Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Bedlové řízky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Dokud rostou, pojďme si je užít. Bedlové řízky u nás doma udělaly velikou radost. Příprava jednoduchá a kulinářský zážitek skvělý.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 čerstvé bedly
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky

Lukáše jsem potkala na kurzu JJ. Přivedl svoji manželku a byl to právě on, kdo v jejich rodině změnu jídelnič...

Jak připravit řízky z bedlí

  1. V misce smícháme vodu, sojovou omáčku a hrašku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
  2. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  3. V pánvi rozpálíme cca 1 cm oleje.
  4. Bedly zbavíme nožiček a obalujeme je nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
  5. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.

Praktické

  • Hraška je ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě.
  • Vodu a hrašku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dnes jsme šli na kompost pro dýně a mezi vším listím na nás vykukovaly talíře bedel. Tak jsou dnes na večeři. Zkusím udělat přesně podle jíme jinak.

Poprvé v životě budu k véče dělat bedly.. jsem na to moc zvědavá.. mám ráda jen růžovky a sušené houby 😁 dnes jsme je nasbírali na pozemku, chodili bosky.. což je na 24.10. opravdová radost.. 2 měsíce do Štedrého dne, dárky sháním postupně.. a na vlastní podzimní detox se těším.. mnoho druhů kvašené zeleniny vč kimchi pravidelně jím a je pravda, že je mi zatím moc dobře a doufám, že ještě nějaký špíček do Vánoc zkrotím 💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní patizonové řízky

Počasí si dnes říkalo o něco smaženého a ještě lehce pikantního. Padlo mi oko na patizon a bylo rozhodnuto. Už dlouho čekal na svojí příležitost a dnes se ...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Krkonošský hubník jinak

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Čočkovo-houbové karbanátky

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Houbový guláš s fazolemi a zeleninou

V lese už začaly růst houby a my si z nich připravili tento výtečný houbový guláš. Zkuste ho taky a pokud nemáte zrovna po ruce lesní houby, klidně použijt...

Krémová houbová omáčka á la Kulajda

Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si přijdete na své :-)