Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jemný patizonový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochujangu.

Ingredience
Na krém:
  • bílý patizon
  • žlutý patizon
  • 1 vrchovatá lžíce kešu oříšků
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • 1 polévková lžíce tamari
  • 1 lžička gochujangu
  • 1/2 sklenice vody
  • tempeh
  • malé celozrnné ditalini
  • olej
  • pažitka
  • směs koření dukkah

Většinou se rodiče snaží přivést na zdravou stravu své potomky, když jsou ještě v dětském věku. Rodiče Dagmary se ke ...

Jak připravit jemný krém z patizonu s pikantním kondimentem

  1. Zeleninu nakrájejte na kousky, dejte do hrnce s trochou oleje. Jemně a krátce osmahněte. Podlijte vodou a vařte.
  2. V polovině vaření přidejte kešu a pokračujte, dokud není všechna zelenina měkká.
  3. Rozmixujte na hladký krém.
  4. Ve sklenici rozmíchejte gochujang s vodou a tamari.
  5. Na pánev dejte olej a na malé kousky nakrájený tempeh. Orestujte. Nalijte obsah sklenice na tempeh, zvyšte teplotu a restujte, dokud se omáčka neodpaří.
  6. Ditalini uvařte a vložte do pánve s tempehem. Promíchejte.
  7. Naservírujte krém a doplňte o těstovinu s tempehem, vše posypte pažitkou a dukkahem.

Praktické

  • Než začnete krém mixovat, zkontrolujte kolik je v hrnci tekutiny. Je lepší dát trochu stranou a přidat později, než rozmixovat na vodovou konzistenci.
  • Gochujang je korejská fermentovaná chilli pasta, kterou seženete na e-shopech nebo v prodejnách s asijskými potravinami.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
  • Pro bezlepkovo
  • u dietu použijte bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Pokud nemáte gochujang, krém před podáváním alespoň pořádně opepřete.
  • Recept na dukkah najdete zde. Nevynechte ho nebo použijte alespoň něco křupavého. Dukkah tomu dá opravdu ten správný šmrnc.

Děti

  • Samostatný krém bez pikantního kondimentu je s menším množstvím oleje a soli vhodný pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

A takto si to pak naservíroval manžel…má to snad i hezčí hezčí..:)))

Vierko, tak ten krém je moc dobrý, opravdu takový jemný..to jsem přesně potřebovala..:) a jinak ještě jsem stihla vyrobit dukkah..zrovna , když fakt nemám vůbec čas..:) ale vždy to do toho vaření nějak napasuji..moc děkuji – už mám recept v oblíbených.

Já měla uvařený čirok a s tím mi to také moc chutnalo, tempeh jsem obalila v domácí harrise, která skoro nepálila..:)…a také dobré, tu speciální omáčku opravdu nemám..ale dnes to nebylo fakt nutné, potřebuji jemné chutě..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.