Je zdravé jídlo dražší? Podívejte se na toto srovnání!

52

Co je dražší - konvenční stravování, fitness nebo zdravé stravování dle Jíme Jinak? Co tipujete? Mrkněte na naše srovnání denních reálných jídelníčků o cca 10 000 KJ.

Srovnání 3 typů stravování

Spočítali jsme pro vás denní 10 000 KJ jídelníček pro 3 typy stravování:

  • konvenční (klasické),
  • fitness,
  • a podle Jíme Jinak.

Výsledky jsou na první pohled zřejmé z grafu. Dopodrobna jsou jednotlivé výsledky popsány níže na stránce.

Konvenční (klasická) strava

  • Snídaně: 2 rohlíky s máslem (10 g), šunkou (50 g) a sýrem (50 g), rajče a paprika (150 g) = 4 + 15 + 11 + 14 + 14 Kč
  • Svačina: jahodový jogurt (150 g) a houska = 14 + 4 Kč
  • Oběd: kuřecí maso (170 g) s rýží (180 g) = 20 + 15 Kč
  • Svačina: croissant = 13 Kč
  • Večeře: konzerva tuňáka, bageta, cibulka = 65 + 8 Kč

Dohromady zaokrouhleně cca 200 Kč za den. Ale za cenu nedostatku vlákniny ve stravě (pouze 57 % DDD) a naopak nadbytku soli se všemi důsledky (až 175 % DDD!).

(zdroj jídelníčku z: emimino.cz)

Fitness strava

  • Snídaně: 2 vícezrnné rohlíky, tvaroh nízkotučný (50 g), pažitka, rajče (50 g) = 14 + 9 + 8 + 2 Kč
  • Svačina: banán a proteinová müsli tyčinka = 5 + 32 Kč
  • Oběd: brokolicová polévka 2,5 dcl; rybí filé (130 g), brambory (150 g), mrkvový salát (150 g) = 10 + 30 + 5 + 5 Kč
  • Svačina: bílý light jogurt, jahody (100 g), proteinový prášek (30 g) = 18 + 20 + 24 Kč
  • Večeře: zapečené těstoviny (250 g) s uzeným (30 g), sýr (20 g), salát (100 g), kečup = 18 + 8 + 4 + 9 Kč

Dohromady zaokrouhleně cca 220 Kč za den. Vláknina je v jídelníčku většinou v normě (cca 97 % DDD), sůl mírně nad normou (116 % DDD).

(zdroj jídelníčku: vyziva-pro-fitness.cz)

Zdravá strava dle Jíme Jinak

  • Snídaně: zeleninová miso polévka (200 g zeleniny – pórek, mrkev, ředkev), miso (7 g), wakame (1 g) = 2 + 3 + 5 + 2 + 5 Kč
  • Svačina: jáhlová kaše (100 g), napařená dýně (100 g), dýňová semínka (20 g) = 9 + 3 + 6 Kč
  • Oběd: krémová polévka (100 g zeleniny – cibule, dýně, řepa) s umeoctem; celozrnný těstovinový salát (150 g) s fazolemi (70 g) a zeleninou (100 g – salát, okurka, rajče) = 1 + 3 + 3 + 4 + 15 + 8 + 5 + 6 Kč
  • Svačina: skořicové pečené jablíčko, rozinky (20 g) a lískovými oříšky (20 g) = 6 + 3 + 8 Kč
  • Večeře: basmati (100 g) rizoto s tofu (100 g) a zeleninou (200 g zeleniny – mrkev, cibule, petržel, brokolice) = 10 + 16 + 2 + 3 + 5 Kč

Dohromady zaokrouhleně cca 130 Kč za den. V jídelníčku je dostatek vlákniny, živin a množství soli je pod normou (90 % DDD).

(zdroj jídelníčku: moje vlastní zkušenost)

zdroj použitých cen – vypočítáno podle: nakup.itesco.cz

Kdy se zdravá strava prodraží

  • Pokud člověk kupuje exotické superpotraviny a nevyužívá naše české superpotraviny, které tady máme a jsou zdarma dostupné, jako třeba divoké byliny.
  • Když často používá zpracované výrobky jako jsou rostlinné jogurty, másla, veganské párečky, pomazánky, salámky, kupované pickles, proteinové prášky, tyčinky, kupované sladkosti a pečivo, které si může snadno a levně udělat doma.
  • Pokud budete používat základní suroviny (obilí, luštěniny) a k tomu celistvé potraviny jako zelenina a ovoce, tak na této stravě ušetříte.
  • Pokud jste úplný nováček, tak vás čeká pouze vstupní investice na výměnu základních surovin a zdravých dochucovadel, které ale vydrží opravdu dlouho a jejich cena se v průběhu času rozpustí v nákladech na jídlo.

Vyrábět nebo kupovat?

Máme pro vás malý přehled toho, kolik stojí kupované versus doma vyrobené potraviny. Jak ušetřit? Dejte si tu práci a obětujte chvilku času a vyrobte si doma:

Super strava za 80 Kč až 100 Kč na den (Eva, zakladatelka Jíme Jinak)

Když jsme změnili jídelníček, dostali jsme se rázem na polovinu původní ceny za potraviny. A to jsem začala kupovat většinu potravin v bio kvalitě (obiloviny, luštěniny, semínka, koření). První roky jsem ani nekupovala výhodnější gastro balení, kupovala jsem jen malé balení ve zdravé výživě. A přesto jsme zásadně ušetřili. Abych byla přesná, ušetřili jsme 4.500 Kč měsíčně (na začátku jsme byli doma 3, teď je to cca 6.300 Kč).

Protože cena zdravého vaření je častým dotazem začátečníků a věčným argumentem odpůrců zdravého vaření, stále to počítám. A stále mi vychází, že v průměru jíme doma za 80 Kč až 100 Kč na hlavu a den (snídaně – polévka a kaše se zeleninou, oběd – polévka a hlavní jídlo, svačina, večeře). Levnější varianta je ve dnech, kdy vaříme obilí a luštěniny a k svačině jsou ovocné či zeleninové svačiny. Draží v momentě, kdy použiji kupované knedlíky, polotovary jako seitan, tempeh apod., a k svačině dostanou děti kupovanou tyčinku ze zdravé výživy. Jedno jídlo mě tak v průměru vyjde na 17 Kč, ať už je to polévka, svačina nebo náš krásný, bohatý, obědový talíř složený z obilovin, luštěnin, teplé zeleniny, kvašené zeleniny a salátku.

Na kalkulace jsem se pro jistotu přeptala všech známých, kteří vaří na akcích, zdravých dovolených nebo mají zdravé jídelny. Vychází jim to stejně jako mě. Oběd za 20 – 30 Kč a celý den za 80 – 100 Kč.

Levný a zdravý jídelníček ke stažení
Pokud nevíte, jak si taková zdravá, rychlá, jednoduchá a hlavně levná jídla sestavit, v klubu najdete jídelníček ke stažení. Celková cena za den se pohybuje okolo 90 Kč.

