Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Vejmrda neboli jablečný křen

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro další dny. Hlavní výhodou toho domácího je, že neobsahuje cukr ani stabilizátory a je levný.

Ingredience
pro 4 lahvičky
  • 1 křen
  • 1 kg jablek
  • 1 citrón
  • 1 špetka soli

Pro Ivu byla účast v očistě výzvou a zároveň snem. Zpočátku byla kritická, ale aby mohla kritizovat,...

Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu

  1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
  3. Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
  4. Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
  5. Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.

Sterilovaná varianta

  1. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
  2. Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
  3. Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10  minut dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí přendáme do lednice.
  5. Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence, po tepelné úpravě dostane krémovou barvu.

Praktické

  • Křen i jablka můžete nakrouhat na robotu, je to rychlejší.
  • Počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
  • Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
  • Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu – ve sterilované se to ztratí, syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!

Obměna

  • Výslednou hmotu můžete v dobrém mixéru rozmixovat na kaši a místo směsi jablek a křenu podávat jemný křenový krém viz obrázek.

Kombinujeme

  • Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem nebo přidávat do salátů a jídel (omáček, polévek apod.)

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Daniela Danny
16. 11. 2022

Nepíše zda loupaná jablka, ale asi neloupaná. Může někdo poradit. Děkuji.

Tak jsem letos udělala poprvé podle Vás a musím říct že je to mňamka 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

12
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...

Dýňový parmazán (vegan)

Skvělý kondiment, který dochutí jídla typu těstoviny, rizota, polévky, saláty a další dobroty! Doporučujeme umístit na stůl místo solničky.