Castagnaccio je podzimní dezert typický pro toskánskou oblast. Je to jednoduchý koláč s rustikální chutí, ne příliš sladkou, s jemnou a vlhkou strukturou uprostřed. Jeho příprava je velmi snadná a rychlá. Romantická legenda říká, že lístky rozmarýnu používané k aromatizaci kaštanového dortu byly silným elixírem lásky: Když mladý muž sní tento koláč, který mu nabídla dívka, okamžitě se do ní zamiluje a požádá jí o ruku. Tak pozor na to, pánové!

Ingredience
dortová forma o průměru 25 cm
  • 300 g kvalitní kaštanové mouky
  • 350 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 80 g rozinek
  • 50 g piniových oříšků
  • špetička soli

Jak připravit toskánský kaštanový koláč

  1. Rozinky dejte namočit do studené vody asi na 10 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, promíchejte a postupně přidávejte vodu. Míchejte několik minut. Těsto musí být hladké, ne příliš tekuté ani ne příliš husté. Nechte chvíli odpočnout, poté do něj zamíchejte lžíci oleje a rozinky. Ne všechny, pár jich nechte na povrch.
  3. Předehřejte troubu na 195 °C. Dortovou formu vymažte olivovým olejem a vlijte do ní těsto. Povrch posypejte rozinkami, piniovými oříšky a lístky rozmarýnu.
  4. Pečete 25 až 30 minut. Ne víc, abyste castagnaccio nevysušili. Povrch má být suchý, lehce vrásčitý a popraskaný, to je pro něj charakteristické a tak by měl vypadat. Nechte úplně vychladnout ve formě, ve které jste ho pekli. Pak krájejte a podávejte.

Praktické

  • Tento koláč je opravdu jiný, takže konzistence nebude vyhovovat všem.
  • Klidně připravte dortík předem. Vydrží i 4 dny.
  • Dodržujte dobu pečení. Nesmí vyschnout. Správně pečené castagnaccio má jemnou vlhkou strukturu s typickou vůní podzimu!

Obměna

  • Tento recept má prastarý původ na rolnickém venkově v Toskánsku, odkud se brzy se rozšířil po celé apeninské oblasti střední Itálie až do do severních oblastí. Existují obměny podle kraje, kde se castagnaccio připravuje. Někde se přidávají do těsta ořechy, někde i sladidlo. Pokud chcete mít koláč sladší, požijte obilný slad nebo obilný sirup podle chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, jen pozor na vdechnutí oříšků.

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...
  1. Moje „prvé“ s gaštanovou múkou dopadlo vééľmi dobre,bola som zvedavá na kombináciu hrozienka,oriešky a rozmarín a táto kombinácia sem pasovala,robila som na skúšku 1/2dávku,nabudúce určite do väčšej formy😀

    • To potěšilo. Castagnaccio je opravdu poněkud zvláštní. Kdo ho miluje a kdo ne nesnáší.

  2. Žádnou chybu neděláte. To je opravdu taková konzistence. Castagnaccio si nezamiluji všichni. Je zvláštní a mužů fám říct že se vám povedlo. Opravdu má takový být.

  3. Nevím kde dělám chybu,ale dělala jsem již třetí dezert a každý má vždy velmi hutnou konzistenci,na Vašich fotkách vypadají nadýchaně a já jsem z mých výsledků vždycky zklamaná.

    • Moniko, to nevíme ani my, ale stává se to. Mě to přímo fascinuje, jak pod některými recepty se střídají ovace a stížnosti. Fakt je, že každá mouka jinak saje, každá trouba jinak peče a chce to vyzkoušet, jak funguje ta tvoje. Naše dezerty nám moc chutnají, ale určitě nejsou nadáchané jako klasické buchty z bílé mouky, vajec a bílků, některé jsou takové mokřejší, obecně jsou hutná, ale nám to tak vyhovuje. Tak možná je nemáš špatné, jen v nich možná hledáš něco, co nemohou nabídnout? Teď tu celý kurz čtu, jak ženské pečou dobroty z jídelníčku a kolikrát je taky výsledná konzistence překvapí, ale chlapi jsou spokojení, tak jsou nakonec taky nadšené.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSkryté příčiny únavy a nedostatku energie – 25% sleva na knihy
Další článekAntokyany a jejich pozitivní vliv na zdraví