Ušetříme mnohem víc než jen za jídlo

My takto nejíme proto, abychom ušetřili. To byl nečekaný vedlejší bonus. Původní záměr byl mít zdravé dítě a upravit stravu rodiny k lepšímu. Co jsem si ale uvědomila velmi záhy bylo, že my neušetříme pár tisíc za jídlo, ale hodně tisíc měsíčně za péči a výrobky, které už nepotřebujeme. V mém případě to byly výdaje za masáže a rehabilitace, protože jsem měla věčné bolesti v zádech. Speciální ošetřování pleti, protože jsem měla šílené potíže s pokožkou. K tomu byly potřeba drahé pečující přípravky. Abych jakžtakž fungovala, musela jsem se dopovat různými doplňky výživy a platit za neustálou podporu na různých terapiích, kde jsem se snažila nabrat sílu pro běžný provoz. A když jsem nefungovala dobře, nemohla jsem pracovat, tedy vydělávat. Nedokážu ani spočítat, kolik peněz ušetříme, když jsme zdraví a vitální. Navíc cena za zdraví se podle mě ani penězi vyjádřit nedá.

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Neuvěřitelných 52 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zdravím všetkých vospolok. Odkedy som čítala tento článok, nosím v hlave myšlienku, s ktorou sa chcem s Vami podeliť. Napriek tomu, že zďaleka nejdem vzorne, úsporu som postrehla. Neuvediem konkrétne čísla, natoľko to prepočítané nemám, ale po počiatočnej “investícii” do niektorých potravín /miso, riasy, sojovka/ tu úsporu vidím. A pre mňa dôležitá vec, už nie som toľko odkázaná na dennodenné nakupovanie potravín. Akoby som sa oslobodila a nie som toľko závislá na obchodoch. Keď je doma mrkva, cibuľa, ešte nejaká tá zelenina, obilie, strukoviny, viem, že si z toho dokážem jedlo nachystať. A aká to radosť, keď improvizujem a skoro z ničoho je chutné jedlo. Majte sa krásne!

  2. Dobry den Evi, moc poucny clanek, dekuji za nej. Chtela bych se zeptat na jednu vec, ktera me v nem zaujala. Popisujete jak Vam odeznely bolesti zad po prechodu na zdravou stravu. Ja se podle jime jinak stravuju uz par let a posledniho pul roku se mi bolesti v bederni oblasti zhorsujou a nemuzu prijit na duvod / RTG v poradku/. Mela byste k tomuto tematu vice informaci? predem Vam moc dekuji, zdravi Jana /38/

    • Jani, bolest v bedrech může mít různé příčiny a těžko to půjde diagnostikovat po komentářích. V Klubu najdete řadu materiálů, kde se tohoto tématu dotýkáme. Mohou to být slabé ledviny a celý ten okruh malé pánve. Může to být od přetíženého žlučníku a jater viz https://www.jimejinak.cz/jaro-je-tu-jak-zacit-jist-zdrave/ Může to ale být mechanické (špatné sezení, chodzení, držení těla, nošení těžkého apod.) až po psychické věci (pokud si bereme na sebe moc starostí, třeba i za druhé, nesemem pak velký náklad a bolí v zádech, tuhne šíje apod.). Buď budete muset pátrat, číst naše články a ptát se sama sebe, zda je to váš případ, nebo se vydat k celostnímu lékaři na diagnostu, od které zablokované dráhy to případně máte. Jako první pomoc vám může udělat akupuntkuru, což přináší okamžitou úlevu.

    • Jestli můžu poradit, tak pro odstranění fyzických příčin doporučuji vyhledat terapeuta Dornovy metody. Mně to pomohlo opravdu hodně a “dornovka” pomáhá dokonce i našim pejskům 🙂

  3. Jinak tedy chci k článku říct, že mě hodně překvapilo, že ten “konvenční” jídelníček, který je stran obsahu ovoce (nula), zeleniny (150g v paprice a rajčeti), luštěnin (nula) zcela šílený, že má celých 57% potřebného množství vlákniny? Je to myšleno na doporučených 30g denně?
    Pokud ano, jsem celkem překvapená, že je to v této podobě možné ujíst, vážně bych si to nemyslela.
    Přidávám podnět na možnost sestavit alespoň u některých kompletních JJ jídel orientační obsah vlákniny v jedné porci – možná by se našlo víc lidí, které by to zajímalo, případně by získali velmi výmluvný argument pro brblaly a rozvraceče, že tato strava velmi úspěšně a mimochodem dokáže toto pro zažívání udělat. Už několikrát mě napadlo zvážit například uvařenou porci luštěniny, ale nikdy na to vlivem chronického spěchu nepřišla myšlenka včas, ale pokud by se zde pro to našel v budoucnu prostor, třeba jen u vybraných orientačních pokrmů typu běžná JJ snídaně, oběd, večeře… Já bych každopádně byla vděčný a nadšený čtenář.

    • To je možná důvod, proč i lidé na konvenční stravě se dokáží vyprázdnit, i když někteří s obtížemi 🙂 Díky za podnět, víš dobře, že je bereme v potaz. Taky už jsme lecoss přepočítali např, kalorie, protože se ženy bály, že přiberou https://www.jimejinak.cz/bojite-se-kaloricky-bohate-stravy-kvuli-vaze-nemusite/, ale můžu tě ujistit, že kdo chce brblat, tomu se nezavděčíš ani sebelepším propočtem a sebedůvěryhodnějším argumentem :-))). Kdo nechce vidět, nevidí, kdo nechce slyšet, neslyší. Pro inspiraci a další info o vláknině mrkni na https://www.jimejinak.cz/vlaknina-dokaze-zazraky-a-az-98-z-nas-ji-ma-nedostatek/ a https://www.jimejinak.cz/10-tipu-jak-zaradit-vlakninu-do-jidelnicku/ Jinak já osobně se snažím lidi v kurzech vést k tomu, aby si jídlo s láskou připravili, v klidu snědli a vůbec neřešili, kolik je v něm vlákniny, tuku, cukrů, vápníku nebo něčeho jiného. Kdo jede podle našich jídelníčků, má je dostatečně pestré a vyvážené po všech stránkách, vlákniny bude mít dostatek a nadbytku se obávat nemusí. Někdy mám pocit, že čím více toho lidem o jídle řekneme, tím větší vědu z toho pak dělají a ani se v klidu nenají, sužuje je strach, že něco není, jak má být, nakonec jsou schopni si nějakou nemoc i přivodit.

  4. taky jsem zjistila, že je to levnější. Manžel se už chytl na vaše polévky. Dokonce říká, že je to dobrodružství 😀 ochutnávat něco, o čem byl skálopevně přesvědčen, že to není přece dobré. Ano nesmím na něj chodit a pohankou a kroupama (říká jim blafy), ale to mu nevnucuji, protože vím, že se mu z toho dělá špatně od žaludku. Ale další dvě děti už taky papapjíů Jupí–

    • No tak to je úspěšná zdravá mise ve vaší rodině! :-)) Pohanku a kroupy nechte bokem a časem mu je přidejte někam, kde je nepozná – do dezertu, do karbanátku nebo smíchat s rýží, takhle už jsem to naučila jíst kdekoho 🙂 A dobrodružství je skvělý pojem, pořád jsem si říkala, co to je za zvláštní vášeň, kterou ve mě to zdravé vaření probudilo, a myslím, že to je přesně ono. Je to prostě dobrodružství – co z toho vyleze, jak to bude chutnat, budou to jíst, dám to na web, stihnu to vyfotit než to snědí?

