Domů > Magazín > Blog

Jak zabránit klimatické katastrofě? Změnou jídelníčku!

Když upravíme jídelníček, pomůžeme sobě i planetě. Potraviny a zemědělství hrají v klimatické krizi zásadní roli Pokud chceme zabránit klimatické katastrofě, je třeba výrazně snížit celosvětovou spotřebu masa a mléčných výrobků. To je závěr nové odborné zprávy. Co můžeme udělat my lidé?

My rozhodujeme, co se bude prodávat

Pro ty, kdo se o ekologii zajímají delší dobu, není žádné překvapení, že jediným a hlavním viníkem globálního oteplování a dalších problémů jako jsou kvalita vody, kvalita ovzduší, zastavěná a vyčerpaná půda není trojice fosilní paliva, energetika a doprava. Diskuse se většinou točí právě kolem nic, protože vlády se bojí postavit mocným zájmovým skupinám, které podporují rostoucí celosvětovou spotřebu masa a mléčných výrobků.

Co jako spotřebitelé dokážeme, krásně ilustruje příběh Avaaz versus Monsanto – Příběh o síle komunity.

Možná máte pocit, že tohle všechno jde mimo vás a nemůžete s tím nic udělat. Byznys je byznys, firmy jsou mocné, vlády nic neřeší…Tak to ale není. My lidé, spotřebitelé, jsme ti, kdo vytvářejí poptávku a firmy se toho drží. Jde přeci o peníze. Co lidí chtějí kupovat, to firmy rády dodají. Dokud budeme pít slazené limonády, budou nám je firmy vyrábět a řetězce prodávat. Dokud budeme jíst běžně uzeniny a masné výrobky, budou v regálech také. Za jakoukoli cenu. To my určujeme, co se bude vyrábět! Tak jako jsme svoji poptávkou a následnými nákupy dostali během pár let na pulty supermarketů kvalitní potraviny s bio certifikací, zeleniny jako dýně, daikon, batáty a vodnice, rostlinné výrobky jako tofu nebo tempeh, tak můžeme vyšoupnout ty, které nejvíc zatěžuji naše životní prostředí. NAŠE! Pokud si nechceme pod sebou řezat větev, na které sedíme, tak je potřeba začít se chovat odpovědně – nakupovat a jíst vědomě. To je koneckonců důležité i pro naše zdraví.

Kolik studií ještě potřebujeme, než pochopíme?

Kdo někdy viděl chov zvířat ve velkochovu, zpracování masa v masokombinátu nebo jen vídá skot na polích, ten chápe souvislosti už dávno. V posledních letech se k nám dostávají různé studie a propočty, které to říkají jasně – živočišná výroba je náročná na půdu, vodu a produkuje příliš mnoho odpadu. Jedno pole zkrátka uživí jen pár krav, ale když se na něm bude pěstovat obilí a zelenina, uživí spoustu lidí. Rovnice je velmi jednoduchá.
Dnes, 5. listopadu 2021, byla předložena další odborná zpráva na toto téma. Na konferenci COP26 ji zveřejnila mezinárodní nevládní organizace Compassion in World Farming (CWF). Zpráva s názvem „Prolomení tabu: Proč je nutné změnit stravování, abychom se vypořádali s klimatickou nouzí” předkládá jasné vědecké argumenty svědčící o tom, že bez urychleného a dramatického celosvětového snížení spotřeby masa nebudeme schopni splnit cíle dohodnuté v Pařížské dohodě z roku 2015 k odvrácení klimatické katastrofy. Celou zprávu si můžete přečíst zde.

    Jak zabránit klimatické katastrofě

    Chceme-li zabránit klimatické katastrofě, je třeba výrazně snížit celosvětovou spotřebu masa a mléčných výrobků – to je jasný závěr zprávy, ze které vybíráme důležitá fakta:

    • Odvětví živočišné výroby je zodpovědné za 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů (GHG).
    • Potravinový systém je zodpovědný za třetinu všech emisí skleníkových plynů – 75 % emisí v zemědělství pochází z chovu hospodářských zvířat.
    • Aby bylo možné splnit cíle Pařížské dohody, musí svá emisní zatížení snížit všechna odvětví. Pokud však bude celosvětová spotřeba masa a mléčných výrobků pokračovat stejným tempem, emise z potravinářství a zemědělství výrazně vzrostou a splnění cílů Pařížské dohody bude velmi obtížné.
    • Změny v našem stravování by mohly přispět až pětinou ke snížení emisí potřebných ke splnění cílů Pařížské dohody.

