Tohle je náš nejoblíbenější kondiment pro chladné dny. Děláme si ho doma sami. Levně a bez chemie. Kupované obsahují kromě jablek a křenu ještě kvasný lihový ocet, olej, zahušťovadla jako je guar gum, mléčnou syrovátku, modifikovaný škrob, regulátory kyselosti, disiřičitan sodný či jiný antioxidant a přírodní aroma, o kterém se nikdy nedozvíte, co je to vlastně zač. Nám budou stačit jablka, křen, citrón a špetka soli!
Ingredience
pro 4 lahvičky
  • 1 křen
  • 1 kg jablek
  • 1 citrón
  • 1 špetka soli

Jak vyrobit krém z křenu a jablek

  1. Křen oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a také nakrájíme na kostky.
  3. Do výkonného mixéru dáme nejprve jablka, šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
  4. Pulsním tlačítkem párkrát pomixujeme jablka a jakmile získáme pyré, mixujeme už na plné obrátky.
  5. K jablkům postupně přidáme kostky křenu a společně mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme jemný krém.
  6. Hotový jablečný ken natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
  7. Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.

Sterilovaná varianta

  1. Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
  2. Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
  3. Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10  minut dnem vzhůru.
  4. Po vychladnutí přendáme do lednice.
  5. Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence.
  6. Po tepelné úpravě dostane tmavší barvu.

Praktické

  • Na tento recept potřebujete velmi výkonný mixér, pak je to snadné a rychlé.
  • Pokud nemáte tak silný mixér typu blender, budete muset nejprve křen a jablka nastrouhat ručně nebo na robotu a pak teprve mixovat na krém.
  • Při druhé variantě počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
  • Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.

Obměna

    • Máte-li raději hrubší a ostřejší křen, udělejte si klasickou vejmrdu – strouhaný křen s jablkem viz obrázek.
    • Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu nebo přidejte jablek. A počítejte, že ve sterilované verzi se ostrá chuť takřka ztratí. Syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!

    Kombinujeme

    • Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem
    • nebo přidávat do zálivek na saláty saláty,
    • do omáček a pomazánek.

    Děti

      • I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.

      Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

      Jak to vidíte vy? Napište komentář.

      Komentujte
      Vaše jméno

      Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

      Předchozí článekMaminko, rychlá vám odvezla dítě s bolestmi břicha
      Další článekNejbezpečnější vánoční cukroví na světě