Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Bedlové řízky

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Dokud rostou, pojďme si je užít. Bedlové řízky u nás doma udělaly velikou radost. Příprava jednoduchá a kulinářský zážitek skvělý.

Ingredience
pro 4 porce
  • 4 čerstvé bedly
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olej na smažení
  • 1 hrnek vody
  • 3/4 hrnku hrašky
  • 1 hrnek kukuřičné strouhanky

Jíte jinak, chystáte párty a nevíte jak na to? Inspirujte se! David oslavil v listopadu 40. ...

Jak připravit řízky z bedlí

  1. V misce smícháme vodu, sojovou omáčku a hrašku. Připravíme těstíčko husté přibližně jako je hořčice.
  2. Do druhé misky nasypeme kukuřičnou strouhanku.
  3. V pánvi rozpálíme cca 1 cm oleje.
  4. Bedly zbavíme nožiček a obalujeme je nejprve v těstíčku, pak ve strouhance a vkládáme do rozpáleného oleje.
  5. Krátce smažíme z obou stran a necháme na ubrousku okapat přebytečný olej.

Praktické

  • Hraška je ochucená směs hrachové mouky, seženete ji ve zdravé výživě.
  • Vodu a hrašku míchejte postupně, až dostanete požadovanou hustotu.
  • Nasmažené kousky schováváme v pekáčku pod pokličkou, aby vydržely teplé než nasmažíme dost kousků pro celou rodinu.
  • Zbylé těstíčko a strouhanku smíchejte a osmažte malé bochánky. U nás o ně byla bitva.

Obměna

  • Nemáme-li hrašku, můžeme použít mouku. Já osobně preferuji pohankovou.
  • Máme-li výkonný mlýnek, můžeme si připravit čerstvou mouku z hrachu či cizrny a nemusíme kupovat hrašku v obchodě již namletou.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dnes jsme šli na kompost pro dýně a mezi vším listím na nás vykukovaly talíře bedel. Tak jsou dnes na večeři. Zkusím udělat přesně podle jíme jinak.

Poprvé v životě budu k véče dělat bedly.. jsem na to moc zvědavá.. mám ráda jen růžovky a sušené houby 😁 dnes jsme je nasbírali na pozemku, chodili bosky.. což je na 24.10. opravdová radost.. 2 měsíce do Štedrého dne, dárky sháním postupně.. a na vlastní podzimní detox se těším.. mnoho druhů kvašené zeleniny vč kimchi pravidelně jím a je pravda, že je mi zatím moc dobře a doufám, že ještě nějaký špíček do Vánoc zkrotím 💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

50
90

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.