Tmavé pečivo není vždy celozrnné. Jak rozeznat zdravé pečivo?

6

Pokud chceme začít se zdravým životním stylem nebo chceme zhubnout, obvykle začínáme výměnou bílého pečiva za celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje spoustu vlákniny i mikroživin. Je nejen zdravější, ale také zasytí. Ale jak správně pečivo vybírat, abychom koupili opravdu celozrnné pečivo a ne jen to dobarvené? Naučíme vás v 5 krocích, jak se v tom orientovat.

1Jakou má pečivo barvu?

První, na co se obvykle u výběru pečiva díváme, je jeho barva. Ale pozor, ne všechno tmavé pečivo, je opravdu celozrnné. Často se jedná o trik obchodníků, kteří bílé pečivo z klasické pšeničné mouky pouze dobarví barvivy, karamelem, melasou nebo praženým ječmenem tak, aby vypadalo zdravěji a lákavěji pro zákazníky.

Pražený ječmen ve složení možná vypadá jako nevinná složka, ale pražením škrobovitých potravin za vysoké teploty vzniká nebezpečný karcinogenní akrylamid.

2Není pečivo příliš levné?

Jestli je pečivo celozrnné, nám může napovědět i jeho cena. Celozrnná mouka je podstatně dražší než ta klasická bílá, proto je celozrnné pečivo dražší než to „tmavé“. Pokud narazíte na celozrnně vypadající rohlík, který nestojí ani tři koruny, nevěřte mu.

3Má pečivo uvnitř otruby, slupky a klíčky?

Dalším krokem, jak si ověřit celozrnnost pečiva, je ho rozlomit. Skutečně celozrnné pečivo má mít uvnitř zbytky slupek, klíčků, otrub a zrníček. Pro výrobu celozrnné mouky se totiž používají celá zrna, nikoliv pouze vnitřní část zrna, jako u mouky bílé.

4Co se píše ve složení?

Pokud máte to štěstí a pečivo je balené, najdete u něj i složení. Na vyžádání vám složení musí dodat i u nebaleného pečiva v supermarketu nebo menších obchodech. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Je-li na prvním místě ve složení uvedena klasická bílá mouka, pak se nejedná o celozrnné pečivo. Pokud je jen posypáno semínky (vícezrnné), nemusí se jednat o celozrnné pečivo. Taktéž cereální pečivo není totéž jako celozrnné (cereální znamená, že je vyrobeno z obilovin a je jedno, jestli z celých, anebo pouze z vnitřku – tj. bílé vymleté mouky)!

Bílá vs. celozrnná mouka
– Pro výrobu bílé mouky se používá pouze vnitřní část zrna, ale pro výrobu mouky celozrnné se používají zrna celá.
Vnitřní část zrna je bílá a obsahuje množství sacharidů a škrobu. Je velmi bohatá na energii. Proto se o bílé mouce říká, že jde o „prázdné kalorie“.
Vnější část zrna tvoří obal, který je zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny.
– Poslední část zrna se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.
Celozrnná mouka na rozdíl od bílé obsahuje velký podíl vlákniny, vitamínů skupiny B, vitamín D, E, hořčík, draslík, fosfor a nenasycené mastné kyseliny.
– Celozrnná mouka není zcela bílá, ale může být docela dost světlá (například špaldová).

Základní rozdělení pečiva

  • Celozrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Toto pečivo má vždy tmavou barvu.
  • Vícezrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale nikoli celozrnné!
  • Grahamové pečivo – vyrábí se ze směsi klasické bílé mouky pšeničné a celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby – tedy vnější obal zrna – jsou bohaté na vlákninu a zdraví prospěšné látky. Může být poměrně světlé.
  • Rustikální pečivo – bývá na povrchu hojně posypáno semínky a je bohaté na obilné klíčky a hrachové otruby.
  • Cereální pečivo – vyrábí se z obilovin a je jedno, jestli z celých, anebo pouze z vnitřku – tj. bílé vymleté mouky.
  • Vícezrnné pečivo – musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin – například pšenici, žito, ječmen nebo olejniny. Toto pečivo ale přitom vůbec nemusí být celozrnné.

Jíme Jinak doporučuje

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.
Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu
Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
Cukroví bylo šup šup hotové
Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
Díky za obrovskou inspiraci
Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
Jíme Jinak působí na všech úrovních
Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
Začala jsem milovat vaření díky JJ
Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...
Letos úspěch na entou
Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček
Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...
Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
Poděkování
Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...
Webové stránky JJ jsou návykové!
Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...
Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají
Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...
Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké
Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...
Děkuji – spadli jste nám z nebe…
Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
  1. Cena za celozrnný pečivo je především trik na lidi, protože to je „zdravý a populární“.
    Protože ani pravá celozrnná mouka nemusí být vůbec drahá. Teď koukám, že cena ve mlýně za celozrnnou pšeničnou mouku 19 Kč/kilo, za žitnou celozrnnou 20 Kč/kilo. Špaldová je dražší.
    viz třeba prodejnamlyn.cz

    • Ono je totiž jednoduší umlít to zrníčko celé než získat mouku bílou. Jenže ta vydrží dýl a nežlukne…

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí čočkový tempeh
Další článekJídelníčkům jsem se smál. Než jsem to zkusil… (Jakub, 37 let)