Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Bezlepkové knedlíky plněné “uzeným”

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Bezlepková verze tradiční a oblíbené české klasiky – knedlíků plněných uzeným. Ale v naší verzi bez masa i vajec. Výborná příloha k zelí nebo omáčkám.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • čtvrt lžičky soli
  • 50 - 70 g pohankové mouky
  • 1 balíček uzeného tempehu

V šedesáti letech jsem se stala členkou klubu Jíme Jinak. Počáteční investice se mi dávno vrátila – využívám sl...

Jak připravit plněné knedlíky “uzeným”

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Uzený tempeh si nakrájíme na malé koustičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova.
  7. Tempeh necháme vychladnout.
  8. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  9. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  10. Do středu placičky vložíme několik kostiček osmaženého tempehu a uděláme kuličku.
  11. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3-4 minuty.
  12. Necháme vychladnout.
  13. Podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.

Obměna

  • S tempehem můžete osmažit dozlatova i cibulku a plnit touto nádivkou knedlíky.
  • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
  • Pohankovou mouku můžete vyměnit za kukuřičnou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Kateřina
12. 12. 2021

Opravdu má být na uvaření krupice jen 250 ml vody? Stane se mi z toho hned tuhá hrouda, která nejde míchat ani vařit

Klub

Dnešní oběd

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sedlácká bída

Sedlácká bída je staré české sedlácké jídlo ze “zbytků”. Pro nás to byla ale ohromná bašta :-)
1
15

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...

Pohankové karbanátky s ořechy a tofu

Klubačka Štěpánka Pařízková nám poslala skvělý recept na karbanátky. V těchto chladných přijde smažený karbanátek rozhodně k chuti.

Květák na kari s tofu

Rychlé, barevné a moc dobré kari z tofu a květáku, které zahřeje, dodá energii a povzbudí.

Nekynutá batátová pizza se “sýrovou” omáčkou. Chutná celé rodině!

Že je pizza nezdravá? Jak která… Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce, droždí i tuku. Těsto je ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.