Umeocet

Umeocet je skvělý pomocník v kuchyni. Pokrm nejen okyselí, ale také osolí a navíc má mnoho zdravotních benefitů.

Umeocet v „kostce“

  • Umeocet je takový šikovný pomocník dva v jednom. Pokrm totiž nejen okyselí, ale také osolí, je v něm totiž okolo 20 % soli.
  • Nejde ve skutečnosti o ocet. Umeocet je tradiční japonská specialita, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiného tamějšího tradičního produktu, švestiček umeboshi. Ty jsou považovány za důležitý léčivý a povzbuzující prostředek, pomáhají aktivovat metabolismus, ulevují při trávicích potížích, při pálení žáhy, po konzumaci těžko stravitelného jídla.
  • Podobně funguje i umeocet, což je vlastně slaný nálev, do kterého se usušené švestičky nakládají, aby zde fermentovaly.
  • Krásnou červeno-fialovou barvu umeoctu dodávají listy shiza, které se do nálevu také přidávají.
  • Umeocet obsahuje kyselinu citronovou a další přírodní kyseliny, naopak v něm není kyselina octová, v pravém slova smyslu tedy o ocet nejde, ale tento název se pro něj ujal v angličtině (ume plum vinegar) i v dalších jazycích.

Jak používat umeocet

  • Na ochucení kulajdy, koprovky, čočky nakyselo a dalších pokrmů…
  • K přípravě salátových zálivek a dresinků – kombinací je bezpočet, zkuste například jogurtový dresink (z jogurtu, umeocta a medu či sirupu – agávového, rýžového), hořčicovou zálivku (z dijonské hořčice, umeocta a sirupu) anebo třeba medovou zálivku (z medu, olivového oleje a oleje z praženého sezamu, umeocta a čerstvě vymačkané pomerančové šťávy)
  • Podobné kombinace využijete i na přípravu dipů a marinád
  • Na výrobu pickles (kvašené zeleniny) – použijte nálev z 5 dílů vody a 1 dílu umeocta
  • Léčivý nápoj – lžička umeocta rozmíchaná ve vodě pomáhá při nevolnosti z horka, při pálení žáhy, po těžkém jídle

Jak s umeoctem pracovat
– Nezapomeňte, že umeocet obsahuje hodně soli, s případným dosolením pokrmu proto počkejte až po ochucení umeoctem
– Zachová si nejvíc prospěšných látek, když ho použijete ve studené kuchyni nebo když ho přidáte až na konci vaření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.