Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanové fazole s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.

Ingredience
2 porce
  • 100 g suchých máslových fazolí
  • 2 střední červené řepy
  • pórek
  • žampiony
  • česnek
  • cukety žlutá a zelená
  • mrkev
  • olivový olej
  • umeocet
  • pepř
  • gomasio
  • sůl
  • domácí kešu smetana (nebo koupená rostlinná)
  • čerstvá petrželka

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Jak připravit smetanové fazole s červenou řepou

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte v nové vodě a s kouskem řasy nebo bylinkami a odložte stranou.
  2. Uvařte červenou řepu, poté ji nakrájejte na kostky, pokapejte umeoctem, abyste neztratili krásnou červenou barvu, a nechte stranou.
  3. Do pánve nalijte olej. Přidejte pórek, česnek a mrkev nakrájenou na malé kousky. Jemně smažte, podlijte trochou vody.
  4. Když je mrkev měkká, přidejte houby a cukety, sůl a pepř. Vařte několik minut.
  5. Nakonec smíchejte zeleninu s řepou a fazolemi, přidejte smetanou z kešu. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody a vařte cca jednu minutu, aby se chutě smísily.
  6. Podávejte sypané gomasiem a petrželkou.

Praktické

  • Po uvaření a nakrájení řepy jí nezapomeňte pokapat umeoctem. Zachová si tím svojí pěknou barvu.
  • U některých ingrediencí není uvedena váha, dejte vše podle oka.
  • Pokud chcete ještě krémovější konzistenci, nařeďte kešu smetanu trochou vody.

Obměna

  • Můžete přidat i jinou zeleninu.
  • Můžete použít i jinou rostlinou smetanu.

Děti

  • Bez koření a soli vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko, super chutné jídlo, přestože moc nemusím červenou řepu, byla to výzva a dopadla skvěle.

Ahoj, pro děti od 1,5 roku se myslí i se žampiony? Nebo nevadí když je tam dám a pak je malému vyberu?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...