Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Bezlepkové knedlíky plněné “uzeným”

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Bezlepková verze tradiční a oblíbené české klasiky – knedlíků plněných uzeným. Ale v naší verzi bez masa i vajec. Výborná příloha k zelí nebo omáčkám.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • čtvrt lžičky soli
  • 50 - 70 g pohankové mouky
  • 1 balíček uzeného tempehu

Dobrý den Evi, všem z JJ ! Mám potřebu Vám napsat :-) Doufám, že to nevadí. Musím říct, že stravování podle vašich ra...

Jak připravit plněné knedlíky “uzeným”
  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Uzený tempeh si nakrájíme na malé koustičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova.
  7. Tempeh necháme vychladnout.
  8. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  9. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  10. Do středu placičky vložíme několik kostiček osmaženého tempehu a uděláme kuličku.
  11. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3-4 minuty.
  12. Necháme vychladnout.
  13. Podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.

Obměna

  • S tempehem můžete osmažit dozlatova i cibulku a plnit touto nádivkou knedlíky.
  • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
  • Pohankovou mouku můžete vyměnit za kukuřičnou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
12. 12. 2021

Opravdu má být na uvaření krupice jen 250 ml vody? Stane se mi z toho hned tuhá hrouda, která nejde míchat ani vařit

Dnešní oběd

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Grilovaný “steak” z tempehu

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...
16
23

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.