Pokud máte rádi ořechovou chuť, ale kvůli alergii nemůžete jíst ořechy ani mandle, máme pro vás zajímavý tip. Na našem trhu se již dají koupit "oříšky" tigernut, což vlastně nejsou žádné ořechy ale hlízy šáchoru. Jsou sladké a chutnají ořechově. Dnes jsem je rozmixovala do krému a mělo to velký úspěch.

Ingredience
pro 10 misek
  • 1 hrnek jahel
  • 4 lžíce loupaného šáchoru (loupané oříšky tigernut)
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 4 lžíce obilného sladu (celiaci rýžový sirup)

Postup

  1. Do hrnce vložíme propláchnuté jáhly a šáchorové oříšky spolu s vodou a špetkou soli.
  2. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 20 minut do vstřebání vody.
  3. Přidáme slad/sirup podle chuti a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
  4. Polovinu krému nalijeme do mističek a zbývající část obarvíme karobem/kakaem a rozmixujeme opět do hladkého hnědého krému.
  5. Na první vrstvu krému nalijeme opatrně druhou, aby zůstaly oddělené.
  6. V zimě podáváme teplé, v létě chlazené.

Obměna

Pokud nemáte problém s ořechy, můžete nahradit šáchorové oříšky běžnými ořechy či mandlemi. Daší možností je dát na dochucení kokos nebo semínka.

Praktické

 

Krém můžeme snadno připravit ze zbytků obilí – stačí je rozmixovat s horkou vodou.

Po vychlazení se dá krém vyklopit na talířek.

Skladujeme v chladničce. Pokud nalijeme do lahviček, můžeme brát s sebou na cesty.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

  1. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolová paštika
Další článekČerná čočka Beluga se zeleninou