Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Makové sušenky (fotopostup)

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Přírodní, jednoduché sušenky bez vajec, mléka a cukru, s velmi malým množstvím sladu. Jsou záměrně málo sladké, ale pokud patříte mezi milovníky sladkého, můžete si jednoduše dosladit dle své chuti.

Ingredience
Na těsto:
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • 160 g pšeničné mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 30 g oleje
  • 85 g rýžového mléka 
  • 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Na náplň:
  • 40 g čerstvě mletého máku
  • 6 sušených švestek
  • 1 polévková lžíce mirinu
  • 1 lžička rýžového sladu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 špetka cejlonské skořice
  • 2 lžíce rýžového mléka

    V očkovacím průkazu jsem měla napsáno “výživa nepřiměřená”. Bylo totiž co zlepšovat. Když máma začala vař...

    Jak připravit sušenky s makovou náplní

    1. Pomelte mák.
    2. Do kuchyňského robotu dejte sušené švestky, mletý mák, skořici, mirin, slad a mléko. Rozmixujte, abyste získali hustou směs. Vložte do mísy a přidejte strouhaný kokos. Promíchejte.
    3. Těsto připravte smícháním všech ingrediencí na těsto. Zpracujte, abyste získali elastické, pružné těsto.
    4. Pomocí pečícího papíru těsto rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka.
    5. Umístěte náplň do středu každého kolečka, přikryjte dalším kolečkem a okraje dobře přitlačte. Poté upravte tvar do kuličky.
    6. Kuličky položte na pečící papír a pečte v troubě předehřáté na 190°C asi 17 minut, dokud povrch nezezlátne.

    Praktické

    • Těsto vyválejte za pomoci dvou pečících papírů, jinak podsypáváním zaválíte do těsta více mouky, než je třeba.
    • Naplň nesmí být tekutá nebo řídká, jinak by vám vytekla ven.
    • Jak vidíte z receptu, je použito malé množství sladu, kdo má rád sladké, musí dávku alespoň ztrojnásobit.
    • Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.

    Obměna

    • Mirin můžete vynechat.

    Děti

    • Dezert je vhodný pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve.

     

    PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

    Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

    29 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Jaroslav Hlávka
    29. 1. 2024

    Oblíbené sušenky přichází opět na scénu, dají trošku práce, ale pak jim to se mnou na gauči sluší 😁❤️

    Tak musím potvrdit, že je to bašta… Já si tam asi příště místo sušených švestek dám povídka,aby to bylo vlhčí trochu víc….jinak to nemá chybu…. Pro nemilovníka máku jsem tam dala meruňkovou marmeládu bez cukru…chce to jen víc primačknout,aby nevytekla, chuť skvělá. Moc děkuji za recept.🥰

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Lískooříškové sušenky bez lepku

    Jako milovnice sušenek se pořád snažím vymýšlet nové příchutě a tahle lískooříšková mě naprosto nadchla, stejně jako rychlá příprava sušenek.

    Datlový mug cake

    Pokud vás chytne mlsná, tento receptík vám možná přijde vhod. Jsou to dvě menší porce tak akorát na uspokojení chuti na sladké mlsání. Dezert je skvělý nap...

    Sušenky se sušenými švestkami a čokoládou

    Jednoduché a chutné sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo kávě, jako malá sladká svačinka nebo pohoštění pro hosty. Jejich příprava je jednoduchá a nez...

    Kolečka s makovou nádivkou

    Recept na sladké plněné sušenky bez cukru, mléka a vajec pro milovníky máku. Tato kolečka jsou skvělá jako sladká svačinka, ke kávě nebo čaji a jako pohošt...

    Dvoubarevné sušenky

    Dvoubarevné sušenky jsou rychlé na přípravu, jsou bez cukru, mléka a vajec a nejsou přehnaně sladké, jako ty kupované.

    Tahini placičky

    Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.