Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Jemný patizonový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochujangu.

Ingredience
Na krém:
  • bílý patizon
  • žlutý patizon
  • 1 vrchovatá lžíce kešu oříšků
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • olej
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • 1 polévková lžíce tamari
  • 1 lžička gochujangu
  • 1/2 sklenice vody
  • tempeh
  • malé celozrnné ditalini
  • olej
  • pažitka
  • směs koření dukkah

Zdá se, že akné patří k věku dospívání. Ale co když je to všechno jinak a šlo by to i bez pupínků? Mrkněte na tento r...

Jak připravit jemný krém z patizonu s pikantním kondimentem

  1. Zeleninu nakrájejte na kousky, dejte do hrnce s trochou oleje. Jemně a krátce osmahněte. Podlijte vodou a vařte.
  2. V polovině vaření přidejte kešu a pokračujte, dokud není všechna zelenina měkká.
  3. Rozmixujte na hladký krém.
  4. Ve sklenici rozmíchejte gochujang s vodou a tamari.
  5. Na pánev dejte olej a na malé kousky nakrájený tempeh. Orestujte. Nalijte obsah sklenice na tempeh, zvyšte teplotu a restujte, dokud se omáčka neodpaří.
  6. Ditalini uvařte a vložte do pánve s tempehem. Promíchejte.
  7. Naservírujte krém a doplňte o těstovinu s tempehem, vše posypte pažitkou a dukkahem.

Praktické

  • Než začnete krém mixovat, zkontrolujte kolik je v hrnci tekutiny. Je lepší dát trochu stranou a přidat později, než rozmixovat na vodovou konzistenci.
  • Gochujang je korejská fermentovaná chilli pasta, kterou seženete na e-shopech nebo v prodejnách s asijskými potravinami.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
  • Pro bezlepkovo
  • u dietu použijte bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Pokud nemáte gochujang, krém před podáváním alespoň pořádně opepřete.
  • Recept na dukkah najdete zde. Nevynechte ho nebo použijte alespoň něco křupavého. Dukkah tomu dá opravdu ten správný šmrnc.

Děti

  • Samostatný krém bez pikantního kondimentu je s menším množstvím oleje a soli vhodný pro děti od 2 let.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak toto byla velká improvizace 😀 To je tak když nemám moc čas přemýšlet co vařit a všichni hladoví, tak na mě vyskočilo toto když jsem zadala do vyhledávání “dukkah”. Jelikož jsem neměla patizon a z lednice se o slovo hlásil kedluben a cuketa, tak šli na řadu plus ještě košťál z brokolice. V tom kalupu jsem zapomněla na kešu oříšky a už jsem měla rozmixováno. Tak nic. Pak jsem musela obměnit ještě tempeh za tofu natural. Ale dobré, zblajzlo se všechno 😁

Kateřina
28. 10. 2023

To jsem si zas pochutnala! Patizon jsem měla jen bílej, tak neměl krém takovou krásnou barvu, ale byla to lahoda😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.
57
3

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...