Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Oříškové sušenky (bez mouky, paleo)
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima
Křupavé na povrchu a měkké uvnitř… Navíc s lahodnou oříškovou chutí, zdravé a zcela bez mouky. Tyto sušenky můžete ještě vylepšit kakaem, vanilkou, skořicí nebo sušeným ovocem. Výběr chuti je jen na vás!
Ingredience
100 g lískových oříšků
1 lžíce tapioka nebo arrowroot škrobu
1 menší lžíce kokosového oleje
3 velké lžíce javorového sirupu
1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
některou z příchutí: skořice, zázvor, kakao nebo vanilka (případně + i sušené ovoce)
Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...
Ingredience
100 g lískových oříšků
1 lžíce tapioka nebo arrowroot škrobu
1 menší lžíce kokosového oleje
3 velké lžíce javorového sirupu
1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
některou z příchutí: skořice, zázvor, kakao nebo vanilka (případně + i sušené ovoce)
Jak připravit paleo oříškové sušenky bez mouky
Lískové oříšky rozmixujeme na mouku.
Do mísy dáme oříškovou mouku, škrob, sůl, prášek do pečiva, zvolené koření (vanilka, skořice, zázvor nebo kakao) a zamícháme.
V jiné mise vyšleháme olej a sirup.
Smícháme vše dohromady a vytvoříme těsto.
Necháme min 30 min odležet v lednici (nebo přes noc).
Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu s pečícím papírem trošku pomocí vidličky rozplácneme.
Pečeme cca 10 minut na 180°C.
Skladujte je v uzavřené dóze v pokojové teplotě.
Praktické
Aby sušenky zůstaly uvnitř měkké a na povrchu křupavé, nesmíte je péct moc dlouho. Dle tloušťky sušenek se doba pečení pohybuje okolo 8-10 minut. Povrch by měl být stále světlý, ale spodek zlatavý. Pokud je budete péct déle, budou tvrdší, ale stále dobré. Záleží, jak je máte rádi.
Sušenky také můžete vyválet mezi dvěma pečícími papíry a vykrajovat tvary.
Sušenky můžete obalit v sušeném sladu nebo kokosové mouce (nebo je pomocí jemného sítka “pocukrovat”). Pak budou vypadat jako by byly pocukrované.
Hodí se i jako vánoční cukroví nebo sladká svačinka do práce či školy.
Obměna
Místo lískových oříšků můžete použít jakékoliv jiné oříšky nebo kokos či kombinace různých oříšků. Ti, kteří nedrží low carb dietu, mohou část oříšků nahradit rozemletými ovesnými vločkami nebo jakoukoliv moukou (pohankovou, špaldovou, celozrnnou pšeničnou aj.).
Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným sirupem (např. rýžovým) nebo sladem.
Do těsta můžete přidat nasekané sušené ovoce – rozinky, brusinky aj.
Kdo nemá problém s kukuřičným škrobem, může místo tapioky použít v receptu maizenu.
Čtenáři vyzkoušeli
Marie: “Díky JJ za inspiraci a úžasné recepty. Karamelky i oříškové sušenky božské!”
PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!
Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Tak první pokus dopadl špatně, roztekly, se připálily, a neměly chuť. Na druhý pokus jsem úplně změnila ingredience, pořádně hlídala v torbě, a dopadlo to skvěle! Slunečnicová semínka, mák, tapiokový škrob 2 lžíce), ostropestřecová mouka, kukuřičný slad, slunečnicový olej, karob, skořice, zázvor.
Milá Lenko, myslím, že se počítá i s tím, že si člověk vaří jen pro sebe. Recepty na sebe často navazují, takže ta uvařená surovina se pak využije i dál, např. se uvaří cizrna, jeden den se udělá cizrnový guláš, druhý den se z ní připraví hummus apod. 😉
Ahoj,
také se obejdu třeba 1/2 roku bez čokolády, a teď v lednu jsem po x měsících v pozdním odpoledni snědla skoro celou tabulku a večer vůbec nemohla spát, měla zimnici s třesavkou, ledové tělo a nemohla se vůbec zahřát. Akorát na to WC jsem nechodila… Prostě naše těla již asi nejsou na určité ,,věci” zvyklá a když si je člověk výjimečně dopřeje, tak to tělo vyhazuje a organismus se čistí… a snaží toho zbavit.
Jarní očista… stále přemýšlím, suroviny používám přes 10 let, veget. a vegan. vařit umím, ale netuším, jak při ,,JARNÍ OČISTĚ” vařit nyní již pouze pro 1 osobu (1 členná domácnost). Např. i na vývar se mi těžko shání dost rostl. slupek, odkrojků apod. na uvaření miso polévky atd. Je to neekonomické (elektřina, plyn, voda na mytí nádobí)… vařit 1 porci obilí, luštěnin, když v kurzu jsou každý den jiná jídla… (Doma uvařím obilovinu, luštěninu, dám do ledničky a jím to několik dní…). Napíše mi k tomu prosím někdo něco? Díky Lenka
Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...
Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...
Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...
Komentáře
Tak první pokus dopadl špatně, roztekly, se připálily, a neměly chuť. Na druhý pokus jsem úplně změnila ingredience, pořádně hlídala v torbě, a dopadlo to skvěle! Slunečnicová semínka, mák, tapiokový škrob 2 lžíce), ostropestřecová mouka, kukuřičný slad, slunečnicový olej, karob, skořice, zázvor.
Daji se prosim pouzit jen tapiokove kulicky misto skrobu? Nebo radeji kukuricny skrob?