Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka není z tvarohu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 2 bílé tofu (cca 400 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nakládaná okurka/cuketa
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • pažitka

Babička nás nahlásila lékařce. Prý dcera nemá dostatečnou výživu. Odehrálo se velké drama, které nás hodně posunulo. ...

Jak připravit tvarohovou pomazánku s pažitkou

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Odstavíme a rozmixujeme společně s nakládanou okurkou nebo cuketou, česnekem a hořčicí.
  5. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  6. Chuť doladíme přidáním umeocta.
  7. Do hotové pomazánka zamícháme na drobno nasekanou pažitku.

Praktické

  • Dělám vždy rovnou ze dvou kostek tofu, protože jedna je obvykle málo a navíc zbytek se hodí na druhý den na svačinu.
  • Skladuji v lednici a během dvou dnů sníme.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Používám lestní pažitku, která je jemná, pokud dáváte zahradní, je potřeba ji dávat opatrně, protože v pomazánce už je česnek, tak aby nebyla až příliš pálivá.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
LENKA SVOBODOVÁ
12. 9. 2020

SUPER ,URČO ZKUSÍM.EVI NEDAJÍ SE RECEPTY ULOŽIT?DOST BY TO POMOHLO.DÍKY

Klub

U nás moc chutnalo 👍

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala n...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...