Venku je opět zima a já dostala chuť na něco zahřívajícího, pečeného. Tak jsem si místo klasické obilné kaše udělala trošku netradiční zahřívací verzi - kaši pečenou. Tato kaše má křupavý propečený povrch a uvnitř je příjemně mokrá a kašovitá. Udělejte změnu a zkuste ji!
Ingredience
na 1 porci
  • 50 g jahel
  • 20 g ovesných vloček (příp. bezlepkových)
  • 170-220 ml rostlinného mléka
  • 1/2 – 1 lžička skořice (dle chuti)
  • sůl

Jak připravit zapečenou kaši

  1. Obiloviny promyjeme a nejlépe přes noc namočíme ve vodě (každou obilovinu zvlášť), ale není nutné.
  2. Pokud jsme namáčeli, vodu slijeme a dáme obiloviny (jáhly a vločky) do hrnce. Pokud ne, tak jen propláchneme a dáme do hrnce.
  3. Zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
  4. Osolíme, stáhneme plamen a vaříme cca 20-25 minut, kontrolujeme, zda-li nedochází tekutina, pokud ano, přilijeme mléko.
  5. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  6. Jakmile je kaše hotová, přemístíme ji do misky nebo malé formy a dáme do trouby péct cca na 20-25 minut.
  7. Až je povrch kaše zlatavý a upečený, můžeme vypnout a necháme chvíli vychladnout.
  8. Podáváme buď jako snídani například s dušenou dýní, anebo jako dezert třeba s rostlinným jogurtem a ovocem, anebo zalitou obilným sladem či sirupem a posypanou opraženým kokosem nebo oříšky.

Praktické

  • Takto můžeme připravit i zbytky obilovin z lednice. Stačí je trošku rozvařit s rostlinným mlékem a dát péct.
  • Pro bezlepkovou dietu vybírejte bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Můžete dát zapéct jen vločky nebo jen jáhly nebo jakoukoliv jinou kaši, např. rýžovou, kroupovou atp.
  • Pokud chcete dát zapéct kaši z větších zrn, je vhodné ji mírně pomixovat.
  • Místo skořice můžete dát i perníkové koření.

Děti

  • Takto připravenou kaši můžeme dát dětem zhruba od 1 roku.

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Děkuji, perfektní nápad. Kaše miluji, už vím co budu zítra snídat a to i přesto, že nebude sněžit. Přeji hezký den.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEva Cikrytová bude 16.3. hostem na Českém rozhlase
Další článekVariace na sojový suk