Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka není z tvarohu.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 2 bílé tofu (cca 400 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nakládaná okurka/cuketa
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • pažitka

Jak připravit tvarohovou pomazánku s pažitkou

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Odstavíme a rozmixujeme společně s nakládanou okurkou nebo cuketou, česnekem a hořčicí.
  5. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  6. Chuť doladíme přidáním umeocta.
  7. Do hotové pomazánka zamícháme na drobno nasekanou pažitku.

Praktické

  • Dělám vždy rovnou ze dvou kostek tofu, protože jedna je obvykle málo a navíc zbytek se hodí na druhý den na svačinu.
  • Skladuji v lednici a během dvou dnů sníme.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Používám lestní pažitku, která je jemná, pokud dáváte zahradní, je potřeba ji dávat opatrně, protože v pomazánce už je česnek, tak aby nebyla až příliš pálivá.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Na miso polévku už nedám dopustit (Dana)

Dana: Milá Evičko a celý týme Jíme Jinak, děkuji,...

Dostala jsem se do pohody a vím, co malému uvařit (Andrea)

Andrea: Dobrý den, jsem s Klubem Jíme Jinak cca...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...
    • Pravda, nepoužívám ho moc, protože mám slabší játra a žlučník (přechozená mononukleóza), ale když si dáš pepř do vyhledavače na JJ, tak najdeš 12 stránek receptů, kde je použit. Z toho množství je to samozřejmě zlomeček, ale jsou tu! 😃 Dokonce i pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/pepr/ se toho dost najde. On by šel přidat do leckteré polévky, guláše, pomazánka apod., ale já si na něj většinou ani nevzpomenu 😃 Ale zase když ho tam trošku dám, tak Roman jásá, že je to dnes nějaké lepší 😉

      • Tak to jsem spokojená :-). Za ty dva měsíce s JJ jsem nestačila samozřejmě pročíst celé obsáhlé stránky JJ, i když jsem v nich ponořená stále… a pepř jsem nabyla dojem, že se snad při vaření s JJ nepoužívá. Mám ráda hlavně čerstvě pomletý, opravdu mě to potěšilo :-)

  1. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOmezená aneb co je normální?
Další článekŠoulet v těstíčku