Inspirovala jsem se našimi čtenáři a vytvořila tuto lahodnou kedlubnovou omáčku. Díky nahrubo strouhané uvařené kedlubně má zase jinou konzistenci i chuť. Budete vylizovat hrnce :-)
Ingredience
na 2 porce

- 1 velká cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 kedlubna
- 1 svazek kopru
- kokosové mléko Aroy-D (zředíme ho vodou)
- 1 lžička maizeny + 3 lžíce studené vody
- na dochucení: sůl, umeocet, jablečný nebo vinný ocet
Jak připravit vegan koprovou omáčku s kedlubnou
- Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a ihned ji posolíme.
- Jakmile je zlatavá, přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben.
- Zalijeme kokosovým mlékem (nejlépe Aroy-D) zředěným s vodou a necháme dusit do změknutí kedlubny.
- V trošce studené vody rozmícháme maizenu a vlijeme k omáčce.
- Chvilku povaříme do zhoustnutí a vypneme.
- Dochutíme octy dle chuti.
- Vmícháme najemno nakrájený kopr.
- Podáváme třeba s knedlíky, těstovinami nebo uvařenou obilovinou. Jako bílkovina se nejlépe hodí tempeh nebo tofu (případně i seitan).
Praktické
- Pokud by byla omáčka málo hustá, přidáme ještě další lžičku maizenu. Pokud naopak moc hustá, doředíme vodou / mlékem.
- Máte rádi jemné omáčky? Pak omáčku nalijte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Obměna
- Místo kokosového mléka můžete použít jakékoliv jiné rostlinné mléko. Anebo použijte vodu a zjemněte omáčku rostlinnou smetanou.
- Omáčka je dobrá i jen tak, bez kopru.
Děti
- Tato omáčka je vhodná pro děti od 1,5 roku. Pro menší děti je vhodná, když vynecháte dochucovadla a olej.
To je mana nebeská a ještě k tomu skvělý polentový knedlík.
Tak tato omáčka je silně návyková. Ještě štěstí, že máme na zahradě hodně kedlubnů a nikdo jiný je nejí… :-):-)
To já letos nemůžu pořád ušetřit kedlubny na omáčku, děti mi je jedí pod rukama, tak nevím, kdy si ji já letos uvařím. Asi až začnou kedlubny uvadat a nebude o ně taková rvačka 😃
Ahoj všem. Včera jsem po úspěšné 14ti denní výzvě hubnutí do plavek vstoupila do klubu JJ a jako první jsem si uvařila tuto kedlubnovou omáčku. A musím uznat, že je opravdu luxusní. Vařila jsem ji s úmyslem, aby mi zbyla i na druhý den. No – moc trvanlivá nebyla:-)
Tak to je super, že chutná a že nezbylo 😃 Čerstvá je stejně nejlepší 😉
Mohu se zeptat kolik toho kokos. mleka?
Podle chuti. My máme rádi „čim víc, tím líp“ ???
Ajko, veliká dobrota. Děkuji.
Velmi chutná a přitom jednoduchá omáčka, měli jsme ji s bulgurem, akorát jsem neměla tempeh, ani seitan, ani tofu, tak to bylo jen tak, ještě s hlávkovým salátem. Výtečné, i když talíř nebyl kompletní. Příště bude určitě :)
Prima ?
Ajko, teda opravdu luxusní omáčka, Pro mě je top koprovka, posléze omáčka z topinaburů s jablky (té jsem se nemohla nabažit), a nyní kedlubnová. Ta mě dostala. Zítra si ji udělám znovu. Moc děkuji. Jsi šikula.