Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kukuřičná polenta s bulgurem

Uvařeno
sezóna jaro

Polenta nás baví. A když máme málo polenty a málo bulguru, klidně je zkombinujeme. O téhle variantě si kamarád chvíli myslel, že jsou to šťouchané brambory.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek instantní kukuřičné polenty
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 3,5 hrnku vody
  • špetka soli

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Postup
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
  1. Do hrnce dáme vařit vodu se solí a bulgurem.
  2. Bulgur povaříme 5 minut a za stálého míchání přidáváme postupně polentu tak, aby nevznikaly hrudky.
  3. Během chvilky polenta zhoustne na kaši.
  4. Vypneme sporák a polentu přelijeme na pekáček či plech.
  5. Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.

Praktické

  • Pokud máte bulgur už uvaření a potřebujete zužitkovat zbytky, uvařte polentu a do hotové vmíchejte hotový bulgur.
  • Pokud byste používali kukuřičnou krupici, je vhodné ji na pár hodin namočit, dát vařit a ke konci vmíchat bulgur.
  • Pokud si chcete ušetři nádobí, nepřelévejte polentu na plech, ale nechte ji ztuhnout v hrnci. Bude to trvat déle než na nízkém plechu
  • Alternativou je také nakladení hromádek přímo na talíře.
Kombinujeme
  • Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
  • Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.

Obměna

Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.

Děti

Polenta s bulgurem je vhodná i pro děti od jednoho roku – bulgur obsahuje lepe. Vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Včera jsem uvařila víc bulguru. Co s ním? Poradí mi Jíme Jinak? Našla jsem skvělý recept, který jsem hned udělala s bílou omáčkou z ředkve a tempech. Skvělý nápad 😋🤗

Kateřina
2. 8. 2023

Super rychlovka! Měla jsem zbytek bulguru od oběda, tak jsem ho přidala do polenty a ještě lžíci sezamu – pěkně tam křupe :) zítra už jen nějakou omáčku😋

Ukázat další komentáře