Matcha má svůj původ v Číně, ale hlavně v Japonsku, kde se používá při čajových obřadech. Buddhističtí mniši používali Matchu ke koncentraci během dlouhých meditací. Tento čaj je nejen povzbuzující, ale i uklidňující.

Jaké jsou druhy čaje Matcha

Čaj Matcha má velmi dlouhý, pečlivý a specifický proces výroby. Proto je to tak drahá záležitost. Jeho cena odráží lásku k tradici, ekologické a pečlivé pěstování, které začíná péčí o rostlinu a končí rozemletím lístků.

Koicha vyráběný z rostlin starých 30 a více let a Usucha z rostlin mladších 30 let. V polovině května začínají pěstitelé sklízet Matchu, ale nejprve jsou rostliny Camelia sinensis drženy ve stínu asi dvacet dní, kdy je rostlina vystavena pro ní velkému stresu, bez slunečního záření. Absence slunečního záření v ní vyvolává vyšší produkci chlorofylu a teinu. Tato „obrana“ obohacuje listy o všechny vlastnosti, které Matcha má. Poté následuje sklizeň listů, které jsou vařeny v páře a sušeny při nízké teplotě. Vaření v páře je nutné k zabránění oxidace listů. Po usušení se listy očistí od tvrdých částí, čímž se získá Tencha. Pak se listy melou, což se musí dělat pomalu, aby nedošlo k přehřátí listů. Právě díky tomuto dlouhému a pečlivému procesu je cena čaje Matcha je velmi vysoká.

Existují 3 úrovně kvaity čaje Matcha:

  • První třída: Jedná se o čaj vynikající kvality. Bio Matcha prvního stupně je nejvíce ceněná a používá se při čajových obřadech. Jeho barva je intenzivní a jasně zelená. Používají se pouze listy z první sklizně. Listy jsou zbaveny tvrdých žilek a výsledkem je krásně jemný prášek. Jde o velice drahou záležitost. 
  • Druhá třída: Čaj s označením PREMIUM Grade Matcha si stále udržuje vynikající kvalitu a je levnější než první, protože jsou použity listy z druhé sklizně. Jedná se o nejpoužívanější a nejprodávanější třídu, vhodnou pro naše potřeby. Stále se jedná o vynikající produkt. Tato kategorie nám bude perfektně stačit, užijeme si kvalitu a nemusíme do banky pro peníze.
  • Třetí třída: I zde se jedná o velmi dobrý čaj, ale je určeno hlavně jako přísada k vaření, přípravě sladkostí, používá se také jako potravinářské barvivo. Prášek je získaný z listů druhé a třetí sklizně, je méně lesklý a méně jemný. Je cenově dostupný, ale rozdíl mezi tímto a matcha druhé kategorie je znát. Například nejde našlehat do pěny a má sedlinu, protože bohužel není tak jemný jako předchozí.

Vlastnosti čaje Matcha

Matcha je čaj bohatý na vitamíny. Šálek zeleného čaje Matcha poskytne dostatek živin, jako je draslík, vitamíny A, B1, B2, C, železo, bílkoviny a vápník, minerální soli, polyfenoly – polyfenol EGCG a kofein.

Mnoho lidí porovnává čaj z matcha a jeho účinky s kávou. Proč tomu tak je? Tento zelený čaj obsahuje kombinaci L-theaninu a teofylinu. Theofylin je látka velmi podobná kofeinu, díky níž čaj z matcha působí proti únavě, podporuje koncentraci a bystří reflexy. Pokud si dáte kávu, pocítíte „nakopnutí“ do 30 minut. Stejně rychle ale účinek kávy vymizí a únava se vrátí. Čaj Matcha postupně látky uvolňuje postupně a díky tomu účinek trvá od 3 do 6 hodin. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti, dali jsme si ho jednou večer a moje dcera celou noc nespala

Existují studie, které ukazují, že pravidelná konzumace zeleného čaje Matcha může snížit hladinu špatného cholesterolu a zároveň zvýšit hladinu dobrého cholesterolu. Čaj je bohatý na antioxidanty, je protizánětlivý, odvodňující, detoxikační, močopudný, snižuje pocit hladu.
Zelený čaj Matcha je vhodný při hubnutí, stimuluje metabolismus a pomáhá spalovat tělesný tuk, a to přibližně čtyřikrát rychleji než obvykle. Jak jsem napsala výše, čajové rostliny jsou před sklizní zakryty, což nutí rostlinu k vyšší produkci chlorofylu. Vysoký obsah chlorofylu nejen přispívá k jeho nádherné světle zelené barvě, ale také z něj činí silný detoxikační prostředek, který má schopnost odbourávat z těla těžké kovy a chemické toxiny.

