. Chov zvířat je totiž velice náročný na spotřebu vody a krmiva. S tím související vzrůstající potřeba orné půdy má na svědomí mj. kácení deštných pralesů. Jednoduše řečeno, souvislostí je mnoho a dopady nedozírné. Existují dokonce studie, podle kterých by k zastavení klimatických změn stačilo, aby obyvatelé USA přestali jíst maso.

Ve světle těchto skutečností se tak zdánlivě nevýznamná zpráva o umělém mase jeví jako zpráva pro přežití naší planety naprosto zásadní.

Jaký je váš názor?

Co na to říkáte vy? Láká vás dát si maso z bioreaktoru? Vidíte v něm řešení poptávky po mase? Zachrání umělé maso naši planetu?

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. no tak to je hrůza. Já si myslím, že tak jako u nás je důležitá emoce je důležitá i u našich potravit – tady není ten strach ale ani ta radost takže to je k ničemu. I rostliny by měli růst tak jak to bylo myšleno z půdy a na její kvalitě záleži atd…. Myslím si že většina z nás tady vidí, že toto není ta správná cesta i když třeba nemá uplně argumenty proč.

  2. je to děsivý. fuj tajbl pro nás co jsme „normální“
    ale zarytý masožravci ať to jedí. uleví se planetě a zmírní se utrpení zvířat. a o moc umělejší než výroba kuřecího ve velkochovech to není.
    je to prostý bolesti a strachu a o to třeba zdravější.
    asi bude záležet na mocenských zájmech a dotacích, zdali to bude mít šanci vůbec prorazit. ale do toho nesvítím. sláva rostlinné stravě;)

    • S tím kuřecím máš pravdu, Katko, to je taky vlastně umělé od začátku od konce, od toho jak je oplodňují, přes to čím je krmí až po to, v jak umělých podmínkách tak kuřata žijí.

  3. Tyjo, to mě děsí. Líbí se mi, že tento článek je psán bez soudů. Mně se totiž při té představě vrtí vnitřnosti a jsem ráda, že si mohu přečíst i ty argumenty na druhé straně.

    • Mě se taky svírá žaludek a do pusy bych to nedala, pokud bych nepadala hlady a nebyla jiná možnost jak přežít. Podle mě je snazší prostě vynechat nebo omezit maso a pak nemusíme vyrábět umělé :-)

  4. To je jak z nějaké scifi knížky a ona přitom realita. Já zas kdysi (už fakt nevím, kde to bylo), četla, že kdybychom aspoň částečně omezili bílý cukr a maso, klesla by agresivita ve světě o polovinu. Však také jedno asijské přísloví praví: „když muž a žena začnou den hádkami, vzpomenou, co měli předešlého dne k večeri.“ Mně osobně maso nechybí, na to jsem moc velký milovník zvířat. A pan Komárek (biolog, filozof a spisovatel) zase jednou řekl, že člověk má nárok sníst to, co zvládne sám zabít, což teda na mě sedí naprosto přesně=nic😂

    • Přesně to jsem říkala, Naďo 😉 Zní to jako sci-fi a přitom je to skutečnost. Skoro děsivé.. Jo a s tím nárokem na jídlo bych to měla stejně. V jedné bývalé práci si mě kolegyně vždycky volaly, abych šla chytit a vyhodit pavouka, co je chce sežrat 😆 Protože věděly, že bych byla naštvaná, kdybych se dozvěděla, že ho zabily.

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava pro děti – vaření pro malé děti (6.díl)
Další článekJarní očista se blíží, využijte slevu na nákup a ušetřete 500 Kč