Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro další dny. Hlavní výhodou toho domácího je, že neobsahuje cukr ani stabilizátory a je levný.
Ingredience
pro 4 lahvičky
  • 1 křen
  • 1 kg jablek
  • 1 citrón
  • 1 špetka soli

Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu

  1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
  3. Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
  4. Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
  5. Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.

Sterilovaná varianta

  1. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
  2. Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
  3. Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10  minut dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí přendáme do lednice.
  5. Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence, po tepelné úpravě dostane krémovou barvu.

Praktické

  • Křen i jablka můžete nakrouhat na robotu, je to rychlejší.
  • Počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
  • Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
  • Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu – ve sterilované se to ztratí, syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!

Obměna

  • Výslednou hmotu můžete v dobrém mixéru rozmixovat na kaši a místo směsi jablek a křenu podávat jemný křenový krém viz obrázek.

Kombinujeme

  • Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem nebo přidávat do salátů a jídel (omáček, polévek apod.)

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...
  1. Moje maminka tuto dobrotu vyráběla doma již před lety a velkém množství. A jelikož nebyl žádný mixér a stouhání křenu je mazec, tak se křen i jablíčka pomlely na ručním masovém srojku. Je z toho i dobrá konzistence.

    • Děkujeme za typ. Vejmrdu jsem včera ochutnala u Evči a je to opravdu dobrota, že ji Eva musí bránit vlastním tělem, jinak by ji rodina snědla na posezení :).

  2. Tak tímhle už se cpu skoro 14 dní,je to mnámka,které se každou zimu nemůžu dočkat(tak jako na jaře česneku medvědího)?vůbec nesteriluji a zatím mi vždy vydržel v ledničce skoro do konce zimy…

    • Že jo??? Zrovna dneska u oběda jsem hudrovala, že jsem zvědavá, kdo si se mnou zabrečí nad další várkou křenu, když tahle už je skoro snězená….

        • Myslím že v podobě kondimentu, kterého se dává jen malé množství, bych to neřešila.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřejeme vám krásné Vánoce
Další článekJak zrecyklovat vánoční papír