Vyhazuje se kde co. A mnohdy zbytečně. Zejména jídlem se plýtvalo už za mého mládí a plýtvá se jím dál. Víte, kolik tun masa se v ČR ročně vyhodí? Vyhazovat jídlo není dobré, ale snad se blýská na lepší časy. Jestli se nepoučíme, můžeme se dočkat na talíři hmyzu, který má být povýšen do kategorie hospodářská zvířata. Tak toho bych se nechtěl dožít.

O vyhazování

Tuhle soused táhl k popelnicím gauč, který se rozhodl jen tak odložit. Viděl jsem to z balkónu, a tak jsem na něj zakřičel, jestli tuší, kdo to bude uklízet. Popeláři asi těžko. Odpověděl mi, že je mu to jasné, ale že neví, co s gaučem, když si koupil nový. Poradil jsem mu svozný dvůr, i když z vlastní zkušenosti vím, že je to rada knížecí. Zkuste sedací soupravu nebo gauč naložit do osobního auta a odvézt do svozného dvora.

Vedle popelnice harampádí, v popelnici jídlo

Dříve v naší ulici byl pravidelně přistavován kontejner na podobný odpad. To už je ale hodně dlouho. Dnes, zřejmě kvůli automobilům, tomu tak není. Ne, že by takové kontejnery z našeho sídliště úplně vymizely, ale já mám za to, že je jedno, jestli je takový kontejner vzdálený deset kilometrů nebo dva, stejně tam tu sedačku nedotáhnu. Přesvědčit se, že tento problém neřeším jenom já nebo můj soused, stačí si udělat malou procházku po okolí. Najdete u popelnic spoustu harampádí, které se směsným odpadem nemá nic společného, a tak se čeká, až to radnici někdo nahlásí a ona to dá odvézt. A když se podíváte do popelnice, tak tam můžete najít nejen odpad, který lze třídit, ale také hodně potravin.

Kolik toho v ČR ročně vyházíme

Není žádným tajemstvím, že se u nás a myslím, že i v tzv. rozvinutých zemích příliš vyhazuje. Jsou to hlavně potraviny. V České republice se podle statistik vyhodí za rok 10 000 tun masa, což se jeví jako docela velké množství. Statistiky asi nezachytí, kolik se vyhodí ovoce, zeleniny, jogurtů atd. a z mého hlediska hlavně chleba. Chleba je totiž jediná surovina, kterou nedokážu i přes svou velkou snahu spotřebovat až dokonce. Nevadí mi, že je postupně tvrdý, ale vadí mi, že do pěti až sedmi dnů zplesniví. To už fakt jíst nebudu. Zkoušel jsem ho dát do ledničky, což se ukázalo docela dobré vzhledem k jeho tendenci plesnivět, ale zase chleba ztrácel na chuti. Zajímavé je, že tento chleba, který jsem vylučovací metodou vybral z nabídky jako nejchutnější, se prodává jen celý.

Minimální trvanlivost a datum spotřeby

Já si myslím, že je tu docela problém s tím, že krátká doba spotřeby u řady potravin nás nutí často nakupovat, a to zdržuje. Případně můžeme vybírat hlavně potraviny s relativně dlouhou dobou spotřeby, ale zase musíme vzít v úvahu, že je tam zřejmě víc stabilizátorů. Já se snažím spotřebovat potraviny s určenou dobou spotřeby včas, a jsem velkorysý k překročení data minimální trvanlivosti. To si někteří spotřebitelé pletou a berou to jako jedno a totéž, což samozřejmě není pravda.

Jídlem se plýtvalo dříve a plýtvá se dál

Občas slyším názor, že takto se dříve neplýtvalo a že se nám to vymstí. O tom, že se nám to časem vymstí, nepochybuji, ale vzpomínám si, že se vyhazovalo a možná u některých potravin více než dnes, už za mých mladých let. Když třeba rohlík stál 0,30 Kč, chleba 5 Kč a kuře 25 Kč, tak i při tehdejších platech končilo jídlo v popelnici a také se o tom hodně psalo a diskutovalo. Bylo to zejména o Vánocích nebo Velikonocích, kdy lidé, stejně jako dnes, svůj žaludek přecenili. Bralo se to trochu jinak, spíše se apelovalo na „naši společnou potravinářkou základnu“, kterou ti, co vyhazovali, ochuzovali a tím škodili celému společenskému zřízení. 

Já to neironizuji, spíše si myslím, že potraviny do koše až na výjimky nepatřily a nepatří, ať už máme třeba peněz tolik, že nás to finančně netrápí.

Každý krok ke zlepšení je dobrý, jinak nás čeká hmyz na talíři

Povzbudivé je, že se zavedly potravinové banky, které velkým řetězcům určují potraviny nelikvidovat jako dřív. Úplně detailně tomu nerozumím a zaregistroval jsem i nějaké připomínky, že to moc nepomůže, ale obecně se domnívám, že každý krok, který umožní potraviny nevyhazovat a ještě pomoci potřebným, můžeme všichni jenom vítat. Nebo budeme brzy jíst hmyz, který se už chystá být povýšen do kategorie – hospodářská zvířata. Tak to by mi ještě scházelo. Snad to dožiju ještě bez těch cvrčků a střevlíků…

 

Zdroj foto brouků: http://www.bugsfordinner.com

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Alois Dvořák
Autorem článku je Alois Dvořák
PhDr. Alois Dvořák, 1951, vystudoval FŽ UK v Praze, pracoval jako tiskový mluvčí několika ministrů obchodu a cestovního ruchu ČR, publikoval řadu článků v ústředním a odborném tisku na téma maloobchod a cestovní ruch, od začátku 80. let do poloviny 90. let spolupracoval s Československým rozhlasem, zejména jako odborný host pořadu Kolotoč., ale i autor komentářů, poznámek a glos. V roce 1996 založil reklamní agenturu, kterou provozoval až do svého odchodu do důchodu.
Předchozí článekPříloha plná vápníku – kukuřičná polenta s teffem
Další článekJsem dobrá máma?