Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Smetanové fazole s červenou řepou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.

Ingredience
2 porce
  • 100 g suchých máslových fazolí
  • 2 střední červené řepy
  • pórek
  • žampiony
  • česnek
  • cukety žlutá a zelená
  • mrkev
  • olivový olej
  • umeocet
  • pepř
  • gomasio
  • sůl
  • domácí kešu smetana (nebo koupená rostlinná)
  • čerstvá petrželka

Jak připravit smetanové fazole s červenou řepou

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte v nové vodě a s kouskem řasy nebo bylinkami a odložte stranou.
  2. Uvařte červenou řepu, poté ji nakrájejte na kostky, pokapejte umeoctem, abyste neztratili krásnou červenou barvu, a nechte stranou.
  3. Do pánve nalijte olej. Přidejte pórek, česnek a mrkev nakrájenou na malé kousky. Jemně smažte, podlijte trochou vody.
  4. Když je mrkev měkká, přidejte houby a cukety, sůl a pepř. Vařte několik minut.
  5. Nakonec smíchejte zeleninu s řepou a fazolemi, přidejte smetanou z kešu. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody a vařte cca jednu minutu, aby se chutě smísily.
  6. Podávejte sypané gomasiem a petrželkou.

Praktické

  • Po uvaření a nakrájení řepy jí nezapomeňte pokapat umeoctem. Zachová si tím svojí pěknou barvu.
  • U některých ingrediencí není uvedena váha, dejte vše podle oka.
  • Pokud chcete ještě krémovější konzistenci, nařeďte kešu smetanu trochou vody.

Obměna

  • Můžete přidat i jinou zeleninu.
  • Můžete použít i jinou rostlinou smetanu.

Děti

  • Bez koření a soli vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Vierko, super chutné jídlo, přestože moc nemusím červenou řepu, byla to výzva a dopadla skvěle.

Ahoj, pro děti od 1,5 roku se myslí i se žampiony? Nebo nevadí když je tam dám a pak je malému vyberu?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jarní pohankový kuba

Tradiční kuba se dělá na Vánoce z ječmenných krup. My jsme si ale připravili jeho výbornou jarní verzi s kopřivou.

“Boloňské” špagety s čočkou

Rychlá, dobrá a sytá alternativa boloňských špaget. Doporučujeme jako rychlovku na večeři, když nevíte, co vařit a potřebujete nasytit celou rodinu.

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Zeleninové curry se seitanem

Také milujete tu krémovou chuť kokosového mléko s pikantním nádechem kari? Teď si ji můžete dle našeho videa uvařit i doma a potěšit své chuťové pohárky i ...