Domů > Magazín > Blog

Dýně hokkaido

Dýně je moje asi nejoblíbenější zelenina a tak se raduji, že už konečně nastala jejich sezóna.  Žluté bochánky pomalu uzrávají na sluníčku a my si ty hodně oranžové už můžeme utrhnout a začít z nich konečně vařit.

Pamatuji si, že v době mého dětství se s uzrálou dýní pořádně nevědělo, co udělat. Tetě vyrostlo vždy několik obřích kusů a jediné, jak  je tenkrát uměla zpracovat, byl kompot ala ananas. Vím, že to nikomu nechutnalo, ale žluté kostky ve sklenicích vypadaly nádherně.

Dneska si bez dýně nedovedu vaření ani představit. Díky tomu, že se dají dobře uskladnit, dají se používat  celý podzim, zimu až skoro do jara. Nejraději mám dýňovou polévku, omáčku, nebo dýni jen tak pečenou na plechu v troubě. Dýni lze dusit s cibulkou, smažit v těstíčku, péct v troubě, zapékat či mixovat do sladkých dezertů. Pár receptů s dýní už tu máme, ale těšte se, určitě brzy přibude několik nových.

Dýně je jedna z hodně ceněných druhů zeleniny. Mají příjemně sladkou chuť a pomáhají při čištění organismu. Kromě toho, jsou dýně vhodné při poruchách funkce žaludku, onemocnění sleziny a slinivky.  Je vynikající pro diabetiky. Obsahují hodně provitaminu A = beta karoten, vitamin E a C. Z minerálů mají hodně draslíku.

RECEPTY S DÝNÍ:

Pečené dýňové plátky

Rýžová kaše s dušenou dýní

Miso polévka s dýní a brokolicí

Dýňová omáčka na těstoviny

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Děkuji Evičko,
chatney je výborný nápad a pickles zkusím určitě, třeba s mrkví ze zahrádky. Také jsem zkoušela chutney z angreštu s cibulí a kozím rohem, aby to mělo trochu říz. Je výborné, byly jen dvě skleničky, směs dost vyvařila.Manžel dlabe k masu. On jí všechno, ale musím říct, že i jeho strava se o dost zlepšila. Hodně mu chutnají miso polévky, saláty i jídlo, jen musí mít maso. I to je úspěch, po necelých čtyřech měsících změny k lepšímu.
Děkuji moc, hezké dny
Eva

Dobry den,
mam dotazek. Dostala jsem velikou pulku dyne.Neni to Hokakdo, ma svetlejsi slupku i duzinu.. Vim, ze je zde hodne receptu, ale stejne. Pulka je tak velka, ze nevim, jak ji uskladnit. Zatim je ve spajzu zbavenou semen a potrenou octem. Mrazit se v JJ nedoporucuje. Slo by z ni udelat treba picles? Nekde na strankach byl recept z cuket do sklenicek. To by slo mozna i dyne, nemate zkusenost? To by bylo fajn.
Dekuji za skvele stranky a recepty. Mejte se krasne.
Eva

Ukázat další komentáře