    CWF naléhavě doporučuje :

    • snížení produkce masa v průmyslových velkochovech monogastrů (například prasat a drůbeže)
    • snížení produkce masa a v odvětví intenzivního výkrmu skotu
    • aby většina masa a mléčných výrobků pocházela z farem, kde se zvířata mohou pást na dobře obhospodařovaných, biologicky rozmanitých travních porostech
    • měla by se snížit celková rozloha půdy určená pro chov hospodářských zvířat, aby se podpořila přirozená klimatická řešení, jako je obnova lesů a rašelinišť

    Co na to světové vlády?

    Neděláme si iluze, nicméně autor zprávy a hlavní politický poradce Compassion in World Farming Peter Stevenson na na ně apeluje a říká: Jsme opravdu připraveni riskovat zničení planety jen proto, že nedokážeme omezit nadměrnou spotřebu masa a mléčných výrobků?” Co na to řeknou světové vlády je s otazníkem, Peter Stevenson k tomu dodává: “Světoví lídři musí využít zítřejšího Dne přírody (6. listopadu) k tomu, aby se zavázali k přijetí nutných a rázných kroků k zařazení zpátečky na cestě ke katastrofě dřív, než bude příliš pozdě. Svět se dívá a čeká.”

    Co na to my, spotřebitelé?

    Jak jsme uvedli v úvodu. Jsme mocnější než si myslíme. V otázce spotřeby jsme mocnější než vlády. Může vás někdo nutit jíst 3x denně maso (k snídani rohlík se šunkou, k obědu kuře s bramborem, k večeři chleba s paštikou a je to raz dva)? Ne, máme svobodnou volbu a můžeme se ve spotřebě živočišných výrobků vědomě přiblížit tomu, jak se stravovali naši předci. Udržitelně. Co si vypěstovali a jaká zvířata odchovali, tolik jídla měli. Zeptejte se svých babiček. Ta moje ještě pamatuje, když měli maso jen v neděli.

    Udělejte to pro sebe

    Často je to naše stereotypní chování a neochota něco se učit a měnit. Zkuste si dát týden bez masa a mléka. Možná to bude snazší než si myslíte. Možná budete muset u nás najít nějaké zajímavé recepty. A možná se přidáte k těm, kdo otočili poměr živočišné a rostlinné stravy na svém talíři a už to nechtějí jinak, protože se zbavili alergií, ekzémů, nadváhy, bolestí, migrén, problémů s trávením, spánkem a psychikou. Však se podívejte na příklady z praxe do sekce Příběhy. Postavit jídelníček na živočišné stravě není výhodné ani pro lidi, ani pro planetu.

    Tak co, zkusíte to aspoň zítra v rámci Dne přírody bez masa a mléka?

    Zkuste to jinak

    Pokud máte maso rádi, zkuste jídla podobná, ale ze zeleniny, obilovin a luštěnin. Možná budete mile překvapení jako můj muž, který když jsem je poprvé připravila, pravil: “Tak když bude tohle, tak žádné maso nepotřebuju.” Zkuste:

     

     

     

    PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

    🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

    Komentáře

    Naprostý souhlas. Se vším. Ano záleží to na nás, na to co v obchodech kupujeme, co konzumujeme… Pořád říkám, že nejlepší zbraň co máme všichni je VIDLIČKA, jen kdyby ji začali všichni používat tak jak to mám na mysli, celý podělaný systém by byl brzo v p…. Omlouvám se za neslušné myšlenky… Díky Evo za článek, snad se nad tím někdo zamyslí👏

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    1
    14

    Pět éček v nanuku Magnum Double chocolate

    Klubačky Sarinka nám napsala svoji zkušenost a rovnou opsala z obalu složení. Dáte si?
    Blog
    klub
    9
    20

    Ekzém a strava ve školce (Ivona 39 let, tři děti)

    Ivona změnila stravu dcery kvůli silnému ekzému. Do 2,5 let byla zvyklá na běžnou konvenční stravu. Jak to vyřešila se školkou? Jak vysvětlila dceři změnu ...
    1
    19

    Koledy to jistí

    Matka musí mít nervy ze železa, když s dětmi v kuchyni peče a zdobí cukroví. Nebo slušnou zásobu koled!
    40

    Celosvětová meditace – připojte se na 20 minut a změňte společně svět

    Za 20 minut společné práce můžeme změnit celý běh tohoto světa. Je tu skvělá příležitost na přelomu soboty a neděle 4.-5.4. 2020. Pojďme společně pohnout s...
    15
    4

    Ulevilo se mi od starostí a cítím se líp (Alice, 50 let)

    Ahoj všem, k Jarní očistě a Jíme Jinak mě dovedla náhoda. Měla jsem velmi náročný podzim, který končil ještě náročnějším lednem. Nějak jsem se vším prokous...
    18
    4

    Za tři týdny cukr téměř v normě (Milena, 70 let)

    Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg dole a cukr v normě. Jestli to takhle...