Domů > Magazín > Zdraví

Co jíst a nejíst při pálení žáhy

Začala vás pálit žáha? Pojďme si říct, co je dobré jíst a co si naopak na talíř nedávat, pokud vás tento problém trápí, a jak si pomoci přírodním způsobem. Nespěchejte do lékárny, existuje mnohem efektivnější řešení.

Pálí mě žáha

Pálení žáhy se kromě tlaku až pálivého pocitu za hrudí či v krku může projevit hořkou až kyselou chutí v ústech, říháním, někdy i chrapotem či kašlem, dále dojmem plnosti až tíhy v žaludku či nadýmáním. Většinou se projeví po jídle a trvá několik minut, ale i hodin.

Tyto potíže se mohou objevit po konzumaci těžko stravitelných jídel (tučné, mastné, smažené), příliš pálivých či kořeněných pokrmů, sladkostí, čokolády, ale i kyselých potravin či nápojů, jako jsou citrusy, rajčata, ovocný čaj. Častým spouštěčem bývá alkohol, sycené nápoje, káva, mnohdy i mléko či mléčné výrobky. Jinak je to ale individuální a někomu může problémy vyvolat téměř jakékoliv jídlo.

Mnohdy se obtíže vyskytnou, pokud do sebe jídlo v rychlosti hodíme a spolykáme velká sousta, případně se přejíme. U někoho má vliv působení stresu (Co když vás trápí stresový reflux). V pozadí pravidelného pálení žáhy je oslabení trávicích pochodů. 

Jestliže tyto potíže vnímáme často či dlouhodobě, může se jednat o refluxní chorobu jícnu. Při této poruše dochází k častému návratu (refluxu) žaludeční kyseliny společně s obsahem žaludku zpět do jícnu, čímž se dále narušuje trávicí proces a postupně poškozuje sliznice jícnu.

Jaký postup zvolit při refluxní chorobě jícnu jsme rozebrali s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou v rozhovoru zde.

Příčiny pálení žáhy

K refluxu dochází obvykle při oslabení dolního jícnového svěrače, který normálně tomuto jevu brání, nebo při nadměrném tlaku na žaludek a jeho oslabení. Příčiny to může mít různé, od skladby jídla, způsobu stravování, přes vlivy psychiky. Svojí roli může hrát oslabení bránice, což je dýchací a stabilizační sval břišní stěny, kterým prochází jícen a pomáhá udržovat optimální napětí jícnového svěrače. 

Funkcí žaludku je tráveninu vytrvale posílat směrem dolů k tenkému střevu. Pakliže dojde k jeho oslabení, slovy východní medicíny se obrátí tok energie QI, která začne putovat opačným směrem, tj. místo dolů nahoru, což vede k typickým projevům pálení žáhy. Roli přitom může hrát nahromaděná horkost v žaludku, nadměrná zátěž jater, nebo nedostatečná funkce sleziny, která společně se žaludkem zajišťuje trávicí proces.

První pomoc při pálení žáhy

Co může pomoci zmírnit potíže?

  • Sklenice vody s rozmíchanou lžičkou jedlé sody.
  • Umeboši švestička či umeboši pasta – kousek vycumlejte.
  • Kuzu krémRozpusťte čajovou lžičku kuzu škrobu ve 2-3 lžičkách studené vody a přidejte šálek studené vody. Vlijte do kastrolku a přiveďte na středním plameni do varu, pak stáhněte plamen na minimum a prohřívejte do doby, než tekutina zhoustne a stane se průhledná. Pijte teplé 1-2x denně mezi jídly. Silnější variantou je Umeshokuzu, kde použijete zmíněnou Umeboši švestičku.
  • Nebo pijte místo kuzu krému či Umeshokuzu 1-2x denně několik dní Umeshoban.
  • Heřmánkový čaj – pro zklidnění žaludku, pijte 1-2 šálky denně.

Další tipy najdete v článku Babské rady při pálení žáhy.

Pozorujte, zda se budou pocity opakovat, případně po čem či v jaké situaci. V případě trvajících či dlouhodobých potíží bude potřeba změnit stravu.

Co mám tedy jíst? A čemu se vyhnout?

V jídelníčku navyšujte:

  • celozrnné obilniny – přednostně rýže natural, jáhly, ječmen
  • tepelně upravenou zeleninu – kořenovou, kulatou, listovou, trochu kvašené; vhodné jsou polévky, střídat druhy tepelné úpravy, párkrát týdně zařadit úpravu Nishime
  • luštěniny – častěji fazole adzuki, čočku, cizrnu, vařené s řasou kombu; tofu a tempeh jen občas

Pokud jste tyto potraviny dosud nejedli, nebo v malém množství, zařazujte je pozvolna, aby vás nebolelo břicho z náhle zvýšeného množství vlákniny. Jak tyto potraviny včlenit do jídelníčku a začít vařit zdravě, se dozvíte v našem online průvodci Jak začít.

Kromě výběru potravin se zaměřte na správné stolování. Jak jsme zmínili, může vadit i hltání jídla a celkově nedostatečná pozornost tomu, jak jíme. Když málo koušeme, polykáme velké kusy jídla, tak to vede k nadměrné zátěži žaludku. My mu můžeme efektivně pomoci tím, že jídlo co nejlépe rozmělníme a prosliníme. Vneste do stravování pravidelnost, jezte rozumné porce, nezobejte nic dalšího mezi jídly a poslední jídlo snězte nejpozději do 18. hodiny, aby měl trávicí systém potřebný prostor na důkladné strávení.

Vyhněte se či omezte konzumaci:

  • tučných, mastných, smažených jídel, masa, uzenin; omezte celkové množství oleje
  • cukru, sladkostí, čokolády, nadmíry ovoce a ovocných nápojů; pokud ovoce, tak tepelně upravené a ne v kombinaci s obilovinou
  • průmyslově zpracovaných potravin
  • mléčných výrobků
  • bílé mouky
  • zpracovaných obilnin – vločky, kuskus, bulgur, pufovaná zrna
  • lilkovité zeleniny (rajčata, brambory, lilek, papriky)
  • studených a syrových potravin
  • ořechů, ořechových másel
  • aromatických bylin, koření
  • kávy, černého čaje
  • alkoholu

Jakmile se váš zdravotní stav zlepší, je možné opět rozšířit léčebný jídelníček o ořechy, oleje, ovoce a syrovou zeleninu (ne v chladném období), zdravé dezerty – tj. jídelníček si mírně rozvolnit v rámci principů Jíme Jinak. U velmi oslabeného trávení může potíže vyvolat skoro vše, zpočátku i zdravé potraviny, a je potřeba postupovat pomalu, ale vytrvale. Pálení žáhy může být jedním z průvodních znaků histaminové intolerance, při které jsou potřeba další specifické úpravy stravy. Někdy se ale stává, že se člověk bojí sníst téměř cokoliv, což ho dostává do napětí, stresu a trávení se tím pádem zhoršuje. Spolu se změnami stravy, je pak důležité pracovat na technikách, jak nezdravý stres uvolnit.

Příběhy na Jíme Jinak

Pojďte se začíst do příběhů našich čtenářů, které také trápily problémy spojené s refluxem. Nejen, že se jim brzy zmírnilo či odešlo pálení žáhy, ale změnou stravy se jim podařilo vyřešit i mnoho jiných zdravotních potíží.

Pokud vás tento problém trápí, neváhejte s námi udělat první krok. Někdy i drobná změna může nastartovat pozitivní vývoj vašeho zdravotního stavu. Připojte se k nám do Klubu Jíme Jinak, nebo to vezměte z gruntu a naskočte do kurzu Podzimní detox, kde společně projdeme změnou stravy a naučíme vás vařit chutná, zdraví podporující jídla. Těšíme se na vás!

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

13 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

53
22

Jak pečovat o žaludek

Nevolnost, nechutenství, pocit na zvracení, časté škytání a pálení žáhy. Všechny tyto potíže mohou signalizovat oslabení žaludku. Chcete vědět, jak o něj p...

Pálení žáhy a jeho příznaky i příčiny

Bojujete s pálením žáhy? Nejste sami! Přečtěte si náš článek, kde odhalíme příznaky a příčiny tohoto častého zdravotního problému. Ukážeme vám také jednodu...

Překyselení žaludku a jeho příčiny i řešení

Týká se vás překyselení žaludku a nechcete to řešit léky? Nebojte se zavést do života změny a pojďte s tím s naší podporou něco udělat! V našem článku se d...

Gastroezofageální reflux a co to vlastně znamená

Chronický reflux jícnu dá zabrat nejen našemu tělu, ale i psychice. Pojďte jednou provždy vyřešit nepříjemné projevy a užít si zdraví v plné síle.

Špatné trávení a jeho projevy

Trápí vás bolesti či těžkost po jídle, nadýmáte se a už nevíte, co jíst, aby vám bylo dobře? Pojďme si říct, co se muže skrývat za nepříjemnými pocity spoj...

Nadýmání po jídle a jak s ním zatočit

Nafouklá a bolestivá střeva, hlasité škrundání v břiše. Trápí vás tyto potíže často? Není den, kdy by se vám po jídle střeva neozývala? Pojďme si na to spo...