Castagnaccio je podzimní dezert typický pro toskánskou oblast. Je to jednoduchý koláč s rustikální chutí, ne příliš sladkou, s jemnou a vlhkou strukturou uprostřed. Jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Romantická legenda říká, že lístky rozmarýnu používané k aromatizaci kaštanového dortu byly silným elixírem lásky: Když mladý muž sní tento koláč, který mu nabídla dívka, okamžitě se do ní zamiluje a požádá jí o ruku. Tak pozor na to, pánové!
Ingredience
dortová forma o průměru 25 cm
- 300 g kvalitní kaštanové mouky
- 350 ml vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 80 g rozinek
- 50 g piniových oříšků
- špetička soli
Jak připravit toskánský kaštanový koláč
- Rozinky dejte namočit do studené vody asi na 10 minut.
- Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, promíchejte a postupně přidávejte vodu. Míchejte několik minut. Těsto musí být hladké, ne příliš tekuté ani ne příliš husté. Nechte chvíli odpočnout, poté do něj zamíchejte lžíci oleje a rozinky. Ne všechny, pár jich nechte na povrch.
- Předehřejte troubu na 195 °C. Dortovou formu vymažte olivovým olejem a vlijte do ní těsto. Povrch posypejte rozinkami, piniovými oříšky a lístky rozmarýnu.
- Pečete 25 až 30 minut. Ne víc, abyste castagnaccio nevysušili. Povrch má být suchý, lehce vrásčitý a popraskaný, to je pro něj charakteristické a tak by měl vypadat. Nechte úplně vychladnout ve formě, ve které jste ho pekli. Pak krájejte a podávejte.
Praktické
- Tento koláč je opravdu jiný, takže konzistence nebude vyhovovat všem.
- Klidně připravte dortík předem. Vydrží i 4 dny.
- Dodržujte dobu pečení. Nesmí vyschnout. Správně pečené castagnaccio má jemnou vlhkou strukturu s typickou vůní podzimu!
Obměna
- Tento recept má prastarý původ na rolnickém venkově v Toskánsku, odkud se brzy se rozšířil po celé apeninské oblasti střední Itálie až do do severních oblastí. Existují obměny podle kraje, kde se castagnaccio připravuje. Někde se přidávají do těsta ořechy, někde i sladidlo. Pokud chcete mít koláč sladší, požijte obilný slad nebo obilný sirup podle chuti.
Děti
- Vhodné pro děti od 1,5 roku, jen pozor na vdechnutí oříšků.
Moje „prvé“ s gaštanovou múkou dopadlo vééľmi dobre,bola som zvedavá na kombináciu hrozienka,oriešky a rozmarín a táto kombinácia sem pasovala,robila som na skúšku 1/2dávku,nabudúce určite do väčšej formy😀
Wow a máte je moc krásné, 😍😍, perfektní Slavko!!
recept vyzkoušen / z poloviční dávky/ super, chutná. Děkuji
To potěšilo. Castagnaccio je opravdu poněkud zvláštní. Kdo ho miluje a kdo ne nesnáší.
Žádnou chybu neděláte. To je opravdu taková konzistence. Castagnaccio si nezamiluji všichni. Je zvláštní a mužů fám říct že se vám povedlo. Opravdu má takový být.
Nevím kde dělám chybu,ale dělala jsem již třetí dezert a každý má vždy velmi hutnou konzistenci,na Vašich fotkách vypadají nadýchaně a já jsem z mých výsledků vždycky zklamaná.
Moniko, to nevíme ani my, ale stává se to. Mě to přímo fascinuje, jak pod některými recepty se střídají ovace a stížnosti. Fakt je, že každá mouka jinak saje, každá trouba jinak peče a chce to vyzkoušet, jak funguje ta tvoje. Naše dezerty nám moc chutnají, ale určitě nejsou nadáchané jako klasické buchty z bílé mouky, vajec a bílků, některé jsou takové mokřejší, obecně jsou hutná, ale nám to tak vyhovuje. Tak možná je nemáš špatné, jen v nich možná hledáš něco, co nemohou nabídnout? Teď tu celý kurz čtu, jak ženské pečou dobroty z jídelníčku a kolikrát je taky výsledná konzistence překvapí, ale chlapi jsou spokojení, tak jsou nakonec taky nadšené.