O tom, že strava podle Jíme Jinak šetří peněženku, jsem se dočetla v tomhle super článku. Za sebe to bez váhání potvrzuji, na výdajích je to neskutečně znát. Z čeho jsem ale nadšená ještě?

Jednoznačně z úspory času! A že ten se hodí vždycky (zvlášť rozlítané mámě od dvou dětí, která k tomu veselému kolotoči chce mít prostor i pro své vlastní koníčky).

A jak že tedy ten čas u nás šetříme?

Výrazně méně nakupujeme

Když není potřeba doplňovat čerstvé jogurty, sýry, šunky nebo mléko, najednou se snižuje i potřeba časté návštěvy supermarketů nebo jiných prodejen s potravinami.

Stačí jednou za čas nakoupit větší množství obilovin, luštěnin a dalších surovin, které vydrží. Máme je v jednom kuse uvařené nebo namočené a připravené k dalšímu zpracování, případně klíčící někde v rohu linky. Dřív jsem tenhle bod řešila velkou objednávkou na e-shopu a dobrodružným taháním krabic o několika desítkách kil (nebo jejich otevřením za mohutného zájmu postarších sousedů a postupným odnášením po taškách). Časem jsme postoupili na jedním slovem dokonalé bezobalové nákupy, o tom za chvíli.

Z mála je hodně

Skvělou výhodou vaření podle Jíme Jinak je i to, že z malého množství vstupních surovin vykouzlíme kopce dobrot. Než se vyprázdní jedna dóza se zrním nebo luštěninou, to chvíli trvá i v čtyřčlenné rodině. Přitom vlastně neděláme nic jiného, než že používáme základní nezpracované rostlinné produkty.

A za to nám naše těla dnes a denně děkují.

Naše abnormálně zdravé děti nadšení sdílí, musela jsem se o tom rozepsat taky

Bezobalové úspory času i energie

Třešničkou na dortu je pak bezobalový nákup. V milém prostředí se nasypeme potřebné množství všech surovin do sklenic, dóz nebo látkových pytlíků, které si v taškách doneseme až do kuchyně a rovnou skládáme na místo, kde z nich budeme odebírat.

Sbohem tahání těžkých krabic o desítkách kilogramů, sbohem nekonečné přesypávání z půlkilových sáčků, sbohem vršení, balení a odnášení plastových obalů…

I v krizi královsky uvaříme

Naše rostlinné vaření se osvědčilo i v tom, že dokážeme během chvíle připravit zdravé vyvážené jídlo i v krizových situacích, kdy je surovin opravdu málo, a to od snídaně přes svačiny až po hlavní jídla během dne.

Zrní s „rychlou luštěninou“ (třeba červená čočka) se najde vždycky a nějaká ta cibule s kouskem kořenové zeleniny se zpravidla vyškrábne taky, protože vydrží. Oblíbenou „nouzovkou“ jsou i placky s luštěninovou pomazánkou, na ty jsme vybavení taky skoro pořád.

Nepotřebujeme proto třeba po návratu z dovolené před vařením ještě rychle letět na nákup pro maso, chleba nebo rajčata.

A jak je to u vás? Poznáváte se v článku nebo máte jinou zkušenost? Dejte o tom vědět v komentářích, nám i dalším čtenářům!

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já jsem taky u objemných nákupů z e-shopů, protože u nás žádný bezobalový obchod není, ale jinak to všechno ostatní mám stejně :) …je to tak osvobozující že? :)

  2. Tak já jsem zatím u těch objemných nákupů z e-shopu.A sem tam začínám doplňovat dózy z bezobalového obchodu 😊. Takže já se určitě v tom poznávám 😀.Je fajn vědět, že směřuju správným a vyzkoušeným směrem 😊.

    • Všechno má svůj čas a i ty jednotlivé fáze cesty jsou k něčemu dobré. A třeba na nich přijdete na ledacos jiného, než na co jsem přišla já… Díky moc za komentář a zkušenost. :)

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPermazahrada v únoru (Janka)
Další článekMůj detox v číslech