Venku je opět zima a já dostala chuť na něco zahřívajícího, pečeného. Tak jsem si místo klasické obilné kaše udělala trošku netradiční zahřívací verzi – kaši pečenou. Tato kaše má křupavý propečený povrch a uvnitř je příjemně mokrá a kašovitá. Udělejte změnu a zkuste ji!
na 1 porci
- 50 g jahel
- 20 g ovesných vloček (příp. bezlepkových)
- 170-220 ml rostlinného mléka
- 1/2 – 1 lžička skořice (dle chuti)
- sůl
Jak připravit zapečenou kaši
- Obiloviny promyjeme a nejlépe přes noc namočíme ve vodě (každou obilovinu zvlášť), ale není nutné.
- Pokud jsme namáčeli, vodu slijeme a dáme obiloviny (jáhly a vločky) do hrnce. Pokud ne, tak jen propláchneme a dáme do hrnce.
- Zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
- Osolíme, stáhneme plamen a vaříme cca 20-25 minut, kontrolujeme, zda-li nedochází tekutina, pokud ano, přilijeme mléko.
- Předehřejeme si troubu na 200°C.
- Jakmile je kaše hotová, přemístíme ji do misky nebo malé formy a dáme do trouby péct cca na 20-25 minut.
- Až je povrch kaše zlatavý a upečený, můžeme vypnout a necháme chvíli vychladnout.
- Podáváme buď jako snídani například s dušenou dýní, anebo jako dezert třeba s rostlinným jogurtem a ovocem, anebo zalitou obilným sladem či sirupem a posypanou opraženým kokosem nebo oříšky.
Praktické
- Takto můžeme připravit i zbytky obilovin z lednice. Stačí je trošku rozvařit s rostlinným mlékem a dát péct.
- Pro bezlepkovou dietu vybírejte bezlepkové ovesné vločky.
Obměna
- Můžete dát zapéct jen vločky nebo jen jáhly nebo jakoukoliv jinou kaši, např. rýžovou, kroupovou atp.
- Pokud chcete dát zapéct kaši z větších zrn, je vhodné ji mírně pomixovat.
- Místo skořice můžete dát i perníkové koření.
Děti
- Takto připravenou kaši můžeme dát dětem zhruba od 1 roku.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě
chybí energie, trápí vás
únava nebo máte
kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Zatím mě baví testovat nové recepty 😀 Zapečení kaše v troubě, dodá jídlu zase další rozměr. Zapečená kaše na snídani nebo svačinu, polité datlovým sirupem, posypka kokos a mandlové lupínky.
Děkuji, perfektní nápad. Kaše miluji, už vím co budu zítra snídat a to i přesto, že nebude sněžit. Přeji hezký den.