Křen s jablky to je náš oblíbený kondiment. Jedí ho i děti a musím ho bránit vlastním tělem, když chci něco uchránit i pro další dny. Hlavní výhodou toho domácího je, že neobsahuje cukr ani stabilizátory a je levný.

Ingredience
pro 4 lahvičky
  • 1 křen
  • 1 kg jablek
  • 1 citrón
  • 1 špetka soli

Jak vyrobit vejmrdu z jablek a křenu

  1. Křen oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a nastrouháme na jemno.
  3. Obojí dáme do mísy, přidáme šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
  4. Důkladně promícháme a natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
  5. Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.

Sterilovaná varianta

  1. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
  2. Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
  3. Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10  minut dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí přendáme do lednice.
  5. Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence, po tepelné úpravě dostane krémovou barvu.

Praktické

  • Křen i jablka můžete nakrouhat na robotu, je to rychlejší.
  • Počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
  • Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
  • Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu – ve sterilované se to ztratí, syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!

Obměna

  • Výslednou hmotu můžete v dobrém mixéru rozmixovat na kaši a místo směsi jablek a křenu podávat jemný křenový krém viz obrázek.

Kombinujeme

  • Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem nebo přidávat do salátů a jídel (omáček, polévek apod.)

Děti

  • I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Moje maminka tuto dobrotu vyráběla doma již před lety a velkém množství. A jelikož nebyl žádný mixér a stouhání křenu je mazec, tak se křen i jablíčka pomlely na ručním masovém srojku. Je z toho i dobrá konzistence.

    • Děkujeme za typ. Vejmrdu jsem včera ochutnala u Evči a je to opravdu dobrota, že ji Eva musí bránit vlastním tělem, jinak by ji rodina snědla na posezení :).

  2. Tak tímhle už se cpu skoro 14 dní,je to mnámka,které se každou zimu nemůžu dočkat(tak jako na jaře česneku medvědího)?vůbec nesteriluji a zatím mi vždy vydržel v ledničce skoro do konce zimy…

    • Že jo??? Zrovna dneska u oběda jsem hudrovala, že jsem zvědavá, kdo si se mnou zabrečí nad další várkou křenu, když tahle už je skoro snězená….

        • Myslím že v podobě kondimentu, kterého se dává jen malé množství, bych to neřešila.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřejeme vám krásné Vánoce
Další článekJak zrecyklovat vánoční papír