Domů > Magazín > Blog

Umeocet

Umeocet je skvělý pomocník v kuchyni. Pokrm nejen okyselí, ale také osolí a navíc má mnoho zdravotních benefitů.

Umeocet v “kostce”

  • Umeocet je takový šikovný pomocník dva v jednom. Pokrm totiž nejen okyselí, ale také osolí, je v něm totiž okolo 20 % soli.
  • Nejde ve skutečnosti o ocet. Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiného tamějšího tradičního produktu, švestiček umeboshi. Ty jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek, pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují při trávicích potížích, při pálení žáhy, po konzumaci těžko stravitelného jídla.
  • Podobně funguje i umeocet, což je vlastně slaný nálev, do kterého se usušené švestičky nakládají, aby zde fermentovaly.
  • Krásnou červeno-fialovou barvu umeoctu dodávají listy shiza, které se do nálevu také přidávají.
  • Umeocet obsahuje kyselinu citronovou a další přírodní kyseliny, naopak v něm není kyselina octová, v pravém slova smyslu tedy o ocet nejde, ale tento název se pro něj ujal v angličtině (ume plum vinegar) i v dalších jazycích.

Jak používat umeocet

  • Na ochucení kulajdy, koprovky, čočky nakyselo a dalších pokrmů…
  • K přípravě salátových zálivek a dresinků – kombinací je bezpočet, zkuste například jogurtový dresink (z jogurtu, umeocta a medu či sirupu – agávového, rýžového), hořčicovou zálivku (z dijonské hořčice, umeocta a sirupu) anebo třeba medovou zálivku (z medu, olivového oleje a oleje z praženého sezamu, umeocta a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy)
  • Podobné kombinace využijete i na přípravu dipů a marinád
  • Na výrobu pickles (kvašené zeleniny) – použijte nálev z 5 dílů vody a 1 dílu umeocta
  • Léčivý nápoj – lžička umeocta rozmíchaná ve vodě pomáhá při nevolnosti z horka, při pálení žáhy, po těžkém jídle

Jak s umeoctem pracovat
– Nezapomeňte, že umeocet obsahuje hodně soli, s případným dosolením pokrmu proto počkejte až po ochucení umeoctem
– Zachová si nejvíc prospěšných látek, když ho použijete ve studené kuchyni nebo když ho přidáte až na konci vaření.

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

47 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bezlepková strašidýlka

Chystáte pro děti haloweenskou party a nebo jim jen chcete připravit zdravé mlsání? V tom případě jsou tato strašidýlka ideální volba. Jsou bez cukru, lepk...
383
26

Jak pečovat o plíce

Pokašlávání, chrapot, zhoršená imunita, ale i suchá pokožka nebo chrápání – všechny tyto potíže mohou souviset s oslabenou energií plic. Jakou stravu...
15
5

Chcete pohodové Vánoce? Začněte je řešit!

Jednou jsem balila dárky 23.12. v noci. Sháněla jsem je totiž přes den, stejně jako balící papír. Byl to šílený prosinec. Byla jsem mladá, pracovně děsně v...
113
4

Jak si sestavit zdravější jídelníček

Možná toužíte zhubnout, zlepšit svoje trávení nebo obecně pomocí stravy vyladit zdraví své a svojí rodiny. Chodíte okolo regálů se zeleninou s myšlenkou na...
klub
19
3

Voňavá povidlová náplň do štrúdlů a buchet

Podívejte se, jak snadno a rychle připravit tradiční českou povidlovou náplň do štrúdlů, koláčů, buchet nebo palačinek. Ta naše je sladká, voňavá a bez při...
30
7

Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně

Pomalu nám začíná podzim a s ním sezóna těchto sladkých kulatých krásek – dýní. Pojďte se inspirovat našimi oblíbenými recepty a vyzkoušejte třeba dý...