  5. Shrnula bych všechny tyto dohady do jednoho výstižného hesla: “Kdo nechce hledá důvody, kdo chce hledá způsoby”. Jak to sem krásně sedne….
    Já bohužel musím vařit dvojí stravu – dle zásad JJ pro sebe, konvenční pro zbytek rodiny – muž a 3 děti. Jedla jsem předtím podobně jako Eva – tzv. fitness “hyperzdravá” strava a když to srovnám jen pro sebe, tak to co jsem snědla za den a co sním dnes, tak je to rozdíl odhadem -25% v penězích (mám záznamy v Kalorických tabulkách, tak by se to dalo i doložit, kdyby o to někdo stál :-)).
    Ano počáteční investice byla velikánská (musela jsem mít vše, abych kdykoliv mohla uvařit cokoliv) a dokupuji teď 1 – 2x za týden čerstvou zeleninu, jednou za 2-3 měsíce obiloviny, luštěniny, semínka, mouky a ořechy, jednou za měsíc tofu, tempeh a jiné věci, které není pro mne ekonomické si vyrábět sama.
    Pokud někdo jí opravdu nezdravě, rohlíky s margarínem, k obědu bílé těstoviny s kečupem a večer třeba nejlevnější párky s rohlíkem a nejí ovoce a ani zeleninu, tak ano zdravá strava se prodraží podstatně, ale je nutné hledat benefit ve zdraví a to má člověk jenom jedno…..

    • Já už vlastně ani nemám potřebu komentovat – kvalitní jídlo – více peněz. Samozřejmě je rozdíl z čeho rodiny vychází. Jestli z toho nejlacinějšího, co lze nakoupit. Protože, i když nejíte podle zásad JJ, a chcete kvalitu, tak si musíte připlatit. Mám kamarádku, která jí nízkosacharidově a ty pálky za kvalitní maso, jsou vysoké… Proč ale píšu. Chci se s vámi podělit o můj páteční zážitek. Sešla jsem se po delší době s bývalými kolegyněmi a můj údiv neznal mezí – jsme všechny tak “mladé” baj oko jako já. Nechtěla jsem se bavit o nemocích, ale stejně to k tomu sklouzávalo. Skoro se mi zdálo, že se některé trumfovaly, která, co bere. Ta, o které vám chci napsat, si ze mě vždycky dělávala srandu, že tohle nejím a tu pampelišku, že zase jím,… Ejhle ona neměla půlku zubů (paradentóza) a teď musí, o to víc makat,aby si zaplatila nastřelovací zuby za cca Kč 200 000. Nevypadala vůbec dobře. Byla v obličeji celá odulá, že jsem měla co dělat, abych jí poznala… Takže, záleží jen na nás, jak se k tomu postavíme. Víte, v mládí se to u každého neprojeví, jak kvalitně tělo vyživujete, ale v určitém věku to tam máte jako v záložně. Vidím to na mých rodičích, jak oproti vrstevníkům jsou vitální, zdatní fyzicky, ale i duševně. Kolik peněz jenom ušetří, že nechodí po doktorech, spoustu věcí si udělají sami a ten benefit – nejsou opravdu otrávení. Radují se ze života. A o tom to je. Člověk vlastně vše dělá proto, aby mu bylo dobře (to je přirozená lidská touha) A já dám opravdu radši peníze za kvalitní jídlo, než abych měla hromady plechu a jeden zážitek mi přebíjel druhý. Dělejme věci s láskou, pokorou, nežeňme se za pseudověcmi a dejte dětem svůj čas. Nemusíte makat, aby děti chodily do x kroužků. Čas strávený spolu s rodiči,či prarodiči, je to nejcennější, co jim můžete dát. Ono to všechno se vším totiž souvisí. Je to úhel pohledu na život a ten máme jen jeden. Tak ho užívejte bez stresu.

      • Má pravdu paní Irma 🙂 všechno se vším souvisí! Já jsem si taky všimla že se vesměs lidé baví kolik zobou prášků a jak dlouho čekali u doktora…vůbec nevím jak mám reagovat,protože prášky si ani nevzpomenu kdy jsem naposledy měla,a k doktorům chodím jen na prevence k zubaři a na gyndu. A to jsem tady s vámi necelé dva měsíce,tak předpokládám že to takhle půjde i dál 🙂 Pochopila jsem, že všechno souvisí se vším a snažím se žít sluníčkově 🙂

        • Doktoři a nemoci jsou vděčné téma :))) Já už od takových diskusí prchám. Mám nemocnice silně pod kůží a vůbec si to nechci připomínat, kolik času, nervů a bolestí mě to všechno stálo. Radši si povídám s vámi tady na webu, které jste takhle krásně naladěné a šíříte dobrou náladu 🙂

      • Zlatá Irmo, děkuji za tvůj moudrý vhled. Mladým lidem skutečně často unikají souvislosti a neumějí si spočítat, co má skutečnou hodnotu. Fakt je, že peníze se dají nějak vydělat, ale utracený čas už nám nikdo nevrátí.

    • Díky za příspěvek, Kačko. Jo jo, to je mé oblíbené heslo. Při své profesi na něj myslím přečasto :o) Taky mám různé záznamy :-)) Jak kalorie, tak jídelníčky, tak výdaje… Jsem ráda, že to všechno už nemusím řešit, protože kalorie mě nezajímají, jídelníček je jasný a peníze za naše jídlo jsou v naší historii ty nejmenší, jaké jsme kdy za jídlo dávali.

      • A jsi Evi svobodná jako pták, viď. Já to tak cítím, že mám křídla a můžu lítat a radovat se jako malá. Tralala

  6. Pro mě je JJ taky úspora. Přestala jsem kupovat mléčné výrobky, šunku, konzerovované věci, což byly tehdy nejdražší věci na mé účtence. Jenže – jak už tu bylo mnohokrát napsáno, záleží, jak JJ kuchař hospodaří. Lze si koupit tempeh za 50 Kč a petržel za 70 Kč na kilo, jenže mě tyhle ceny natolik štvou, že si tempeh dělám vlastní (byť tím pádem méně často) a s petrželí počkám na sezónu. Makrobio dochucovadla a řasy kupuju, cena veliká, ale kromě pravidelné konzumace řas a misa to s těmi ostatními moc nepřeháním. Zuřím, když ve zdravé výživě kupuju luštěniny za 50 Kč za půl kila – cena jak za maso -, ale pak si uvědomím, že mi vyjdou na 5 porcí – a desetikoruna na porci už mi tolik nepřijde.
    Megaúspora je ve vlastním vaření – zatímco před JJ mě obědy v kantýně vyšly na stovku denně, teď se s obědem, který si uvařím sama, vejdu do 50 Kč za oběd (častěji ale do 40 Kč).
    Další úspora – hodně jsem omezila nákup čistících prostředků (vystačím si s pískem na vany, saponátem na nádobí a občas savem – na zbytek beru ocet nebo sodu) a také kosmetiky (na mytí vlasů žitná mouka; zubní pastu, krémy, deodorant si dělám vlastní – často z jednoduchých surovin).
    Na druhé straně vah je samozřejmě čas, který tím vším kuchtěním strávím – a který dost narostl. Kdyby šlo jen o jen to, že čas jsou peníze, už bych to byla vzdala a vrátila se ke konvenčním postupům. Jenže konvenční strava mi nedělá dobře – takže argumentem, který nakonec rozhodl, je to zdraví.

