Křupavé na povrchu a měkké uvnitř... Navíc s lahodnou oříškovou chutí, zdravé a zcela bez mouky. Tyto sušenky můžete ještě vylepšit kakaem, vanilkou, skořicí nebo sušeným ovocem. Výběr chuti je jen na vás!

Ingredience
  • 100 g lískových oříšků
  • 1 lžíce tapioka nebo arrowroot škrobu
  • 1 menší lžíce kokosového oleje
  • 3 velké lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • některou z příchutí: skořice, zázvor, kakao nebo vanilka (případně + i sušené ovoce)

Jak připravit paleo oříškové sušenky bez mouky

  1. Lískové oříšky rozmixujeme na mouku.
  2. Do mísy dáme oříškovou mouku, škrob, sůl, prášek do pečiva, zvolené koření (vanilka, skořice, zázvor nebo kakao) a zamícháme.
  3. V jiné mise vyšleháme olej a sirup.
  4. Smícháme vše dohromady a vytvoříme těsto.
  5. Necháme min 30 min odležet v lednici (nebo přes noc).
  6. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu s pečícím papírem trošku pomocí vidličky rozplácneme.
  7. Pečeme cca 10 minut na 180°C.
  8. Skladujte je v uzavřené dóze v pokojové teplotě.

Praktické

  • Aby sušenky zůstaly uvnitř měkké a na povrchu křupavé, nesmíte je péct moc dlouho. Dle tloušťky sušenek se doba pečení pohybuje okolo 8-10 minut. Povrch by měl být stále světlý, ale spodek zlatavý. Pokud je budete péct déle, budou tvrdší, ale stále dobré. Záleží, jak je máte rádi.
  • Sušenky také můžete vyválet mezi dvěma pečícími papíry a vykrajovat tvary.
  • Sušenky můžete obalit v sušeném sladu nebo kokosové mouce (nebo je pomocí jemného sítka „pocukrovat“). Pak budou vypadat jako by byly pocukrované.
  • Hodí se i jako vánoční cukroví nebo sladká svačinka do práce či školy.

Obměna

  • Místo lískových oříšků můžete použít jakékoliv jiné oříšky nebo kokos či kombinace různých oříšků. Ti, kteří nedrží low carb dietu, mohou část oříšků nahradit rozemletými ovesnými vločkami nebo jakoukoliv moukou (pohankovou, špaldovou, celozrnnou pšeničnou aj.).
  • Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným sirupem (např. rýžovým) nebo sladem.
  • Do těsta můžete přidat nasekané sušené ovoce – rozinky, brusinky aj.
  • Kdo nemá problém s kukuřičným škrobem, může místo tapioky použít v receptu maizenu.

Čtenáři vyzkoušeli

Marie: „Díky JJ za inspiraci a úžasné recepty. Karamelky i oříškové sušenky božské!“

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

  1. Já mám stejnou zkušenost jako Lucie. Včera jsem je pekla poprvé a roztekly se mi do placky… Chuťově jsou dobré, ale vzhled není zrovna reprezentativní. Marně přemýšlím, v čem byla chyba.

  2. Moje zkušenost: škrob kukuřičný, sirup datlový, olej kokosový. Do 8 minut vydržely bochánky, pak už to byly placičky

  3. lepší sušenky jsem nejedla!! a úprava: místo psaného škrobu jsem dala klasický kukuřičný, sirup jsem měla jen datlový a olej jsem dala sezamový. a super. nerozteklo se, chuťově parádní, jen se mi majinko přismahly zespodu. místo 10 minut bude stačit 8 😀

  4. Také se mi dost roztekly, příště zkusím asi na 200. Myslím, že ani u placiček nebude problém se spotřebou 🙂

  5. Ahoj, dnes jsem zkusila toto cukroví a vše šlo hladce, použila jsem vlašské ořechy, rýžový sirup a maizenu. S těstem se krásně pracovalo, potud boží…jenže v troubě se mi to rozteko a spojilo do jedné placky, bylo mi líto všech těch dobrých surovin, nechtěla jsem výtvor vyhodit a pomocí pečícího papíru jsem placku smotala do válečku, který jsem nožem nakrájela na menší kousky a ty ještě rozpůlila. No hezké to není, ale dobré jo 🙂 Napadá vás, kde jsem mohla udělat chybu? Mám plynovou troubu, která má jen dva stupně, takže teplotu odhaduji a spíše jdu cestou raději méně stupňů a případně déle péct. Třeba to zrovna tomuto nesedlo a chtělo to aspoň z počátku na hodně stupňů…Škoda nezdaru, plánovala jsem si další kombinace (dnešní várka byla jen se skořicí). Pokud vás napadne, co se mohlo pokazit, dejte prosím vědět! Ještě bych to zkusila…

      • Ahoj Evo, díky. Zkusila jsem to znovu, troubu dala na víc, skoro nejvíc a dopadlo to stejně, placka, kterou jsem smotala, nakrájela 🙂 chuťově výborné, až to ztuhne, bude to jako šutr (zkušenost ze včera). Nevím, zda půjdu to třetího pokusu, aktuálně spíše uvažuji o raw verzi, prostě smíchám rozmichované ořechy a sirup a ukoulím kuličky, protože proč se stresovat, že jo 🙂

        • Krásný den, Lucko, napadá mě jedna možnost, proč se vám sušenky nepovedly. Umlela jste oříšky úplně na prach? Protože pokud jsou tam kousky, hmota se rozteče, už se mi to tak kdysi u jiného receptu stalo. Je třeba mít oříšky úplně na prach (mouku), aby vsákly olej a sirup. Nebo mě ještě napadá, ať příště dáte více škrobu a méně kokosového oleje (nebo jiný olej/tuk, který se tolik neroztíká v troubě jako ten kokosový). Pokud budete chtít ještě experimentovat, zkuste si udělat menší dávku (vše třeba podělte 3ma). Nebo je udělejte raw, budou taky moc dobré 🙂

          • Dobrý den, Ajko, děkuji za nápady. Ořechy jsem měla umleté dobře, myslím. Možná ten kokosák trochu zlobí nebo jsem byla netrpělivá s předehříváním trouby. Možná tomu ještě dám šanci, časem 🙂

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOvesná polévka se zeleninou
Další článekFermentované natto léčí i astma