Domů > Magazín > Blog

Je zelenina z trhu bio? Podívejte se na výsledky testování.

V létě proběhl test zeleniny a ovoce zakoupeného ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze, večerce a pro zajímavost také v německém Lidlu. Porovnávalo se šest druhů ovoce a zeleniny a do laboratoře putovalo přes 50 vzorků. Jak to dopadlo?

Chuť, zralost a velikost

Do laboratoře šlo 52 vzorků. Neobjevily se zásadní nedostatky v chuti ani zralosti. Zajímavé bylo srovnání velikostí plodů. Až na jahody a rajčata se v Německu prodávaly těžší a větší, ale většinou také dražší kusy. U hlávkových salátů byla cena za kus ve večerkách a diskontech stejná, ovšem vzhledem k hmotnosti bylo výhodnější koupit tu z diskontních prodejen.(1)

Pesticidy na hraně

Důležité informace o ovoci a zelenině najdete v našem seriálu Biopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek.

Z pohledu zdravého stravování nás samozřejmě velmi zajímá namátková analýza pesticidů. Při ní byla v laboratoři prověřována přítomnost až 700 látek u vzorků bio mrkve, bio okurek, vzorku jahod z trhu a vzorku jahod ze supermarketu. (1)

Závěr této části testu bohužel není příliš pozitivní: „Očekávali jsme absolutní čistotu ekologické produkce. Překvapil nás proto nález difenoconazolu u bio mrkve italského původu a to na samé hranici tolerovaného limitu.

Překvapivé byly i výsledky jahod z farmářských trhů, u kterých analýza odhalila přítomnost šesti pesticidů. I když šlo o povolené látky a jejich koncentrace nepřekročily zákonné limity, ukazuje to na fakt, že farmářské trhy automaticky neznamenají biokvalitu,“ uzavírá Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Jak to vidíme v Jíme Jinak

Znovu tedy docházíme ke stejnému závěru. Lepší bio ovoce a zelenina než konvenční. Úplně čisté to možná nebude, ale bude tam škodlivin méně. A čím méně zátěže v potravinách, tím lépe pro naše játra a celkové zdraví. Známe pěstitele eko zeleniny a víme, jak je těžké udržet zeleninu čistou, když na okolních pozemcích se běžně používají herbicidy, pesticidy a konvenční hnojiva.
Jako ideál se jeví vypěstovat si co nejvíce zeleniny a ovoce vlastními silami nebo se snažit získat produkty od lidí, jejichž postupy známe a věříme jim.

Zdroj: dTest

.

PS: Stále na sebe nemáte čas?

Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Katarína
31. 1. 2021

Keď sme pri tej zelenine, nemám inú možnosť len kupovať zeleninu v supermarkete. :-( Ale sa chcem opýtať ako ju mám čistiť, myslím tým, či škrabkou alebo stačí kefkou na zeleninu. A či takáto zelenina je vhodná na vývar.

Je hezká myšlenka, že by si každý pěstoval vlastní zeleninu a ovoce. Ale v praxi je to nemožné. Mnoho lidí žije v paneláku a mnoho lidí nemá peníze na bio kvalitu. Když člověk pak vidí takové zprávy, tak si říká, zda má vůbec cenu usilovat o zdravou stravu, když i ovoce a zelenia, které si koupí, vlastně obsahují špatné látky. Ale já si myslím, že to cenu má i tak. Naši předci možná měli zeleninu bez pesticidů, ale zase třeba umřeli na tuberu nebo mor. Každá doba má něco.

Ukázat další komentáře