    • Díky za zkušenost a konkrétní čísla, Ivo. Myslím, že jste trefila hřebíček na hlavu s příkladem luštěnin – to si totiž málokdo uvědomí, že ty naše “pytlíčky za tolik peněz” nasytí celou rodinu mnohdy i několikrát 🙂 S drogerií a kosmetikou to mám velmi podobně, vidím tu velikánskou úsporu nejen přímo z naší peněženky, ale hlavně tu ekologickou, když odpadá velká část různých plastových obalů. Co se týče ceny času za vaření, výrobu domácích věcí apod., tak to je asi věčné dilema, na které jsme si my dvě už odpověď našli 😉

  7. Už jsem psala na FB, běžná česká rodina za jídlo nemůže dát měsíčně 200 Kč na osobu a den, protože to by znamenal 24 tis. Kč za měsíc jen za jídlo. To je při současné platové úrovni naprostý nesmysl. Na FB uvádíte, že lidé dají za jídlo kolem 24 % svého příjmu, to by taková rodina musela mít 100 tis. Kč čistého. Ten výpočet je zkreslený a zbytečný, protože opravdu neznám rodinu, která by si za jídlo mohla dovolit zaplatit takové částky. A to nejsou žádné chudé rodiny. Co mi lidé říkají, tak za jídlo utratí 3-4 tis. Kč na osobou, a ti, co utratí 4 tis. Kč měsíčně, tak ti si více dopřejí. Málokdo ovšem jí doma pravidelně večeri za 72 Kč na osobu, jak uvádíte. Tím se Váš výpočet dost zkresluje. Běžná rodina pravidelně konzervu tuňáka za 65 Kč totiž kupuje pouze výjimečně.

    • Jak už jsem tu uváděla v předchozích komentářích a vám jsem detailně odpověděla na FB, tak si každý může svoje výdaje za konvenční jídlo spočítat (většina lidí nemá páru, kolik projí a když začne počítat, je v šoku) a porovnat je s těmi našimi. Nám šlo o to, odpovědět na otázku, kolik stojí naše strava, protože to řadu lidí zajímá a z ceny za zdravé vaření mají strach. Pokud vaši známí utratí za jídlo 3-4 tisíce na osobu, tak jsou na tom jako my na JJ a nemusejí se bát, že je jíst zdravě zruinue a o to tu šlo. Jídelníček nebyl vycucán z prstu, zdroje jsou uvedeny, kalkulaci jiného jídla si může každý udělat sám, pokud se jeho strava výrazně liší od námi uvedené. Výdaje se dají najít na ČSÚ.

  8. Ona asi v běžné rodině nevečeří každý pravidelně konzervu tuňáka za 65 Kč, že 🙂 Tím se ten jídelníček dostal úplně do jiné úrovně, přitom pravidelně si tuto malou konzervu kupuje asi málokdo, protože je ekonomicky nevýhodná.

    • V mnoha rodinách se večeří chleba s máslem, sýrem, uzeninou, paštikou apod., což ale nevyjde cenově nakonec o moc lépe, stačí se podívat na cenu třeba v Tescu a hodit si to do kalkulačky a jste na 50 -60 Kč jen to fikne. (A někdo to spláchne pivkem, takže další kačky navíc:-). Nikomu však naši, ani tu konvenční, ani jinou stravu nevnucujeme, jen ukazujeme, jak to vidíme my. Každý to může vidět jinak.

  9. Vlastě nevím, jestli je JJ stravování levnější. Ale nechtěla bych dopadnout tak, abych si kvůli hypotéce nemohla dovolit kvalitní jídlo. To radši menší dům, nebo staré auto či dovolená jen na polopenzi. Nevařím takto kvůli penězům, ale kvůli zdraví. Vždyť jsme nemocní minimálně, žádné nervy na pohotovosti, úspora za léky…. když čtu, jak ženské padají únavou a nemůžou udržet otevřené oči, mají chronické bolesti hlavy, to je přeci až hrozné a nechápu to, proč se tak trýzní. Otázka je, co bych tak důležitého měla pořád dělat, že bych neměla čas uvařit jednoduchá jídla. Musí děti chodit na 20 kroužků a já je tam třeba vozit? Nebo co jako ty uběhané ženské dělají večer, když jdou děti spát?
    U nás utratíme ročně asi 25 tisíc u Probia, 3 tisíce u Provity a týdenní nákup jídla tak 1500 – 2000Kč. Si myslím, máme právě to staré auto, abychom nemuseli šetřit na jídle :-). Zase když jsme byli posledně v brněnském aquaparku, tak útrata byla 0, takové atrakce a celodenní stravování tam stojí lidi určitě okolo 1 000Kč – koktejl 100Kč, oběd, kafe, zákusek…. Takže tak.

    • V tom se naprosto shodneme, Ivano. Jak už tu psala Irma a další, lidé si neumí spočítat skutečnou hodnotu věcí, natož svého zdraví. Ženské se někdy snaží roztrhat na tisíc kousků a dělat všechno a ve výsledku jsou utahané, na děti řvou a manželství je v troskách. Chybí priority a schopnost přehodnotit, co je skutečně důležité a co nemá cenu teď řešit, chybí schopnost vzdát se těch nepodstatných, povrchních a nesmyslných požitků, předmětů, činností ve prospěch toho, co nás skutečně dělá spokojenými a zdravými lidmi. Jak píšete o tom autě, hned jste mi připomněla, co vídám tak často. My máme pořád to jedno první auto, přestože bydlíme v místě, kde není MHD a není tu vlastně nic, ani obchod a děti mají kroužky v různé časy a na různých místech. Musíme si to umět naplánovat a doma domluvit, kdy kam kdo s kým pojede a koho kde cestou nabere 🙂 Velkou část věci oběhám s holkama pěšky – jdeme několikrát týdne přes les do hudebky a je to super. Někdo by možná řekl, že ztráta času, ale máme pěknou společnou chvíli, máme pohyb, pak když s jednou čekám na tu druhou, máme chvíli jen pro sebe, když se holky vystřídají, máme se zase s tou druhou. Nechci druhé auto, protože to je výdaj jako za druhého člena rodiny. A tolik sociálně slabých rodin kolem nás, které nemají na dobré jídlo, nemají dětem na kroužky apod., má před barákem dvě tři auta a pořád skuhrá…No, to by byl námět na povídku, ne na komentář a víme, jak to myslíme 😉

  10. Zacala jsem se JJ zabyvat nejaky tyden pred Jarni ocistou. Moje pocatecni investice byla hodne vysoka,kazdy tyden jsem tahla tasky s nakupem za 100 Euro, mela jsem pocit, ze musim mit ve spizi ihned vse, takze misto normalni a cervene cocky mam asi 6 druhu, ruzne mouky, ktere temer nepouzivam, dochucovadla, rostl.mleka,atd.—tempeh, seitan si zatim nevyrabim, krasne moucniky zatim nepecu, nebot jsem nemela na sladke vubec chut…. ale ted uz jen prikoupim nejakou ryzi, cervenou cocku a pod. A zeleniny se u nas jedlo vzdycky hodne, tak tady se moc nezmenilo, spise se orientuji na sezonni a bio mistni. Ale naklady konecne jsou v normalu a jidlo mne urcite nestoji vic nez driv, spise mene….a k tomu kila ubyla a citim se dobre, coz je zase ten bonus navic. Zdravim vsechny s jarem!

