Bezlepková verze tradiční a oblíbené české klasiky - knedlíků plněných uzeným. Ale v naší verzi bez masa i vajec. Výborná příloha k zelí nebo omáčkám.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • čtvrt lžičky soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • 1 balíček uzeného tempehu

Jak připravit plněné knedlíky „uzeným“

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Uzený tempeh si nakrájíme na malé koustičky a na trošce oleje osmažíme dozlatova.
  7. Tempeh necháme vychladnout.
  8. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  9. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  10. Do středu placičky vložíme několik kostiček osmaženého tempehu a uděláme kuličku.
  11. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3-4 minuty.
  12. Necháme vychladnout.
  13. Podáváme se zelím, posypané osmaženou cibulkou nebo například s křenovou, svíčkovou či koprovou omáčkou.

Obměna

  • S tempehem můžete osmažit dozlatova i cibulku a plnit touto nádivkou knedlíky.
  • Místo tempehu můžete použít osmažené uzené či marinované tofu, smaženou cibulku nebo celerový špek.
  • Pohankovou mouku můžete vyměnit za kukuřičnou nebo i lepkovou (např. špaldovou nebo pšeničnou), pokud vám lepek nedělá problémy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...
  1. Opravdu má být na uvaření krupice jen 250 ml vody? Stane se mi z toho hned tuhá hrouda, která nejde míchat ani vařit

  2. Zkoušela jsem jen z kukuřičné krupice,taky ze špaldové a dnes jsem namíchala dvojitou dávku ze 100 pohankové krupice a 100 g kukuřičné a zahuštěné bezlepkovou ovesnou moukou.Jsou super jak na sladko tak třeba s červeným zelím dýňovou omáčkou,posypané jen osmaženým uzeným tofu a cibulkou aj.Moc dobrý a rychlý recept.

  3. Když už jsem pracně zjistila, že manžela a staršího těmito knedlíčky oslním jedině, když budou z tofu, řekla jsem si, že toho musím udělat alespoň na dva dny, ať si to taky jeden den vychutnám bez „práce“. Takže čtyřnásobná dávka na 2ks tofu a 1ks tempehu (pro mě a mladšího). Včera se špenátem a dnes na ně zkusím cuketové zelí.

  4. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLíný jahelník s jablíčky
Další článek10 tipů, jak zpracovat letní jablíčka