V létě proběhl test zeleniny a ovoce zakoupeného ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze, večerce a pro zajímavost také v německém Lidlu. Porovnávalo se šest druhů ovoce a zeleniny a do laboratoře putovalo přes 50 vzorků. Jak to dopadlo?

Chuť, zralost a velikost

Do laboratoře šlo 52 vzorků. Neobjevily se zásadní nedostatky v chuti ani zralosti. Zajímavé bylo srovnání velikostí plodů. Až na jahody a rajčata se v Německu prodávaly těžší a větší, ale většinou také dražší kusy. U hlávkových salátů byla cena za kus ve večerkách a diskontech stejná, ovšem vzhledem k hmotnosti bylo výhodnější koupit tu z diskontních prodejen.(1)

Pesticidy na hraně

Důležité informace o ovoci a zelenině najdete v našem seriálu Biopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek.

Z pohledu zdravého stravování nás samozřejmě velmi zajímá namátková analýza pesticidů. Při ní byla v laboratoři prověřována přítomnost až 700 látek u vzorků bio mrkve, bio okurek, vzorku jahod z trhu a vzorku jahod ze supermarketu. (1)

Závěr této části testu bohužel není příliš pozitivní: „Očekávali jsme absolutní čistotu ekologické produkce. Překvapil nás proto nález difenoconazolu u bio mrkve italského původu a to na samé hranici tolerovaného limitu.

Překvapivé byly i výsledky jahod z farmářských trhů, u kterých analýza odhalila přítomnost šesti pesticidů. I když šlo o povolené látky a jejich koncentrace nepřekročily zákonné limity, ukazuje to na fakt, že farmářské trhy automaticky neznamenají biokvalitu,“ uzavírá Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Znovu tedy docházíme ke stejnému závěru. Lepší bio ovoce a zelenina než konvenční. Úplně čisté to možná nebude, ale bude tam škodlivin méně. A čím méně zátěže v potravinách, tím lépe pro naše játra a celkové zdraví. Známe pěstitele eko zeleniny a víme, jak je těžké udržet zeleninu čistou, když na okolních pozemcích se běžně používají herbicidy, pesticidy a konvenční hnojiva.
Jako ideál se jeví vypěstovat si co nejvíce zeleniny a ovoce vlastními silami nebo se snažit získat produkty od lidí, jejichž postupy známe a věříme jim.

Zdroj: dTest

.

  1. Je hezká myšlenka, že by si každý pěstoval vlastní zeleninu a ovoce. Ale v praxi je to nemožné. Mnoho lidí žije v paneláku a mnoho lidí nemá peníze na bio kvalitu. Když člověk pak vidí takové zprávy, tak si říká, zda má vůbec cenu usilovat o zdravou stravu, když i ovoce a zelenia, které si koupí, vlastně obsahují špatné látky. Ale já si myslím, že to cenu má i tak. Naši předci možná měli zeleninu bez pesticidů, ale zase třeba umřeli na tuberu nebo mor. Každá doba má něco.

    • Ahojky, já to vidím tak, že je pořád lepší konzumovat nedokonalou zeleninu než průmyslový polotovar. Osobní zkušenost. V dnešní době na nás jed útočí odevšad v podstatě prší z nebe, ale podle mě je důležité najít si svojí cestu. Když jsem s JJ začínala nakupovala jsem všechnu zeleninu v lidlu nebio a stejně mi bylo lépe než po obvyklém jídle. Časem jsem začala objednávat bedýnky a stejně když chybí klidně dokoupím v supermarketu. V létě je to lepší – mám zahradu, ale upřímně žádné velké zásoby zeleniny z toho nemám. A myslím si že kdybych poslala vlastní cukety na rozbor – též budou něco obsahovat i když chemická hnojiva nepoužívám. (jojo proto ta malá výnosnost). Takže za mě určitě to smysl má i s kupovanou nebio zeleninou i když teď už radši podpořím místní farmáře než nadnárodní společnost.

      • Taky máme nějakou zeleninu v létě od rodičů manžela, ale jinak ne :(. Bedýnky bych chtěla zkusit, ale vždycky je tam takové složení zeleniny, které mi nevyhovuje. Ale snažím se taky, když to jde, tak aspoň něco od formářů, někdy bio.

        • Každý krok se počítá :-) pro začátek klidně jakoukoli zeleninu a pak přidávat :-) já jsem se tak naučila jíst i růžičkovou kapustu a zelí jinak než kysané…a vlastně hodně protože dřív pro mě byla zelenina jen rajče salát okurka, které teď vlastně nekupuju vůbec nebo úplně minimálně.

        • Pro klubáky jsem domluvila slevu na freshbedýnky a tam si člověk sám navolí, co chce, aby mu přivezli. Mě to taky vyhovuje víc než bedýnka s hotovou nabídkou.

    • Jasně, že to má cenu, Olgo, jak psala zabazaba, většina z nás žila v paneláku a začínala na supermarketové zelenině a cítili jsme obrovský rozdíl, uzdravili se atd. Lepší nějaká zelenina než žádná. A pěstovat se dá i v paneláku, zvlášť když je balkón, já tam měla věcí…ale samozřejmě by mě to celoročně neuživilo, to nás neuživá ani teď, když máme zahradu a malé pole. Učíme se to, někdy nás přemůže sucho,jindy škůdci (protože máme bio bez chemie), není to prostě sranda. Jasně že každá doba přináší jiné výzvy. Naši předci umírali na nemoci z nedostatku, my umíráme na nemoci z blahobytu. Dnes naštěstí máme super možnosti a můžeme si oproti našim praprababám vybrat to lepší pro svůj život.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)
Další článekPriateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)