Občas to chce na snídani trošku změnu. A tak vznikly tyto skvělé velmi jednoduché placičky z ingrediencí, co dům dal tak, jak to chodilo na Velký pátek u našich předků. Jsou výborné i jen tak samotné, naslano se zeleninou a na sladko s povidly nebo sladem!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek jáhel
  • 2 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1-2 mrkve
  • 1 – 2 lžíce namletého lněného nebo chia semínka (nebo kombinace)
  • kukuřičná nebo pohanková mouka na zahuštění (není nutné)
  • olej

Postup

  1. Propláchneme si jáhly a dáme je vařit do dvojnásobného množství vody (tj. na 1 hrnek jáhel dáme 2 hrnky čisté vody).
  2. Jakmile voda začne vřít, osolíme a stáhneme plamen.
  3. Vaříme 20 – 25 minut do úplného vstřebání vody na nejnižším plameni.
  4. Necháme jáhly zcela vychladnout (klidně i přes noc).
  5. Nastrouháme si najemno mrkev a vymačkáme z ní šťávu (tu dáme stranou).
  6. Do misky nebo hrníčku dáme namleté lněné nebo chia semínko (v mixéru namlít na mouku) a zalijeme 3 lžícemi horké vody. Necháme vstřebat tekutinu.
  7. Studené jáhly smícháme s mrkví bez šťávy a nabobtnaným semínkem.
  8. Rukama zpracujeme v těsto. V tomto kroku můžeme přidat i kukuřičnou nebo pohankovou mouku, aby těsto lépe drželo a placičky byly kompaktní, ale není to bezpodmínečně nutné, bez mouky budou placičky křehčí.
  9. Na pánvičku si dáme rozehřát olej (zhruba 3-4 lžíce, aby byla pokryta celá pánvička).
  10. Vytvarujeme z těsta placičku.
  11. Do rozehřátého oleje vložíme placičky a opečeme z obou dvou stran dozlatova.
  12. Podáváme například s na cibulce podušenou a rozmačkanou dýní, pestem, k omáčkám, pomazánkám atp. (naslano) nebo namazané povidli bez cukru, marmeládou, oříškovým máslem nebo obilným sirupem (nasladko).

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát třeba nastrouhanou dýni nebo batát.
  • Můžete přidat také různé koření nebo semínka a ořechy.

Praktické

  • Pokud máte, klidně použijte zbylou obilovinu z lednice.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

10 kg dole a krevní testy v normě (Jarmila, 57 let)

Jarmila: Ahoj všem, :-) , Jíme jinak určitě sdílím...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...
  1. Placičky jsou luxusní, přidala jsem jen málo kukuřičné mouky do těsta a ještě jsem posypala každou placičku před smažením, aby na povrchu trochu křupaly.Jedla jsem je nasladko s troškou datlového sirupu a naslano k čočce.
    Mňam!

  2. Já nevím proč, ale poslední týden mi (moje jinak oblíbené) kaše na snídani nelezou. A po polívce mám hned hlad. :-/
    Sice v rámci jarního odlehčení jídelníčku smažení vynechávám, ale tyhle placky mne hóóódně lákají! Ty jdu zkusit udělat.
    No asi už dneska na večeři. ;-) Do rána to nevydržím… :-D

    • Zkoušela jsem je i péct a jsou taky fajn. Ale smažené v trošku větší vrstvě oleje jsou boží – ta mrkev krásně nasládne :) Bez mouky jsou sice měkčí a hůře drží, ale mě osobně to vůbec nevadí. Mám je moc ráda i nasladko – třeba i jen jednoduše polít sladěnkou, která se na teplých plackách krásně roztaví.

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo na to okolí?
Další článekVojna a mír I.