Domů > Magazín > Blog

Jak na dresinky

Dresinky a zálivky se hodí jak na zeleninové nebo obilné saláty, tak na pečenou nebo napařenou zeleninu, nebo jako dip k namáčení zeleniny, tortil nebo karbanátků. Ukážeme vám jejich variabilitu!

Z čeho poskládat dresink

Dobrý a chuťově vyvážený dresink by se měl skládat z několika základních složek:

  • olej
  • kyselá složka: citronová, limetková nebo pomerančová šťáva, jablečný ocet, balzamikový ocet, umeocet (ten zároveň dodá slanost)
  • sladká složka: sirup (rýžový, javorový, špaldový, datlový…), med, datle nebo rozinky (namočené, rozmixované)
  • slaná složka: sůl, tamari, shoyu, miso, umeocet

Dresinkové tipy

  • V čem dresinky připravovat – výborně poslouží uzavíratelné skleněné nádoby (např. malá zavařovací sklenice), stačí vložit do sklenice všechny suroviny, uzavřít a protřepat; dresink vydrží v lednici několik dní, před použitím vždy opět důkladně protřepejte.
  • Salátová odstředivka – zabere místo, ale je to skvělý pomocník při přípravě salátů, osuší salátové lístky úplně dosucha a díky tomu budou křupavější a zálivka na nich bude lépe držet; i ostatní zeleninu je dobré po omytí a před krájením osušit, z mokré zeleniny
    by zálivka stekla.
  • Který olej použít – nejlépe se hodí zastudena lisované oleje: olivový, dýňový, sezamový, z vlašských ořechů, mandlový, ze světlice barvířské, konopný, olej omega 3, řepkový olej, z lískových ořechů, z praženého sezamu (výborný!).
  • Čím dresink ještě vylepšit – chilli papričkami, hořčicí, nasekanými bylinkami, semínkovými nebo ořechovými másly (tahini, mandlový krém, arašídové máslo…), zázvorem, česnekem, čerstvě mletým pepřem.
  • Zálivka na dovolenou – jedete-li na dovolenou a plánujete si tam připravovat saláty, budou vám stačit tyto dva produkty – rýžový sirup a olivový olej s balsamikem (např. od Bioplanète), díky nim vykouzlíte chutnou, rychlou a výbornou zálivku.

Naše oblíbené zálivky

Všechny recepty jsou přibližně na 4 porce.

Miso-tahini dresink s javorovým sirupem

  • 1–2 lžičky misa
  • 4 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce rýžového octa

Všechny suroviny vyšlehejte vidličkou do hladka. Přidejte tolik teplé vody, abyste docílili
konzistence, kterou si přejete. Nechte v lednici uležet.

Tamari zálivka s kešu

  • 2 lžíce tamari
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • hrstka kešu ořechů

Všechny suroviny vložte do mísy a umixujte, stačí pár vteřin. V dresinku by stále měly být viditelné kousky kešu. Když
budete mixovat příliš dlouho, z kešu se vytvoří krém.

Ume zálivka s medem

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce oleje z praženého sezamu
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce medu (sladěnky nebo sirupu)
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

Rozmíchejte med s trochou oleje, pak přimíchejte ostatní suroviny.

Miso máslo

  • 4 lžíce změklého rostlinného másla Alsanu (ghee) nebo oříškového másla (mandlové)
  • 2 lžičky misa
  • (můžete přidat citronovou šťávu)

Úplně jednoduché, ale moc dobré. Utřete máslo s misem, můžete experimentovat s poměry
i druhem použitého misa podle toho, jak chcete mít máslo slané a aromatické. Výborně se
hodí na ještě horkou vařenou brokolici, chřest nebo fazolové lusky.

“Jogurtový” ume dresink

  • 125 g (1 malé balení) kysané sójové speciality Sojade natural
  • 1 lžíce umeocta
  • 2 lžíce rýžového sirupu

Smíchejte všechny ingredience. Je výborný na hlávkový salát.

Miso dresink se zázvorem

  • 1 lžíce hatcho misa
  • 2 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička utřeného česneku
  • 1 rajče
  • svazek čerstvého koriandru

Všechny suroviny vložte do mísy a tyčovým mixérem rozmixujte. Podle potřeby můžete naředit vodou. Jestli nemáte hatcho miso nebo si na jeho intenzivní chuť netroufáte, použijte klidně světlejší mugi nebo genmai miso.

 

Česnekový kešu dresink

  • 50 g kešu másla
  • 50 ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička agávového sirupu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 stroužek česneku
  • trochu mletého pepře

Všechny suroviny dejte do mixéru a umixujte
do hladka. Nejen na zeleninové saláty v létě, ale hodí se i k pečené zelenině, na těstovinový salát nebo jako dip k zeleninovým špalíčkům.

Tip: česnek můžete vynechat a přidat bylinky, chilli papričku nebo drcený
římský kmín.

Arašídový dresink

  • 1 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce slunečnicového dezodorizovaného oleje
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce agávového sirupu

Všechny suroviny promíchejte dohladka.

Pikantní dresink

  • 1 lžíce mandlového krému
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/3 lžičky koriandru
  • kousek chilli papričky (1 sušená Sonnentor)
  • 1/3 lžičky sušeného česneku (nebo 1 stroužek)
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • špetka mletého zázvoru

V hmoždíři rozdrťte koriandr, chilli papričky, sušený česnek, římský kmín a zázvor. Smíchejte se zbylými surovinami.

Tip: hodí se k vegetariánským karbanátkům.

Miso dresink

  • 1 lžíce světlého misa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce agávového sirupu

Všechny suroviny smíchejte dohladka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

19 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář