Občas to chce na snídani trošku změnu. A tak vznikly tyto skvělé velmi jednoduché placičky z ingrediencí, co dům dal tak, jak to chodilo na Velký pátek u našich předků. Jsou výborné i jen tak samotné, naslano se zeleninou a na sladko s povidly nebo sladem!
Ingredience
pro 4 porce
- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- špetka soli
- 1-2 mrkve
- 1 – 2 lžíce namletého lněného nebo chia semínka (nebo kombinace)
- kukuřičná nebo pohanková mouka na zahuštění (není nutné)
- olej
Postup
- Propláchneme si jáhly a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody (tj. na 1 hrnek jáhel dáme 2 hrnky čisté vody).
- Jakmile voda začne vřít, osolíme a stáhneme plamen.
- Vaříme 20 – 25 minut do úplného vstřebání vody na nejnižším plameni.
- Necháme jáhly zcela vychladnout (klidně i přes noc).
- Nastrouháme si najemno mrkev a vymačkáme z ní šťávu (tu dáme stranou).
- Do misky nebo hrníčku dáme namleté lněné nebo chia semínko (v mixéru namlít na mouku) a zalijeme 3 lžícemi horké vody. Necháme vstřebat tekutinu.
- Studené jáhly smícháme s mrkví bez šťávy a nabobtnaným semínkem.
- Rukama zpracujeme v těsto. V tomto kroku můžeme přidat i kukuřičnou nebo pohankovou mouku, aby těsto lépe drželo a placičky byly kompaktní, ale není to bezpodmínečně nutné, bez mouky budou placičky křehčí.
- Na pánvičku si dáme rozehřát olej (zhruba 3-4 lžíce, aby byla pokryta celá pánvička).
- Vytvarujeme z těsta placičku.
- Do rozehřátého oleje vložíme placičky a opečeme z obou dvou stran dozlatova.
- Podáváme například s na cibulce podušenou a rozmačkanou dýní, pestem, k omáčkám, pomazánkám atp. (naslano) nebo namazané povidli bez cukru, marmeládou, oříškovým máslem nebo obilným sirupem (nasladko).
Obměna
- Místo mrkve můžeme dát třeba nastrouhanou dýni nebo batát.
- Můžete přidat také různé koření nebo semínka a ořechy.
Praktické
- Pokud máte, klidně použijte zbylou obilovinu z lednice.
Jednoduché, výborné! Měli jsme k obědu, s dhálem z červené čočky – určitě budem opakovat :)
Placky sú vynikajúce. Pšeno (jáhly) mi až tak neberú, ale v týchto plackách sä veľmi chutné :).
To je prima, Ingrid, že ti takhle chutnají i jáhly, které jinak nemusíš 😉
Placičky jsou luxusní, přidala jsem jen málo kukuřičné mouky do těsta a ještě jsem posypala každou placičku před smažením, aby na povrchu trochu křupaly.Jedla jsem je nasladko s troškou datlového sirupu a naslano k čočce.
Mňam!
Já nevím proč, ale poslední týden mi (moje jinak oblíbené) kaše na snídani nelezou. A po polívce mám hned hlad. :-/
Sice v rámci jarního odlehčení jídelníčku smažení vynechávám, ale tyhle placky mne hóóódně lákají! Ty jdu zkusit udělat.
No asi už dneska na večeři. ;-) Do rána to nevydržím… :-D
Zkoušela jsem je i péct a jsou taky fajn. Ale smažené v trošku větší vrstvě oleje jsou boží – ta mrkev krásně nasládne :) Bez mouky jsou sice měkčí a hůře drží, ale mě osobně to vůbec nevadí. Mám je moc ráda i nasladko – třeba i jen jednoduše polít sladěnkou, která se na teplých plackách krásně roztaví.
A co si přidat nějaké obiloviny přímo do polévky?
To vypadá slibně. Hned zítra se do toho pustím!