    • Díky za vaši zkušenost, Zdeni. Já si ten svůj prvotní šok pamatuji dodnes – tehdy jsem nechala ve zdravé výživě několik tisíc, proto chápu obavy všech nováčků či váhajících, zda se do toho vůbec pustit. Ale jak jsem byla překvapená, že my to dlouho vydrží a nemusím denně pro čerstvé do obchodu 🙂

  11. Tiež sa pridávam na stranu tých, ktoré pri stravovaní podľa zásad JJ vedia ušetriť. Nemám to síce tak podrobne vykalkulované, ale keď si vezmem, že som plne na ID a žijem sama, všetky mesačné platby okolo bytu, energii, telefónu, internetu…si hradím sama, popritom si varím prevážne JJstravu a ešte si aj niečo odkladám, tak mi jednoznačne vychádza, že stravovať sa zdravo nie je až také náročne. A ten benefit navyše, že táto strava aspoň mne pomáha prekonávať vedľajšie účinky liekov (antidepresíva+psychofarmaka), ktoré beriem viac ako 20r. a popritom mam super výsledky na preventívnych prehliadkach… no, na nezaplatenie:)))

    • Anka moc děkuji za vaši zkušenost a příspěvek do diskuse. Vy to navíc máte v tvrdé měně, protože na Slovensku už je všechno v Eurech 🙂 Krom toho základního ekonomického propočtu si myslím, že to hlavní je přesně to, co píšete v závěru. A to se nedá penězi ani vyčíslit. Tak se držte a výsledky na preventivkách jsou stále skvělé!

  12. Nemám všechno tak přesně spočítané, ale moje úspora je jednoznačně v tom, že nekupuju žádné sušenky, čokolády, sýry, slazené jogurty,…baví mě zkoušet různé zdravější dezerty, dělám pomazánky,kváskový chleba pečeme z čerstvě namleté mouky už mnoho let. Stále musím děkovat, že jsem objevila stránky JJ se všemi těmi úžasnými recepty:-)))

    • Díky za postřeh, Bobinah. A díky za ta slova v závěru, potěšila mě i Romana, kteří právě sedíme na stránkách a ladíme je, aby se vám líbily 🙂

  13. No…opravdu záleží jaký styl stravování byl zvykem před tím,jasné je že pokud se doma moc nevařilo a bylo zvykem si kupovat hotovky a stravovat se po restauracích a podobných zařízeních,pak musí být úspora jednoznačně znát.Ale pokud se v rodině vařilo už před jj normální běžná jídla, potom si nemyslím že by se nějak dramaticky ušetřilo. Nechci být rypoš,ale i tak mi to moc nesedí,pokud píšete že projíte 80-100 kč na osobu, ať počítám jak počítám, vychází mi to pořád 9600-12000 měsíčně, rozhodně ne 6000. My například projíme měsíčně cca 4000,- ve třech lidech při běžném stravování,teď když já si vařím jen pro sebe podle jj, je to nastejno,protože jsem zvyklá vařit a nevyhazovat peníze v restauracích. Tak to je jen můj postřech. Je tady samozřejmě ještě druhá,ta hlavní stránka věci,a to že tyhle dvě pomyslné strany vah nejdou vzájemně porovnávat co se týká vlivu na zdraví. A o tom to celé je 🙂

      • Aha 🙂 už to vidím,jsem to ale popleta 🙂 v každém případě je tahle kuchyně nejlepší co jsem kdy zkusila, a to po všech stránkách a rozhodně měnit už nebudu, nemám důvod 🙂

        • Ani já to nemám po všech těch marných pokusech být zdravá a spokojená ženská důvod měnit 🙂 A že na tom ušetříme není primární důvod, to je jen příjemný vedlejší efekt 😉

  14. Ono strašně záleží na tom, co se srovnává. Podle mě se téměř nenajdou dvě rodiny, které by vycházely ze stejné pozice – někdo nevaří, někdo vaří (moje zkušenost zase je, že kdo vaří sám doma pro víc jak 2 lidi, jí levněji), někdo jí maso 2-3x denně (různé uzeniny atd.), někdo naopak již zařazuje mnoho různorodé zeleniny. Někdo kupuje jen v supermarketech, jiný bere bedýnky – v cenách jsou to velké rozdíly.
    Já jsem pořádně vařit začínala taky až od prvního dítěte (ono je to logické, před dětmi člověk tráví doma minimum času a na vaření je čas velmi potřeba) a v té době jsem kolem měla kamarádky též vařící a též mezi námi byly ty, které kvůli hypotékám potřebovaly mít jídlo pod kontrolou. Obecně se dalo vidět, že ušetřit se dalo nejvíce nekupováním uzenin, u větších sýrojedů i kvalitnějších sýrů a tedy bohužel i kvalitního masa a zeleniny. Jde to výrazně na úkor kvality, což i tento způsob jídla charakterizuje – kvalita.
    Možná kdyby napsal někdo se zkušeností porovnat vlastní vaření před JJ a po JJ, kde už cílem byla kvalita a pestrost, jen tedy s vejci mlékem masem kvalitním pečivem a kvalitními tuky (i ořechy a semena v tom).

    Já mám momentálně jistotu, že nejdráž mě vychází jíst obojetně, což je přesně to, co dělám několik let a do peněženky je to fakt díra. Druhá věc je, že je to celé stále a pořád o kompromisech. Já musím koupit všechno, vejde se mi jen pár bylinek za okno, a tak je to opravdu znát. Obyč. JEDEN stonek kopru – škoda komentáře, ale je to realita. Píšu to ale proto, že ten kopr bych koupila jak pro klasiku, tak pro JJ, jen pro JJ často potřebuju bylinek víc. Není to úplně srovnatelné.
    Věřím ale, že pro rodinu, kde se moc nevařilo, kde se třeba jedlo i venku nebo kde se kupovalo víc jídla polotovarového, je vaření všech jídel denně, bez masa a pečiva, opravdu úspora. Někdo má svůj systém tak podchycený, že téměř nemá kde ušetřit – a pak asi změna skupiny potravin (směrem ke kvalitě) nemůže udělat než vzestup nákladů…

