Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Jáhlové kuličky s omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Rychlé a jednoduché jarní jídlo, které by mělo uspokojit všechny milovníky kuliček a svěží jarní zeleniny.

Ingredience
Na kuličky:
  • 100 g syrových jáhel
  • sůl
  • čerstvý česnek
  • čerstvé listy pórku
  • čerstvá petrželka
  • kukuřičná strouhanka
  • olej na smažení kuliček
Na omáčku:
  • čerstvé boby
  • čerstvý hrášek
  • čerstvá jarní cibulka
  • pórek
  • sojová smetana
  • sůl

Jak připravit smažené kuličky s omáčkou z bobů a hrášku

  1. Uvařte jáhly a nechte je trochu vychladnout.
  2. Do sekáčku dejte lístky pórku, petrželku, čerstvý česnek, sůl a rozsekejte.
  3. Po vychladnutí jáhly zlehka rozmixujte tyčovým mixérem a dejte do mísy.
  4. Přidejte nasekané bylinky k jáhlám a dobře promíchejte. Nechte hodinu odpočívat.
  5. Poté rukama tvořte malé kuličky a obalte je v kukuřičné mouce.
  6. Smažte na malém množství oleje na pánvi.
  7. Do další pánve dejte olej, rozpalte ho a přidejte nakrájený pórek, boby, osolte a vařte několik minut doměkka.
  8. Nyní přidejte hrášek, promíchejte a zalijte rostlinnou smetanou.
  9. Omáčku dejte na talíř a přidejte kuličky posypané čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Boby vařte podle jejich velikosti. Velké a hodně zralé boby jsou tvrdé, proto vaření bude vyžadovat delší dobu. Tato omáčka je připravena z bobů mladých a čerstvých, proto vaření vyžaduje pouze pár minut.
  • Kuličky jsou dobré i za studena bez omáčky.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rostlinnou smetanu.
  • Listy mladého pórku můžete využít a přidat do kuliček, pokud nekupujte pórek s tvrdými listy v obchodě.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
  • Pro děti můžete omáčku rozmixovat.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den.
Recept vypadá velice lákavé a ráda bych ho vyzkoušela. Jen úplně přesně nerozumím bodu číslo 7. Mám dát boby na olej a vařit do měkka? Chápu to tedy dobře, že se má tedy přilít voda a bob se má podusit? Děkuji předem 🙏

Bôb je veliká mňamka, ak je ešte mladý a zelený :)))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...

Zelená panissa

Zelená verze tradičního italského receptu na vynikající luštěninovou přílohu, tentokrát ze sušeného hrachu. 

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Bulgur s květákovou rýží

Rychlý recept s bulgurem, který je díky citronové šťávě velmi osvěžující a díky papričce i zahřívající. Pokud ho vyzkoušíte, dejte vědět, zda se i vám tato...

Fazolová smaženice

Proč je tento recept pojmenován smaženice pochopíte hned, jak jídlo ochutnáte. Je to bašta, kterou budete mít připravenou během chvilky a navíc si na ní bá...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.