Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Oříškové sušenky (bez mouky, paleo)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Křupavé na povrchu a měkké uvnitř… Navíc s lahodnou oříškovou chutí, zdravé a zcela bez mouky. Tyto sušenky můžete ještě vylepšit kakaem, vanilkou, skořicí nebo sušeným ovocem. Výběr chuti je jen na vás!

Ingredience
  • 100 g lískových oříšků
  • 1 lžíce tapioka nebo arrowroot škrobu
  • 1 menší lžíce kokosového oleje
  • 3 velké lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • některou z příchutí: skořice, zázvor, kakao nebo vanilka (případně + i sušené ovoce)

Kdo prošel Jarní očistou, určitě nemůže zapomenout na Veroniku (Verunura). Zpočátku byla hodně

Jak připravit paleo oříškové sušenky bez mouky

  1. Lískové oříšky rozmixujeme na mouku.
  2. Do mísy dáme oříškovou mouku, škrob, sůl, prášek do pečiva, zvolené koření (vanilka, skořice, zázvor nebo kakao) a zamícháme.
  3. V jiné mise vyšleháme olej a sirup.
  4. Smícháme vše dohromady a vytvoříme těsto.
  5. Necháme min 30 min odležet v lednici (nebo přes noc).
  6. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu s pečícím papírem trošku pomocí vidličky rozplácneme.
  7. Pečeme cca 10 minut na 180°C.
  8. Skladujte je v uzavřené dóze v pokojové teplotě.

Praktické

  • Aby sušenky zůstaly uvnitř měkké a na povrchu křupavé, nesmíte je péct moc dlouho. Dle tloušťky sušenek se doba pečení pohybuje okolo 8-10 minut. Povrch by měl být stále světlý, ale spodek zlatavý. Pokud je budete péct déle, budou tvrdší, ale stále dobré. Záleží, jak je máte rádi.
  • Sušenky také můžete vyválet mezi dvěma pečícími papíry a vykrajovat tvary.
  • Sušenky můžete obalit v sušeném sladu nebo kokosové mouce (nebo je pomocí jemného sítka “pocukrovat”). Pak budou vypadat jako by byly pocukrované.
  • Hodí se i jako vánoční cukroví nebo sladká svačinka do práce či školy.

Obměna

  • Místo lískových oříšků můžete použít jakékoliv jiné oříšky nebo kokos či kombinace různých oříšků. Ti, kteří nedrží low carb dietu, mohou část oříšků nahradit rozemletými ovesnými vločkami nebo jakoukoliv moukou (pohankovou, špaldovou, celozrnnou pšeničnou aj.).
  • Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným sirupem (např. rýžovým) nebo sladem.
  • Do těsta můžete přidat nasekané sušené ovoce – rozinky, brusinky aj.
  • Kdo nemá problém s kukuřičným škrobem, může místo tapioky použít v receptu maizenu.

Čtenáři vyzkoušeli

Marie: “Díky JJ za inspiraci a úžasné recepty. Karamelky i oříškové sušenky božské!”

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kači Go
27. 5. 2022

Tak první pokus dopadl špatně, roztekly, se připálily, a neměly chuť. Na druhý pokus jsem úplně změnila ingredience, pořádně hlídala v torbě, a dopadlo to skvěle! Slunečnicová semínka, mák, tapiokový škrob 2 lžíce), ostropestřecová mouka, kukuřičný slad, slunečnicový olej, karob, skořice, zázvor.

Daji se prosim pouzit jen tapiokove kulicky misto skrobu? Nebo radeji kukuricny skrob?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Bohaté bezlepkové hromádky

Tento dezert je bez cukru, lepku, mléka i bez vajec. V receptu nenajdete ani sladidla, bez nichž můžete lépe vnímat každou jednotlivou chuť, která by jinak...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...