- 1 hrnek instantní kukuřičné polenty
- 1/2 hrnku bulguru
- 3,5 hrnku vody
- špetka soli
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
- Do hrnce dáme vařit vodu se solí a bulgurem.
- Bulgur povaříme 5 minut a za stálého míchání přidáváme postupně polentu tak, aby nevznikaly hrudky.
- Během chvilky polenta zhoustne na kaši.
- Vypneme sporák a polentu přelijeme na pekáček či plech.
- Po zchladnutí lze krájet na kostky a podávat.
Praktické
- Pokud máte bulgur už uvaření a potřebujete zužitkovat zbytky, uvařte polentu a do hotové vmíchejte hotový bulgur.
- Pokud byste používali kukuřičnou krupici, je vhodné ji na pár hodin namočit, dát vařit a ke konci vmíchat bulgur.
- Pokud si chcete ušetři nádobí, nepřelévejte polentu na plech, ale nechte ji ztuhnout v hrnci. Bude to trvat déle než na nízkém plechu
- Alternativou je také nakladení hromádek přímo na talíře.
- Pokrm použijeme jako přílohu k tepelně upravené zelenině a luštěnině, chceme-li připravit kompletní talíř. Rádi ji kombinujeme s omáčkami, kde nám zastoupí roli obvyklého knedlíku.
- Jinak je to dobrá svačina pro dospělé i děti, dá se vzít na cestu do krabičky, drží tvar. Může se natřít pomazánkou jako chleba nebo přikusovat se zeleninou.
Obměna
Do polenty můžeme dát, cokoli zahrada nebo lednice právě nabízí. Podívejte se například na recept s čerstvou bršlicí nebo sáhněte po jiné zelené nati nebo bylinkách. Dobře chutná i s pórkem, česnáčkem, medvědím česnekem nebo petrželkou.
DětiPolenta s bulgurem je vhodná i pro děti od jednoho roku – bulgur obsahuje lepe. Vynecháme sůl do jednoho roku, pak solíme mírně.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Včera jsem uvařila víc bulguru. Co s ním? Poradí mi Jíme Jinak? Našla jsem skvělý recept, který jsem hned udělala s bílou omáčkou z ředkve a tempech. Skvělý nápad 😋🤗
Super rychlovka! Měla jsem zbytek bulguru od oběda, tak jsem ho přidala do polenty a ještě lžíci sezamu – pěkně tam křupe :) zítra už jen nějakou omáčku😋