Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Japonský daikon salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Jednoduchý, rychlý a chutný salát z japonské kuchyně. Můžete si ho dopřát jako přílohu k hlavnímu jídlu a nebo osvěžující zdravou svačinku.

Ingredience
Na salát:
  • daikon
  • mrkev
  • mungové klíčky
  • mořské řasy nori
  • gomasio
  • sůl
Na dip:
  • 1 plná lžíce tahini
  • 2 velké lžíce sójového jogurtu řeckého typu
  • 1 velká lžička rýžového sirupu
  • 1 lžička rýžového octa
  • sůl

    Člověk se někdy stane veganem ani neví jak. Jako Monika. Pochází ze sedlácké rodiny a byla “masařka”. Dne...

    Jak připravit salát s daikonem po japonsku

    1. Suroviny na dip vložte do mixéru a rozmixujte.
    2. Nakrájejte na velmi tenké proužky daikon, mrkev a blanšírujte klíčky.
    3. Do mísy dejte zeleninu, klíčky, osolte, promíchejte, přidejte omáčku, znovu promíchejte.
    4. Mořskou řasu nakrájejte na tenounké proužky a položte na povrch salátu. Posypejte gomasiem a ihned podávejte.

    Praktické

    • Salát míchejte těsně před podáváním.
    • Pokud máte kráječ zeleniny na julliene, budete mít stejně velké proužky rychle a bez námahy.
    • Daikon má tři levely chuti. První třetina – hned pod listy – je sladká, prostředek je lehce palčivý a špička je nejostřejší. Zvolte sami, kterou část chcete použít.
    • Dala jsem mrkev kvůli barvě v menším poměru oproti daikonu.
    • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.

    Obměna

    Děti

    • S menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.

    PS: Jde vařit, jíst a hubnout? Pojď to zjistit! 😁

    Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrknni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    19 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Dobrý den, chválím překrásné stránky. Chtěla jsem se poradit, jak bojovat proti hmyzu- komáři, klíšťata . Vyrobila jsem si mazání z rozmarýnu, octa, hřebíčku, eukaliptu, moc nefunguje- děkuji- možná bude více zájemců o tyto informace. Děkuji
    JItka

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Cuketové nudle v pikantní omáčce

    Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

    Bezlepkové rajčatové tambuli

    Indická omáčka tambuli je skvělá k plackám, k pečené zelenině, ale i k rýži a určitě s ní zabodujete na letní grilovačce s přáteli.

    Chukandar Ka Raita – raita z červené řepy

    Raita je jogurtový dressing, který snad nikdy nechybí na žádném indickém stole. Je to výborná příloha, kterou si jistě zamilujete.

    Rýžový salát

    Lehký a rychlý letní salát, který si můžete velmi snadno upravit dle vaší chuti a dostupnosti zeleniny.

    Perský salát

    Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

    Cuketové carpaccio

    Tento letní recept je osvěžující a velmi se hodí jako příloha nebo salát k letním grilovačkám.