Domů > Magazín > Blog

Chlorofyl aneb proč jíst zelené potraviny

Stále nerozumíte tomu, proč jsou zelené potraviny tak vyzdvihované? Odpovědí je zázrak jménem chlorofyl. Čistí tělo, pomůže s akné a dodá energii – ale nejen to.

Tekuté slunce, krev rostlin aneb zázračný chlorofyl

A co že to vůbec je ten chlorofyl? Chlorofyl je pigment, který přirozeně produkují rostliny a řasy, a díky kterému má tato zelenina charakteristickou zelenou barvu. Čím tmavší zelená, tím více chlorofylu obsahuje. Není také divu, že chlorofyl je také často nazýván „tekuté slunce“ nebo “krev rostlin“. Obsahuje totiž spoustu živin, vitamínů a antioxidantů, vyživuje buňky a má neskutečné množství léčivých účinků pro naše tělo i pleť.
Zajímavostí je, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu (krevní barvivo, díky kterému červené krvinky mohou transportovat kyslík z plic do buněk celého těla). Proto je pro nás tak léčivý.

Chlorofyl a jeho přínosy pro tělo a pleť

  • Zbavuje tělo nepříjemného zápachu – funguje jako takový přírodní deodorant zevnitř, který nás zbaví špatného dechu nebo nadměrného pocení.
  • Čistí naše tělo, především krev, lymfatický systém a játra – zbavuje nás toxinů, škodlivin a těžkých kovů.
  • Čistí také naše střeva a podporuje jejich zdraví.
  • Pomáhá při překyselení organismu.
  • Zlepšuje kvalitu pleti díky jeho protizánětlivým účinkům a tím, že čistí tělo zevnitř, pomáhá s kožními problémy, jako jsou ekzémy nebo akné.
  • Má protizánětlivé a antibakteriální účinky.
  • Je to přírodní antioxidant – zpomaluje stárnutí organismu a zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky.
  • Dodává energii.
  • Snižuje riziko rakoviny.
  • Pomáhá při hubnutí.
  • Podporuje hormonální zdraví.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Pomáhá zvýšit kvalitu a množství červených krvinek.

Přirozené zdroje chlorofylu

Chlorofyl můžete přijímat přímo ze zeleniny, řas, mořské zeleniny nebo prostřednictvím doplňků (tekutý chlorofyl). Poznávacím znamením je samozřejmě zelená barva. Najdete ho v těchto potravinách:

  • listová zelenina  – kadeřávek, kapusta, špenát, rukola, mangold
  • mikrozelenina – klíčky alfaalfa, broklice, řeřicha, ředkvičky apod.
  • zelená zelenina – brokolice, růžičková kapusta, chřest, fazolové lusky, pór
  • bylinky – petrželka, koriandr, bazalka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka, máta
  • matcha zelený čaj
  • mořské řasy – nori, kelp, dulse
  • zelený ječmen, moringa, spirulina, chlorella

Ne nadarmo se říká, že naše strava by měla být pestrá. Každá barva zeleniny má totiž své přednosti. A co vy a zelené potraviny? Máte jich ve stravě dostatek?

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.

33 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
13
1

Kardamom – koření i lék

Kardamom je koření s intenzivní, lehce nasládlou chutí, kterou někteří přirovnávají k mátě.

Úžasný a mocný zázvor

Kdo by neznal zázvorový čaj? Je výborný při nevolnostech, příjemně nás zahřeje, ale věděli jste, že sušený zázvor má příznivé účinky při léčbě demence nebo...
17
3

Znáte galgán?

Seznamte se s rostlinou příbuznou zázvoru a kurkumě, používanou po staletí v v ájurvédské a tradiční čínské medicíně.

Kurkuma – zlatý poklad pro zdraví

Kurkuma dlouhá neboli indický šafrán, žluté koření či žlutý zázvor patří mezi nejoblíbenější koření asijské kuchyně a tradičně se používá i pro své léčivé ...
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.