Tmavé pečivo není vždy celozrnné. Jak rozeznat zdravé pečivo?

6

Pokud chceme začít se zdravým životním stylem nebo chceme zhubnout, obvykle začínáme výměnou bílého pečiva za celozrnné. Celozrnné pečivo obsahuje spoustu vlákniny i mikroživin. Je nejen zdravější, ale také zasytí. Ale jak správně pečivo vybírat, abychom koupili opravdu celozrnné pečivo a ne jen to dobarvené? Naučíme vás v 5 krocích, jak se v tom orientovat.

1Jakou má pečivo barvu?

První, na co se obvykle u výběru pečiva díváme, je jeho barva. Ale pozor, ne všechno tmavé pečivo, je opravdu celozrnné. Často se jedná o trik obchodníků, kteří bílé pečivo z klasické pšeničné mouky pouze dobarví barvivy, karamelem, melasou nebo praženým ječmenem tak, aby vypadalo zdravěji a lákavěji pro zákazníky.

Pražený ječmen ve složení možná vypadá jako nevinná složka, ale pražením škrobovitých potravin za vysoké teploty vzniká nebezpečný karcinogenní akrylamid.

2Není pečivo příliš levné?

Jestli je pečivo celozrnné, nám může napovědět i jeho cena. Celozrnná mouka je podstatně dražší než ta klasická bílá, proto je celozrnné pečivo dražší než to „tmavé“. Pokud narazíte na celozrnně vypadající rohlík, který nestojí ani tři koruny, nevěřte mu.

3Má pečivo uvnitř otruby, slupky a klíčky?

Dalším krokem, jak si ověřit celozrnnost pečiva, je ho rozlomit. Skutečně celozrnné pečivo má mít uvnitř zbytky slupek, klíčků, otrub a zrníček. Pro výrobu celozrnné mouky se totiž používají celá zrna, nikoliv pouze vnitřní část zrna, jako u mouky bílé.

4Co se píše ve složení?

Pokud máte to štěstí a pečivo je balené, najdete u něj i složení. Na vyžádání vám složení musí dodat i u nebaleného pečiva v supermarketu nebo menších obchodech. Celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Je-li na prvním místě ve složení uvedena klasická bílá mouka, pak se nejedná o celozrnné pečivo. Pokud je jen posypáno semínky (vícezrnné), nemusí se jednat o celozrnné pečivo. Taktéž cereální pečivo není totéž jako celozrnné (cereální znamená, že je vyrobeno z obilovin a je jedno, jestli z celých, anebo pouze z vnitřku – tj. bílé vymleté mouky)!

Bílá vs. celozrnná mouka
– Pro výrobu bílé mouky se používá pouze vnitřní část zrna, ale pro výrobu mouky celozrnné se používají zrna celá.
Vnitřní část zrna je bílá a obsahuje množství sacharidů a škrobu. Je velmi bohatá na energii. Proto se o bílé mouce říká, že jde o „prázdné kalorie“.
Vnější část zrna tvoří obal, který je zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny.
– Poslední část zrna se nazývá obilný klíček a obsahuje především oleje a v nich rozpuštěné vitamíny.
Celozrnná mouka na rozdíl od bílé obsahuje velký podíl vlákniny, vitamínů skupiny B, vitamín D, E, hořčík, draslík, fosfor a nenasycené mastné kyseliny.
– Celozrnná mouka není zcela bílá, ale může být docela dost světlá (například špaldová).

Základní rozdělení pečiva

  • Celozrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Toto pečivo má vždy tmavou barvu.
  • Vícezrnné pečivo – musí obsahovat minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale nikoli celozrnné!
  • Grahamové pečivo – vyrábí se ze směsi klasické bílé mouky pšeničné a celozrnné s vyšším obsahem otrub. Otruby – tedy vnější obal zrna – jsou bohaté na vlákninu a zdraví prospěšné látky. Může být poměrně světlé.
  • Rustikální pečivo – bývá na povrchu hojně posypáno semínky a je bohaté na obilné klíčky a hrachové otruby.
  • Cereální pečivo – vyrábí se z obilovin a je jedno, jestli z celých, anebo pouze z vnitřku – tj. bílé vymleté mouky.
  • Vícezrnné pečivo – musí obsahovat alespoň 5 % jiného druhu obilovin – například pšenici, žito, ječmen nebo olejniny. Toto pečivo ale přitom vůbec nemusí být celozrnné.

Jíme Jinak doporučuje

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)
Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...
Zmizelo mi moje vypouklé břicho!
Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...
Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí
Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
Jíme jinak mi dává smysl
Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...
Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!
Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...
4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)
Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...
Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)
Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy
Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...
Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)
Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...
Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají
Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...
Jsem nadšená a hubnu
Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...
  1. Cena za celozrnný pečivo je především trik na lidi, protože to je „zdravý a populární“.
    Protože ani pravá celozrnná mouka nemusí být vůbec drahá. Teď koukám, že cena ve mlýně za celozrnnou pšeničnou mouku 19 Kč/kilo, za žitnou celozrnnou 20 Kč/kilo. Špaldová je dražší.
    viz třeba prodejnamlyn.cz

    • Ono je totiž jednoduší umlít to zrníčko celé než získat mouku bílou. Jenže ta vydrží dýl a nežlukne…

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí čočkový tempeh
Další článekJídelníčkům jsem se smál. Než jsem to zkusil… (Jakub, 37 let)