Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka není z tvarohu.
Ingredience
- 1 cibule
- 2 bílé tofu (cca 400 g)
- 1 lžička hořčice bez cukru
- 3 stroužky česneku
- 1 nakládaná okurka/cuketa
- olej
- sůl
- umeocet
- 1 hrnek vývaru/vody
- pažitka
Jak připravit tvarohovou pomazánku s pažitkou
- Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
- Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
- Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
- Odstavíme a rozmixujeme společně s nakládanou okurkou nebo cuketou, česnekem a hořčicí.
- Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním vývaru.
- Chuť doladíme přidáním umeocta.
- Do hotové pomazánka zamícháme na drobno nasekanou pažitku.
Praktické
- Dělám vždy rovnou ze dvou kostek tofu, protože jedna je obvykle málo a navíc zbytek se hodí na druhý den na svačinu.
- Skladuji v lednici a během dvou dnů sníme.
- Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
- Používám lestní pažitku, která je jemná, pokud dáváte zahradní, je potřeba ji dávat opatrně, protože v pomazánce už je česnek, tak aby nebyla až příliš pálivá.
Obměna
- Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
- Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
- Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
- Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.
Děti
- Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.
SUPER ,URČO ZKUSÍM.EVI NEDAJÍ SE RECEPTY ULOŽIT?DOST BY TO POMOHLO.DÍKY
Jasne, ja si je ukladam do zalozek v prohlizeci, Lenko.
U nás moc chutnalo 👍
To jsme rádi, Moniko, díky 👍
Snad první předpis, kde jsem objevila pepř :-)
Pravda, nepoužívám ho moc, protože mám slabší játra a žlučník (přechozená mononukleóza), ale když si dáš pepř do vyhledavače na JJ, tak najdeš 12 stránek receptů, kde je použit. Z toho množství je to samozřejmě zlomeček, ale jsou tu! 😃 Dokonce i pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/pepr/ se toho dost najde. On by šel přidat do leckteré polévky, guláše, pomazánka apod., ale já si na něj většinou ani nevzpomenu 😃 Ale zase když ho tam trošku dám, tak Roman jásá, že je to dnes nějaké lepší 😉
Tak to jsem spokojená :-). Za ty dva měsíce s JJ jsem nestačila samozřejmě pročíst celé obsáhlé stránky JJ, i když jsem v nich ponořená stále… a pepř jsem nabyla dojem, že se snad při vaření s JJ nepoužívá. Mám ráda hlavně čerstvě pomletý, opravdu mě to potěšilo :-)