    • Co se přesně srovnává se píše na začátku článku – běžná snídaně, naše snídaně a fitness snídaně, když někdo honí proteiny apod. Nesrovánáme, že někdo vaří a někdo jí po restauracích. Srovnáme cenu surovin. Pokud někdo považuje za konveční stravu něco jiného, než uvádíme pro příklad my, může si to snadno hodit do kalkulačky a udělat si vlastní srovnání. Ale cena za JJ stravu je jasně daná, potvrzená léty a všemi těmi, kdo kvůli své profesi mají jasně propočteno, co je stojí suroviny na toto vaření. Já jsem jedním z těch, kdo kvalitu jídla velmi řešili už před JJ. Nekupovala jsem laciné no name jogurty za pár kaček, ale ty “kvalitní s živými kulturami”. Nekupovala jsem levný salám, ale poctivou krůtí šunku s velkým podílem masa a minimem všeho ostatního. Nekupovala jsem si levné rohlíky, ale celozrnné. Nekupovala jsem margaríny, ale poctivé máslo. Nekupovala jsem taveňáky, ale poctivý zrající sýr atd. A proto mě ten rozdíl od začátku byl do očí. Moje strava byla spíš v kolonce fitness, takže rozdíl ve financích byl veliký, jak je vidět v grafu. Kdybych jedla běžně, tedy levněji, byl by to rozdíl menší viz graf. Jíst jinak bylo o tolik levnější! Pro ty, kdo musejí držet rozpočet za jídlo na uzdě, jsme do článku vypsali tipy, jak za zdravé jídlo neplatit zbytečně moc. Osobně si myslím, že ani bylinky nezmění výsledný rozpočet. Na těch je právě krásně vidět, jak si lidé myslí, že je to drahé, protože se kouknou na balení kopru nebo tymiánu a přijde jim to drahé. Ale nikdo si už nespočítá, že i kdyby za měsíc koupil 5 květináčů bylinek po 30 Kč, tak ho to vyjde v obchodě na 150 Kč a doma každý den při 4 členné rodině vyjde použití bylinek na 1,25 Kč na osobu. A když někdo nemá na bylinky, pořád nám tu zůstávají klíčky, výhonky, natě a bylinky, co si můžeme pěstovat přímo v bytě. Zelené posypky můžeme natrhat zdarma venku. Nebo je prostě nemít, když na to nemám. Není to základní surovina, bez které bychom nemohli žít. Já osobně jsem v prvních letech vařila bez bylinek i bez koření, protože jsem vařila pro ekzematické mimino, a když jsem je pak zařadila do repertoáru, nemůžu říct, že by se nám vaření nějak prodražilo. A kdyby u nás doma někdo chtěl krom našeho jídla maso, jogurty, sýry nebo něco podobného, byly by to přesně jen ty výdaje navíc. Takže věřím, že když je doma někdo, kdo toto jí, tak měsíční náklady na stravu rostou. A čím víc takových lidí doma je, tím větší jsou.

      • Vidím, kde nastal problém – svou reakci jsem chybně zařadila (vůbec jsem si toho nevšimla), původně jsem reagovala na příspěvek Lentilky. Omlouvám se, vytratil se tím smysl reakce. Vím, že článek adresně porovnával konkrétní kategorie stravy. Reagovala jsem skutečně ve smyslu Lentilky, tj. konvenční strava – v jejím pojetí zjevně došlo k prodražení, což vychází z nějaké konkrétní její situace a ta se bude lišit od většiny z nás.
        Já osobně mám za sebou období, kdy jsem musela výrazně šetřit finance a byla jsem neobyčejně ráda, když to období pominulo, protože skutečné šetření na stravě jde výrazně na úkor kvality (jiným způsobem ten, kdo nekupuje pamlsky či nějaké varianty požitků typu pívo cigára, neušetří významně). Nicméně já právě patřím k lidem, kteří těžko porovnávají rozdíl, protože na 100% nemůžu přejít na JJ (nejméně půl rodiny zůstane v mixu a náklady se tím přirozeně nedají dopočítat) a protože i bez zdejšího JJ je mnou chystaná strava dávno odlišná od konvence.

        S článkem samotným vůbec nejsem v rozporu, jen chci dodat, že kdybych já se počítala kdysi jako konvenční strávník (jak čtu, přístup nás dvou je nesmírně podobný, taky proto jsem tu zezačátku měla pocit, že poprvé si s někým mohu rozumět, když píšu o dýních, tuřínu, vodnici, fenyklu, luštěninách), tak při našem nákupu prakticky stejného spektra zeleniny a v jen o málo menším množství než při JJ a při vypuštění nutných vstupních nákladů (řasy sojovky muso a podobné dlouhodobé věci) bych já osobně ušetřila výrazně, protože nákup kvalitního masa, sýrů a jogurtů u JJ úplně odpadá bez protinákladu (ale nedobrovolného – kdyby nebylo alergiků na ořechy/semena/sušené ovoce, kupovalo by se to a náklady by se zase mírně dorovnaly). Nemyslím, že bychom jedli fitness, ale znám mnoho rodin, kde kupují výrazně úsporněji a kuře od farmáře moje a kuře marketové jejich je rozdíl v řádu stokorun. A to je právě to, co se srovnává – kdo vlivem znalosti např. JJ přistoupil alespoň ke kvalitním prvopotravinám, ten hodně vyhrál, ale proti dřívějším nákupům to bývá nákladnější.
        Ty bylinky ale jsou opravdu drahé, to není jen optika – tuhle jsem v Lidlu viděla kopřivy za 30Kč nebo tak nějak vaničku – v plastu, nekupte to. (To je ale jen povzdech, že za 30 pak přirozeně nekoupím kopr – ten mám za 55 stonek a budu opět používat sušený, nic špatného na něm není.)
        Smysl mého psaní byl spíš ve smyslu uvidět ty díry, kudy to nedobrovolně utíká – přerod ke kvalitnějšímu stravování málokdy jde vzít zpět a podle mě nikomu jinému se ta JJ strava neprodraží, než tomu, kdo začal systematicky platit za vyšší kvalitu, to je můj názor.

        • Díky za odpověď. Já tomu úplně rozumím. A jasně, když někdo začne kupovat bio uzeniny, bio maso, bio vejce a bio všechno, tak ho to, bohužel, vyjde mnohem dráž. Jenže to právě není základ našeho jídelníčku, jak přesně píšeš. Ty naše základy složené z obilí, luštěnin a zeleniny plus nějaká ta dochucovadla na buben nikoho nepřivedou, i když jsou v bio kvalitě. A jak píšeš, cílem by nemělo být “na jídle ušetřit za každou cenu”, mělo by jít o to, aby nám bylo dobře, byli jsme zdraví a aby nám to chutnalo. Jsou cesty jak ušetřit viz článek a naše akce pro Klubáky, ale v zásadě by měl každý počítat, že jídlo něco stojí, dokud si ho neumí vypěstovat sám. I tak to nebude zcela zadarmo, ale za cenu těžké práce :-)) No a s tou kopřivou, to je právě příklad toho, co bych nechtěla lidem dávat za vzor na JJ – proč si budu kupovat nečerstvou kopřivu v plastu za 30 Kč, když si můžu jít ven najít čerstvou a zadarmo a hlavně bez toho obalu. A jestli nemám žádné kopřivy v dosahu, nemám čas atd., tak se bez kopřivy prostě obejdu. Takhle bych chtěla, aby lidé chápali náš přístup k jídlu, k nakupování a přírodě. A ještě bych ráda, aby všichni věděli, že neexistuje nějaké 100% Jíme Jinak, protože jsme každý jiný a každý v jiné fázi života, porozumění apod. viz https://www.jimejinak.cz/chcete-zdraveji-jist-a-nevite-jak-na-to/ Jak jsem psala Lentilce, je dobře, žes svůj postřeh napsala, na diskusi si lidé mnohdy uvědomí víc než v samotném článku. Já jsem za to ráda 😉