Příprava čaje Matcha

Takový skvělý produkt si zaslouží pozornost i během přípravy, aby bylo možné si ho co nejlépe vychutnat. Samozřejmě velmi ráda respektuji tuto tradici, takže jsem na Matchu vybavena. Bez těchto nástrojů, které vám teď popíšu, se ale snadno obejdete, nemusíte nic takového kupovat, nebojte se toho.

  • Chasen – je bambusová metla používaná k „šlehání“ čaje a zavádění vzduchu do nápoje. Chasen je vyroben z jednoho kusu bambusu, ze kterého řemeslník vyřezává hosaki (štětinky). Můj jich má 80.
  • Chashaku – je bambusová lžíce používaná při čajovém obřadu k přenesení matcha do misky Chawan.

Při přípravě byste měli vždy pamatovat na jednoduché pravidlo: je nezbytné připravovat čaj matcha z měkké vody bez chloru, případně minerální nebo pramenité vody. Pokud opravdu nemáte jinou možnost, než použít vodu z vodovodu, musíme ji alespoň přefiltrovat. Pokud ani tuto možnost nemáte, bude nutné zlikvidovat přebytečný chlor vařením. Nádobu na vodu přivedeme k varu a poté ji necháme zchladnout na hodnotu přibližně 65-80 stupňů, což je ideální teplota pro přípravu čaje matcha. Počítejte asi jeden gram čaje na každých sto mililitrů konečného nápoje.

Když má voda správnou teplotu, nalijte ji do šálku. Ponořte Chasen a promíchejte. Tím se šálek zahřeje. Vodu vylijte, osušte šálek, poté vezměte Chashaku (nebo čajovou lžičku) a správné množství čajového prášku. Vložte do Chawanu (misky) a začněte „šlehat“ pohyby nahoru a dolů, aby se rozpustil veškerý prášek a zašlehal se do nápoje vzduch. Váš nápoj nabobtná a trochu se napění. Připravit Matchu jak se patří vyžaduje cvik a trpělivost 😉 Tradiční příprava je složitější, než jsem popsala. My si ji chceme hlavně náležitě užít, nemusíme dělat obřad, takže postačí tato „domácí“ verze přípravy.

Doufám, že vám Matcha zachutná jako mě!

Doporučení Jíme Jinak

Jeden šálek čaje matcha se rovná deseti šálkům jiného zeleného čaje, pokud jde o nutriční hodnotu a obsah antioxidantů. A podobně je tomu i s nabuzujícími účinky, které má. Proto i tento čaj využíváme jako slavností nápoj, jak už sám rituál přípravy naznačuje. 

Matcha, stejně jako jiné zelené čaje, energeticky ochlazuje, stahuje a vysušuje, proto není příliš vhodný pro lidi se slabými ledvinami.

Naše doporučení tedy je nechávat si tyto zelené čaje jako sváteční záležitost pro chvíle s přáteli nebo pro chvíle, kdy skutečně potřebujeme zvednout náladu nebo nabudit oslabený organismus. Ale nepijeme denně celý den a nezneužíváme jejich účinek.

 

  1. Piju matcha čaj od léta, a jsem více než spokojená. Popravdě už jsem i zde hledala, jestli „jo“ nebo „nee“.😉. A moc děkuju za článek. Káva je moje droga, i jsem byla schopná vypít denně i 7-8 káv, ať už pressa nebo silny Velvety a když jsem narazila na matcha čaj, podařilo se mi kávování srazit na dvě za den. Čaj piju studený….do 0,7 láhve…..a postupně si přidávám vodu, takže odpoledne už piju jenom skoro čistou 😉.
    Kupuju na netu, http://www.matcha, sáčky, protože mám za to, že bych „v krabičkovém“ neodhadla denní dávku, ale ten stejný jsem viděla už i ve zdravé výživě 😉.

  2. Dobrý den,tento caj koupim v prodejně zdrave výživy? Nebo i v supermarketech? Mate nejaky odkaz na vyber dobreho caje?.dekuji jsem tu začátečník.Mela jsem zkusenost s mladym jecmenem.Zeleny caj mi chutna

    • Martino, v supermarketech těžko hledat kvalitu. Už vůbec ne pokud si chcete dopřát výborný čaj. U nás ani v obchodech bio čaje nekupuji. Zkuste vyhledat nějaké webové stránky, kde jsou specializovaní pouze na čaje. Tam určitě najdete co budete chtít. Opravdu se vyhněte supermarketu. 😉

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – Šestý týden
Další článekPomazánka z černých bobů