Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Oříškové sušenky (bez mouky, paleo)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Křupavé na povrchu a měkké uvnitř… Navíc s lahodnou oříškovou chutí, zdravé a zcela bez mouky. Tyto sušenky můžete ještě vylepšit kakaem, vanilkou, skořicí nebo sušeným ovocem. Výběr chuti je jen na vás!

Ingredience
  • 100 g lískových oříšků
  • 1 lžíce tapioka nebo arrowroot škrobu
  • 1 menší lžíce kokosového oleje
  • 3 velké lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • některou z příchutí: skořice, zázvor, kakao nebo vanilka (případně + i sušené ovoce)

Jak připravit paleo oříškové sušenky bez mouky

  1. Lískové oříšky rozmixujeme na mouku.
  2. Do mísy dáme oříškovou mouku, škrob, sůl, prášek do pečiva, zvolené koření (vanilka, skořice, zázvor nebo kakao) a zamícháme.
  3. V jiné mise vyšleháme olej a sirup.
  4. Smícháme vše dohromady a vytvoříme těsto.
  5. Necháme min 30 min odležet v lednici (nebo přes noc).
  6. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které na plechu s pečícím papírem trošku pomocí vidličky rozplácneme.
  7. Pečeme cca 10 minut na 180°C.
  8. Skladujte je v uzavřené dóze v pokojové teplotě.

Praktické

  • Aby sušenky zůstaly uvnitř měkké a na povrchu křupavé, nesmíte je péct moc dlouho. Dle tloušťky sušenek se doba pečení pohybuje okolo 8-10 minut. Povrch by měl být stále světlý, ale spodek zlatavý. Pokud je budete péct déle, budou tvrdší, ale stále dobré. Záleží, jak je máte rádi.
  • Sušenky také můžete vyválet mezi dvěma pečícími papíry a vykrajovat tvary.
  • Sušenky můžete obalit v sušeném sladu nebo kokosové mouce (nebo je pomocí jemného sítka “pocukrovat”). Pak budou vypadat jako by byly pocukrované.
  • Hodí se i jako vánoční cukroví nebo sladká svačinka do práce či školy.

Obměna

  • Místo lískových oříšků můžete použít jakékoliv jiné oříšky nebo kokos či kombinace různých oříšků. Ti, kteří nedrží low carb dietu, mohou část oříšků nahradit rozemletými ovesnými vločkami nebo jakoukoliv moukou (pohankovou, špaldovou, celozrnnou pšeničnou aj.).
  • Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným sirupem (např. rýžovým) nebo sladem.
  • Do těsta můžete přidat nasekané sušené ovoce – rozinky, brusinky aj.
  • Kdo nemá problém s kukuřičným škrobem, může místo tapioky použít v receptu maizenu.

Čtenáři vyzkoušeli

Marie: “Díky JJ za inspiraci a úžasné recepty. Karamelky i oříškové sušenky božské!”

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Kači Go
27. 5. 2022

Tak první pokus dopadl špatně, roztekly, se připálily, a neměly chuť. Na druhý pokus jsem úplně změnila ingredience, pořádně hlídala v torbě, a dopadlo to skvěle! Slunečnicová semínka, mák, tapiokový škrob 2 lžíce), ostropestřecová mouka, kukuřičný slad, slunečnicový olej, karob, skořice, zázvor.

Daji se prosim pouzit jen tapiokove kulicky misto skrobu? Nebo radeji kukuricny skrob?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

10
17

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...

Čokoládové sušenky (bez lepku)

Výborné sušenky od naší čtenářky Jindry, kterým nejde odolat. Skvělé zdravé mlsání pro děti i dospělé. Bez lepku, cukru i mléka.

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...