Pokud máte rádi ořechovou chuť, ale kvůli alergii nemůžete jíst ořechy ani mandle, máme pro vás zajímavý tip. Na našem trhu se již dají koupit "oříšky" tigernut, což vlastně nejsou žádné ořechy ale hlízy šáchoru. Jsou sladké a chutnají ořechově. Dnes jsem je rozmixovala do krému a mělo to velký úspěch.

Ingredience
pro 10 misek
  • 1 hrnek jahel
  • 4 lžíce loupaného šáchoru (loupané oříšky tigernut)
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 4 lžíce obilného sladu (celiaci rýžový sirup)

Postup

  1. Do hrnce vložíme propláchnuté jáhly a šáchorové oříšky spolu s vodou a špetkou soli.
  2. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 20 minut do vstřebání vody.
  3. Přidáme slad/sirup podle chuti a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
  4. Polovinu krému nalijeme do mističek a zbývající část obarvíme karobem/kakaem a rozmixujeme opět do hladkého hnědého krému.
  5. Na první vrstvu krému nalijeme opatrně druhou, aby zůstaly oddělené.
  6. V zimě podáváme teplé, v létě chlazené.

Obměna

Pokud nemáte problém s ořechy, můžete nahradit šáchorové oříšky běžnými ořechy či mandlemi. Daší možností je dát na dochucení kokos nebo semínka.

Praktické

 

Krém můžeme snadno připravit ze zbytků obilí – stačí je rozmixovat s horkou vodou.

Po vychlazení se dá krém vyklopit na talířek.

Skladujeme v chladničce. Pokud nalijeme do lahviček, můžeme brát s sebou na cesty.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...
  1. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolová paštika
Další článekČerná čočka Beluga se zeleninou