  15. Vařím dle JJ již 2,5 roku a mám naopak zkušenost, že tato strava je o tisíce dražší. Počítali jsme náklady před JJ( plánovali jsme si vzít hypotéku a tak jsme to chtěli spočítat)- utratili jsme měsíčně 6000-8000 Kč za jídlo a drogerii ( obě děti jednorázové pleny, syn pil Sunar, dcera byla kojena a měla příkrmy-bylo ji asi 6-7 měsíců). Manžel obědvá v práci za 33 Kč klasiku. Po zavedení zdravé stravy nás strava bez drogerie vychází 13 000 Kč- syn loni jedl ve školce klasickou stravu za 1000 Kč měsíčně, letos maji obě děti ve školce JJ stravu, ale vychází to stejně tak 13000 Kč+ manželove obědy kolem 700 Kč. Ano, jsou děti větší a občas objednám oběd pro sebe a pro děti ve zdravé jídelně ( je to fakt náročné vstávat v půl páté, aby jste navařila snídani a oběd, nachystala dvě svačiny a ne vždy vám to vydrží ve vyhřáté Esbit termosce teplé do 12te). Peču si vlastní chléb, přes kámošku si kupuji 1x za 2 měsíce z probia včetně 25 kg pytle s obilím, které si melu na domácím mlýnku ( vyjde to na polovinu oproti tomu, než když si koupíte obilí ve ZV a necháte si pomlít), dělám si domácí mandlové mléko, koláče peču domácí, asi 1x týdně koupím dětem nějaký koláček od Sunfoodu. Pro představu snídáme polévku a kaši, děti mají ke svačině domácí chléb s pomazánkou a syn s máslem ( pomaznky nejí), oběd je polévka, luštěninová směs, rýže a napařená zelenina, svačina domácí koláč, pudink, někdy jenom ovoce resp.přesnidávka a k večeři dělám něco rychlejšího jako těstoviny, rizoto. Už několikrát jsem měla chuť to prostě “zabalit”, ale ani ne tak kvůli peňezům, spíše kvůli únavě a tomu času stravenému v kuchyni na úkor času s rodinou a času stráveného venku. Ale stačí mi jedna snídaně mimo JJ a vím, že mi to nechutná a po vašem jídle je mi líp.

    • Lentilko, my v tomhle článku srovnáváme čistě cenu potravin na klasické, fitness a JJ stravě. A tam prostě JJ vyjde zcela jednoznačně lépe. A je to logické. Naše strava stojí na rostlinném jídelníčku s minimálními vstupy průmyslu, obalů, převozu apod. Není kupříkladu možné, aby bylo dražší zrní, kterým se krmí drůbež, než výsledné kuře na tácku pod igelitem v obchodě samotné. Běžná strava obsahující průmyslově zpracované pečivo, nějaké množství živočišných potravin atd. prostě z principu nemůže vyjít levněji, protože se zaplatí mnohem více už na vstupu. Náš jídelníček stojí na provotravinách, kde veliká část nákladů na přepracování surovin na potravinu odpadne. My kupujeme obilí samotné, lidé běžně kupují sušeny, pečivo a další výrobky z mouky, která se z toho našeho obilí vyrábí. Nepočítáme v článku, kolik stojí běžný oběd v kantýně nebo lepší oběd ve zdravé jídelně, kolik stojí normální strava ve školce a lepší strava ve školce apod. Počítáme, kolik stojí to jídlo samotné. A zda si ho uvaříme doma nebo si ho necháme od někoho připravit, to je jiná věc a každá služba má pochopitelně svoji cenu. To je jasné, že když si chceme dobré jídlo koupit, tak to vyjde dráž, než si ho udělat doma. Jíst v restauraci je vždycky dražší než jíst domácí stravu, ať už jíte cokoli, i kdybyste chodili na hotovku za 80 Kč. Ti, kdo takto vaří na kurech, pobytech nebo ve zdravých jídelnách sice taky připraví oběd za 20 až 30 Kč jako my doma, ale prodají vám ho za 100 Kč, protože musejí zaplatit nájem, kuchařky, energie a mít sami nějaký plat. Když se kdysi v naší školce objevila možnost vozit jídlo od paní, která takto vaří už desítky let a s láskou to vařila a její muž vozil přes půl Prahy našim drobečkům do naší školky, ani minutu jsem neváhala platit místo 20 Kč za běžné obědy 50 Kč těmhle lidem. Malá chodila do školky 3x týdně a já po nocích kojila miminko. To, že ráno nemusím krom snídaně a svačiny chystat ještě oběd mi za těch 90 Kč týdně rozhodně stálo. Ale kdybych je neměla, vařila bych dál snídaně doma a měla to levnější. A nebo se smířila s klasikou. Kdybych se podívala na ten poslední příklad se školkou, tak by se z toho dalo odvodit, že jíst jinak je 2,5x dražší než jíst běžně. Ale v tom je právě ten omyl. Dražší byla ta služba, protože paní vařila pro pár dětiček soukromě a manžel nám to vezl. No a k tomu běžnému školkovému obědu za dvacku se nemá snad ani cenu vyjadřovat :-)) A když jsem si holky nechala doma, tak nás to vyjde samozřejmě nejlevněji. Ale musím to udělat já. A ano, stojí to nějakou námahu a nějaký čas. Tak je pak otázka, na kolik si ceníme své zdraví, svůj čas, kde jsme ochotni udělat kompromis a kdy si něco připlatit. Vidím v praxi, jak jsou ženy mnohdy neefektivní, nezorganizované, jak tím ztrácejí čas a energii. Naše matky, babičky a všechny generace matek před námi svým rodinám vařily a zvládaly u toho ještě ručně máchat prádlo ve vaně, protože neměly takové pračky jako my dneska. My máme myčky, sušičky, pračky a pořád nemáme čas na rodinu. Jasně, luštěniny se vaří hodinu, ale přeci u toho nebudu stát a koukat, jak to syčí z papiňáku 🙂 Dám je vařit a jdu si hrát s dětmi, nebo vyprat prádlo nebo něco jiného. Nebo se můžou vařit večer, když děti chystám do postele. Jíst jinak by nemělo vést k únavě a stresu, ale ke zdraví a pohodě. Někdy to může jednoho zmáhat, ale v principu by to nemělo být žádné utrpení. Já osobně mám díky téhle stravě sílu a energii vůbec žít a o děti se postarat. Nikdy v životě jsem nebyla tak silná, psychicky i fyzicky odolná jako teď po čtyřicítce a dvou dětech. Jestli je to takhle vyčerpávající a drahé, pak je někde chyba.

