Dokud rostou, pojďme si je užít. Bedlové řízky u nás doma udělaly velikou radost. Příprava jednoduchá a kulinářský zážitek skvělý.
Ingredience
pro 4 porce
- 4 čerstvé bedly
- 1 lžíce sojové omáčky
- olej na smažení
- 1 hrnek vody
- 3/4 hrnku hrašky
- 1 hrnek kukuřičné strouhanky
Jak připravit řízky z bedlí
- V misce smícháme vodu, sojovou omáčku a hrašku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
- Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
- V pánvi rozpálíme cca 1 cm oleje.
- Bedly zbavíme nožiček a obalujeme je nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.
Praktické
- Hraška je ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě.
- Vodu a hrašku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
- Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
- Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.
Obměna
- Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
- Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
Děti
- Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
Dnes jsme šli na kompost pro dýně a mezi vším listím na nás vykukovaly talíře bedel. Tak jsou dnes na večeři. Zkusím udělat přesně podle jíme jinak.
To vám vyrostly pěkně pod nosem 😃👍
Poprvé v životě budu k véče dělat bedly.. jsem na to moc zvědavá.. mám ráda jen růžovky a sušené houby 😁 dnes jsme je nasbírali na pozemku, chodili bosky.. což je na 24.10. opravdová radost.. 2 měsíce do Štedrého dne, dárky sháním postupně.. a na vlastní podzimní detox se těším.. mnoho druhů kvašené zeleniny vč kimchi pravidelně jím a je pravda, že je mi zatím moc dobře a doufám, že ještě nějaký špíček do Vánoc zkrotím 💪
Tak doufám, že chutnaly a že si společně užijeme ten letošní podzimní kurz :-)
Koupila jsem si na trhu dvě menší bedly a udělala si dnes k obědu s jáhlovou-„bramborovou“ kaší, naprosto famózní :-) děkuji Evi, za tvé báječné recepty
Já mám čerstvé v lednici a chystám se na to samé :-) Dobrou chuť, Pavli!
Já si takto podobně obaluju někdy i tofu. Jen místo sojovky, dám sůl a česnek sušený mrazem.
Presne, tempeh, tofu,…vsechno se meni v lahudku, kdyz se to osmazi v testičku 😋
Toto jedlo si manžel vyžiadal už tretíkrát za dva týždne. Bedle nám rastú ako z vody a už si na ne aj zajtra robíme chuť.
Sice tu nemame bedly, ale do „tohodle“ jdu, Evi!! :) Miluju houby a miluju rizky! :D Mame tu takovy podobne velky houby, tak to preci nemuze dopadnout spatne! ;)