Na krém:
- bílý patizon
- žlutý patizon
- 1 vrchovatá lžíce kešu oříšků
- mrkev
- cibule
- česnek
- olej
- sůl
Ostatní ingredience:
- 1 polévková lžíce tamari
- 1 lžička gochujangu
- 1/2 sklenice vody
- tempeh
- malé celozrnné ditalini
- olej
- pažitka
- směs koření dukkah
Jak připravit jemný krém z patizonu s pikantním kondimentem
- Zeleninu nakrájejte na kousky, dejte do hrnce s trochou oleje. Jemně a krátce osmahněte. Podlijte vodou a vařte.
- V polovině vaření přidejte kešu a pokračujte, dokud není všechna zelenina měkká.
- Rozmixujte na hladký krém.
- Ve sklenici rozmíchejte gochujang s vodou a tamari.
- Na pánev dejte olej a na malé kousky nakrájený tempeh. Orestujte. Nalijte obsah sklenice na tempeh, zvyšte teplotu a restujte, dokud se omáčka neodpaří.
- Ditalini uvařte a vložte do pánve s tempehem. Promíchejte.
- Naservírujte krém a doplňte o těstovinu s tempehem, vše posypte pažitkou a dukkahem.
Praktické
- Než začnete krém mixovat, zkontrolujte kolik je v hrnci tekutiny. Je lepší dát trochu stranou a přidat později, než rozmixovat na vodovou konzistenci.
- Gochujang je korejská fermentovaná chilli pasta, kterou seženete na e-shopech nebo v prodejnách s asijskými potravinami.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
- Pro bezlepkovo
- u dietu použijte bezlepkové těstoviny.
Obměna
- Pokud nemáte gochujang, krém před podáváním alespoň pořádně opepřete.
- Recept na dukkah najdete zde. Nevynechte ho nebo použijte alespoň něco křupavého. Dukkah tomu dá opravdu ten správný šmrnc.
Děti
- Samostatný krém bez pikantního kondimentu je s menším množstvím oleje a soli vhodný pro děti od 2 let.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
A takto si to pak naservíroval manžel…má to snad i hezčí hezčí..:)))
Vierko, tak ten krém je moc dobrý, opravdu takový jemný..to jsem přesně potřebovala..:) a jinak ještě jsem stihla vyrobit dukkah..zrovna , když fakt nemám vůbec čas..:) ale vždy to do toho vaření nějak napasuji..moc děkuji – už mám recept v oblíbených.
Já měla uvařený čirok a s tím mi to také moc chutnalo, tempeh jsem obalila v domácí harrise, která skoro nepálila..:)…a také dobré, tu speciální omáčku opravdu nemám..ale dnes to nebylo fakt nutné, potřebuji jemné chutě..:)