Občas to chce na snídani trošku změnu. A tak vznikly tyto skvělé velmi jednoduché placičky z ingrediencí, co dům dal tak, jak to chodilo na Velký pátek u našich předků. Jsou výborné i jen tak samotné, naslano se zeleninou a na sladko s povidly nebo sladem!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1-2 mrkve
  • 1 – 2 lžíce namletého lněného nebo chia semínka (nebo kombinace)
  • kukuřičná nebo pohanková mouka na zahuštění (není nutné)
  • olej

Postup

  1. Propláchneme si jáhly a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody (tj. na 1 hrnek jáhel dáme 2 hrnky čisté vody).
  2. Jakmile voda začne vřít, osolíme a stáhneme plamen.
  3. Vaříme 20 – 25 minut do úplného vstřebání vody na nejnižším plameni.
  4. Necháme jáhly zcela vychladnout (klidně i přes noc).
  5. Nastrouháme si najemno mrkev a vymačkáme z ní šťávu (tu dáme stranou).
  6. Do misky nebo hrníčku dáme namleté lněné nebo chia semínko (v mixéru namlít na mouku) a zalijeme 3 lžícemi horké vody. Necháme vstřebat tekutinu.
  7. Studené jáhly smícháme s mrkví bez šťávy a nabobtnaným semínkem.
  8. Rukama zpracujeme v těsto. V tomto kroku můžeme přidat i kukuřičnou nebo pohankovou mouku, aby těsto lépe drželo a placičky byly kompaktní, ale není to bezpodmínečně nutné, bez mouky budou placičky křehčí.
  9. Na pánvičku si dáme rozehřát olej (zhruba 3-4 lžíce, aby byla pokryta celá pánvička).
  10. Vytvarujeme z těsta placičku.
  11. Do rozehřátého oleje vložíme placičky a opečeme z obou dvou stran dozlatova.
  12. Podáváme například s na cibulce podušenou a rozmačkanou dýní, pestem, k omáčkám, pomazánkám atp. (naslano) nebo namazané povidli bez cukru, marmeládou, oříškovým máslem nebo obilným sirupem (nasladko).

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát třeba nastrouhanou dýni nebo batát.
  • Můžete přidat také různé koření nebo semínka a ořechy.

Praktické

  • Pokud máte, klidně použijte zbylou obilovinu z lednice.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Už žádná alergie ani pálení žáhy (Dita)

Dita: Ahoj všem, ráda bych s vámi sdílela radost...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Po třech týdnech 10 kg dole (Radka)

Radka: Ahoj, tak 28.3. jsem odstartovala program jarní očisty....

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...
  1. Placičky jsou luxusní, přidala jsem jen málo kukuřičné mouky do těsta a ještě jsem posypala každou placičku před smažením, aby na povrchu trochu křupaly.Jedla jsem je nasladko s troškou datlového sirupu a naslano k čočce.
    Mňam!

  2. Já nevím proč, ale poslední týden mi (moje jinak oblíbené) kaše na snídani nelezou. A po polívce mám hned hlad. :-/
    Sice v rámci jarního odlehčení jídelníčku smažení vynechávám, ale tyhle placky mne hóóódně lákají! Ty jdu zkusit udělat.
    No asi už dneska na večeři. ;-) Do rána to nevydržím… :-D

    • Zkoušela jsem je i péct a jsou taky fajn. Ale smažené v trošku větší vrstvě oleje jsou boží – ta mrkev krásně nasládne :) Bez mouky jsou sice měkčí a hůře drží, ale mě osobně to vůbec nevadí. Mám je moc ráda i nasladko – třeba i jen jednoduše polít sladěnkou, která se na teplých plackách krásně roztaví.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo na to okolí?
Další článekVojna a mír I.