      • Nechtěla jsem, aby můj komentář vyzněl jako stěžování si, je jasné, že záleži, jka kdo jí- protože pod slovem konvenční může být ledacos. Když se podívám na ty konvenční a fitness jídelníčky, tak to by ani můj muž všechno za den nesnědl. Určitě ne tu fitness snídani . Většinou jsme snědli k snídani croasant, loupák v hodnotě 7 Kč, nebo krajíc chlebu s máslem a plátkem vysokoprocentní šunky. Těch 6-8 tisíc jsme utratili za jídlo, když jsem byla s 2 dětmi doma na mateřské, nejsou tam započítany manželově obědy, stejně jako u těch 13000 Kč loni.Samožřejmě, že jsou děti větší a více toho sní. A nicméně těch 13000 Kč vychází tak nějak jako u Vás -kolem 100 Kč na osobu a den. Plus tedy nějaké ty polotovary nebo obědy. Jak tady někdo psal, průměrná česká rodina neutratí za jídlo na den 200 Kč na osobu, neznám rodinu, která by projedla 24000 Kč…Dále jste nevyčíslili náklady spojené s vařením- elektřina nebo plyn, plus voda a energie na mytí nádobí. Máme ve městě jednu z nejdražších sazeb na vodné a stočné, ohřev vody máme na elektřinu. Takže jsme museli navyšovat i zálohy na energie. Vím, že máte vlastní studnu a tak vodu neřešíte, ale ne každý má tu možnost. Je předsa rozdíl, zda vaříte 1x nebo 3x denně. Nicméně zdraví moji rodiny je u mě na prvním místě a proto jsem ty ceny tolik neřešila.Pořád se učím, jezdím na kurzy makrobiotického vaření, zjišťuji si informace, na jednom kurzu jsem se seznámila s paní, co bydlí kousek od našeho města a přes ni nakupuji levněji na Probiu. Jenom jsem chtěla sem vnést můj vhled na věc a moje zkušenosti.

        • Já myslím, že je skvělé, že se s tím perete a hledáte si někudy cestičku. Ceny energií a vody se budou lišit u vařící a (předtím) nevařící rodiny, ale pokud někdo pravidelně vaří “konvenčně”, pravidelné vaření ve stylu JJ mu toho tolik nezmění. Tohle aspoň můžu za sebe říct na beton, vařila jsem i v době, kdy se to dá označit za vysloveně konvenční, několik let jsem pekla doma kváskový chléb a to i klasický bochníček v troubě, což skutečně zvedalo ceny za energie, protože máme možnost používat k vaření pouze elektřinu, která v té době navíc byla na maximu cen. Pro mě vaření dle JJ neznamená větší zátěž sporáku, i když víc vařím než peču (protože chléb v troubě už peču velmi výjimečně), zato jsem paradoxně výrazně ušetřila na zálohách, protože jsme před rokem přešli na indukční desku a přes asi častější vaření jsme zálohy sundali o víc než 30%, to mám zase vyčíslené já a u elektřiny jako jediné používané energie je to významná částka. Třeba vás to povzbudí, ony se cestičky najdou, kde se najednou ta úspora ukáže.
          Je pravda, že já nepočítám náklady nijak pravidelně, jsem za to vděčná a ráda a ani počítat některé věci nechci. Mám někdy pocit, že podobné dotěrné myšlenky se objevují, když se dostavuje krize a únava a výrazný nedostatek času – aby to pokoušelo a poštívalo, že něco nejde a že by to bylo jednodušší, kdyby…

          • Skvělý postřeh s energiemi, díky za ně a já ještě doplním, že mám spočteno, že nejvíce se ušetří vařením na plynu, na který jsme před pár lety přešli. Takže, kdo hodně šetří a může vařit na plynu, tak to je prima řešení, jak zase trochu ušetřit v nákladech na energii. A pak je tu jeden vtipný, ale finančně zajímavý tip – co jím jinak, spravila se mi termoregulace a posílili ledviny, takže mi není pořád zima jako dřiv a nemusíme tolik topit. To je v našem případě ještě větší úspora než na tom vaření na plynu 🙂

        • Já to vůbec neberu jako stěžování, Lentilko, vím, že tu jste s námi už nějaký ten pátek a že toho spoustu víte. Jen jsem měla potřebu vysvětlit, jak vznikl propočet v tomto článku a co bere a co nebere v potaz. Bere jen ty suroviny, ani energie ani zda jsou vařeny doma či v restauraci. Cílem bylo uklidnit ty, kdo chtějí jíst zdravě, že to není za cenu osobního bankrotu 🙂 Ano, je určitě rozdíl, jestli se vaří jednou nebo víckrát nebo vůbec (což byl můj případ) za den a udělá to rozdíl v ceně za energie. Ale zase je pak potřeba počítat dál – když jsem jedla mimo domov, stálo to majlant za jídlo v restauraci, násobně víc, než kolik by mě stála elektrika, voda a plyn doma. Nebo ta studna. Mám vodu “zadarmo”, když není sucho, ale museli jsme koupit pozemek, zaplatit za vykopání studny (máme hlubokou, takže cena za studnu je jako cena za auto), zavedení vody do domu atd. Když bych to měla rozpočítat, nevím, nevím, po kolika letech bude voda zadarmo :-))) A v tom je právě celý ten problém. Lidé často počítají chybně, sčítají jablka s hruškama, neuvědomují si souvislosti a to, že všechno něco stojí a že některé náklady nejsou přímo vidět, něco se dokonce penězi ani vyjádřit nedá viz závěr tohoto článku, kde peníze a čas ušetříme už jen tím, že jsme zdraví a můžeme pracovat. Učím děti finanční gramotnosti, protože vidím, kolik dospělých kolem nás neumí hospodařit s tím, co vydělají. Vy třeba neznáte rodiny, které utratí za jídlo přes 20 tis., já jich znala mraky. Žila a pracovala jsem v Praze jako manažerka a kolem mě se pohybovali lidé, kteří za jídlo utratili několik desítek tisíc ve dvou. Protože nevařili, protože nejedli doma, protože jedli v drahých restauracích, kam chodili i na obchodní snídaně. Ale šokující pro mě bylo zjištění, že tihle lidé s obrovskými platy měli kolikrát veliké dluhy, s pěnězi nevycházeli, žili od výplaty k výplatě a chtěli si půjčit od nás, kteří jsme na jejich výplaty ani náhodou nedosáhli. Obecně si myslím, že lidé špatně hospodaří. S penězi, s energiemi, s přírodou. A našim cílem je ukázat jim to z jiného úhlu pohledu a přimět je o tom přemýšlet a správně vyhodnocovat, co se vyplatí a co nikoli. Za váš komentář děkuji, určitě jste vynesla na světlo obavy nebo myšlenky, které mají i jiní, ale bojí se to napsat, a díky tomu vznikla diskuse, která je vždycky prospěšná pro všechny. My na JJ díky komentářům také aspoň víme, co vás trápí a podle toho pak víme, jakým tématům se věnovat. Přesně proto vznikl i tento článek, protože spousta lidí se na to ptá, bojí se cen, nemá představu, jen předsudky.

  16. Zobrazit všech 52 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečené křupavé zelí s česnekem
Další článekMuž, který sází stromy