Pokud máte rádi ořechovou chuť, ale kvůli alergii nemůžete jíst ořechy ani mandle, máme pro vás zajímavý tip. Na našem trhu se již dají koupit "oříšky" tigernut, což vlastně nejsou žádné ořechy ale hlízy šáchoru. Jsou sladké a chutnají ořechově. Dnes jsem je rozmixovala do krému a mělo to velký úspěch.
Ingredience
pro 10 misek
  • 1 hrnek jahel
  • 4 lžíce loupaného šáchoru (loupané oříšky tigernut)
  • 4 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • 4 lžíce obilného sladu (celiaci rýžový sirup)

Postup

  1. Do hrnce vložíme propláchnuté jáhly a šáchorové oříšky spolu s vodou a špetkou soli.
  2. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme cca 20 minut do vstřebání vody.
  3. Přidáme slad/sirup podle chuti a důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
  4. Polovinu krému nalijeme do mističek a zbývající část obarvíme karobem/kakaem a rozmixujeme opět do hladkého hnědého krému.
  5. Na první vrstvu krému nalijeme opatrně druhou, aby zůstaly oddělené.
  6. V zimě podáváme teplé, v létě chlazené.

Obměna

Pokud nemáte problém s ořechy, můžete nahradit šáchorové oříšky běžnými ořechy či mandlemi. Daší možností je dát na dochucení kokos nebo semínka.

Praktické

 

Krém můžeme snadno připravit ze zbytků obilí – stačí je rozmixovat s horkou vodou.

Po vychlazení se dá krém vyklopit na talířek.

Skladujeme v chladničce. Pokud nalijeme do lahviček, můžeme brát s sebou na cesty.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

  1. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolová paštika
Další článekČerná čočka Beluga se zeleninou