Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Plněný patizon s citronovou polevou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Letní recept s letní zeleninou, velmi luxusní záležitost, kterou však svede připravit podle receptu každý.

Ingredience
  • mandlové mléko
  • kešu
  • citronová štáva
  • citronová kůra
  • středně velký žlutý patizon
  • černá čočka beluga
  • červená paprika
  • pórek
  • žlutá a zelená cuketa
  • olivový olej
  • česnek
  • konopné semínko
  • sůl
  • rýže Basmati
  • petrželka
  • tamari

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit plněný patizon s citronovou polevou

  1. Na polevu rozmixujte hrst kešu s mandlovým mlékem, solí, citronovou šťávou a kůrou. Nechte projít varem, ale poleva by neměla být velmi hustá, pokud vám hodně zhoustla, nařeďte mandlovým mlékem.Dejte stranou.
  2. Uvařte čočku, lehce osolte a dejte stranou.
  3. Patizon rozkrojte na polovinu, vydlabejte lžící semínka a dejte péct do trouby na 200 stupňů do zlatova.
  4. Na pánev dejte olej, prolisovaný česnek a zeleninu nakrájenou na menší kostičky. Orestujte.Osolte a promíchejte.
  5. Smíchejte čočku s orestovanou zeleninou.
  6. Dejte vařit rýži jak jste zvyklí
  7. Po upečení patizonu, dejte do každé půlky lžíci tamari. Naplňte orestovanou zeleninou. Naservírujte rýži, na ní položte naplněný patizon, polijte citronovou polevou a posypte petrželkou a konopným semínkem.

Praktické

  • Patizon můžete naplnit zeleninou i rýží a ještě ho třeba několik minut zapékat v troubě.
  • Zeleninu navíc si dejte jednoduše s rýží.

Obměna

  • Plnit můžete jakoukoliv sezonní zeleninou.
  • Patizon můžete použít i bílý.
  • Místo patizonu můžete použít i kulaté cukety.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme koření a sůl.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Sushi dortík

Máte rádi sushi? My milujeme naše veganské. S klasickými rolkami je hodně práce, tohle je elegantní italské letní řešení, které je jednodušší připravit a s...

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Cuketové vějíře

V létě si můžeme dopřát krásně barevnou a svěží zeleninu, kterou opustíme po sezóně. Ovšem nyní je období cuket, rajčat a čerstvých bylinek, jako je bazalk...

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...