Vošouchy - tak se říká na Plzeňsku bramborákům. Ty naše jsou stejně speciální, jako jejich název. Neobsahují totiž žádnou mouku, ani lepek a místo brambor v nich figuruje červená řepa. Jsou výborné jak samotné, tak také pomazané pomazánkou.
Ingredience
na cca 8 menších placek
  • 1 šálek pohanky kroupy
  • 1/4 červené řepy
  • 1-1,5 lžíce majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1-2 stroužky česneku (dle chuti)
  • cca 1/4 šálku vody
  • sůl

Jak připravit řepové vošouchy

  1. Pohanku namočíme do misky s vodou na cca 1-5 hodin. Pokud spěcháme, zalijeme ji horkou vodou na 10-15 minut.
  2. Pohanku slijeme a dáme do blenderu (mixéru) spolu s kořením, solí, nahrubo strouhanou řepou (pokud máme výkonný blender, vhodíme tam řepu vcelku), česnekem a vodu lijeme po částech.
  3. Mixujeme a postupně přidáváme vodu tak, aby těsto bylo husté asi jako na lívance (hustší než na palačinky).
  4. Rozmixované těsto nalijeme do mísy.
  5. Lžící nabíráme těsto a na rozehřáté pánvičce nasucho děláme vošouchy (případně přidejte olej, pokud nemáte kvalitní pánev).
  6. Otočíme a doděláme vošouch z druhé strany.
  7. Pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
  8. Vošouchy podáváme nejlépe ještě mírně teplé, ale dají se jíst i studené.
  9. Přidejte k nim například hummus nebo jinou pomazánku a salát ze syrové nebo teplé zeleniny.

Praktické

  • Těsto na vošouchy můžete také schovat do lednice a udělat je až další den.
  • Vošouchy se dají vzít s sebou na výlet nebo jako svačinu do práce nebo školy.
  • Výborné jsou pomazané hummusem nebo jinou pomazánkou a posypané pažitkou. Ale dají se jíst i samotné.
  • Na stejný způsob můžete udělat placky i nasladko. Vynechte slané koření a nahraďte ho třeba vanilkou, kakaem nebo skořicí a místo řepy dejte jablko nebo hrušku. Můžete přidat různé druhy oříšků nebo sušeného ovoce.

Obměna

  • Řepu v tomto receptu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou zeleninu. Výborné jsou třeba také s cuketou. Můžete zeleninu také kombinovat (my jsme například zkoušeli i řepu a cuketu).
  • Do těsta můžete přidat vaše oblíbená semínka – například len nebo slunečnice.
  • Koření zvolte dle chuti – vošouchy budou dobré i třeba s kari kořením, grilovacím kořením, pizza kořením, indickou směsí koření aj.

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
  1. Vosouchy bez mouky jsou vyborne! (a jeste se to rymuje 🙂 ) Chut i texturu jsem si predstavovala sice jinak, neco jako livanecky, ale velice mile mne prekvapil vysledny cerveny bramboracek 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOříškové semifreddo
Další článekJednoduché kroupové halušky se zelím a uzeným tempehem