Pálí mě žáha
Pálení žáhy se kromě tlaku až pálivého pocitu za hrudí či v krku může projevit hořkou až kyselou chutí v ústech, říháním, někdy i chrapotem či kašlem, dále dojmem plnosti až tíhy v žaludku či nadýmáním. Většinou se projeví po jídle a trvá několik minut, ale i hodin.
Tyto potíže se mohou objevit po konzumaci těžko stravitelných jídel (tučné, mastné, smažené), příliš pálivých či kořeněných pokrmů, sladkostí, čokolády, ale i kyselých potravin či nápojů, jako jsou citrusy, rajčata, ovocný čaj. Častým spouštěčem bývá alkohol, sycené nápoje, káva, mnohdy i mléko či mléčné výrobky. Jinak je to ale individuální a někomu může problémy vyvolat téměř jakékoliv jídlo.
Mnohdy se obtíže vyskytnou, pokud do sebe jídlo v rychlosti hodíme a spolykáme velká sousta, případně se přejíme. U někoho má vliv působení stresu (Co když vás trápí stresový reflux). V pozadí pravidelného pálení žáhy je oslabení trávicích pochodů.
Jestliže tyto potíže vnímáme často či dlouhodobě, může se jednat o refluxní chorobu jícnu. Při této poruše dochází k častému návratu (refluxu) žaludeční kyseliny společně s obsahem žaludku zpět do jícnu, čímž se dále narušuje trávicí proces a postupně poškozuje sliznice jícnu.
Jaký postup zvolit při refluxní chorobě jícnu jsme rozebrali s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou v rozhovoru zde.
Příčiny pálení žáhy
K refluxu dochází obvykle při oslabení dolního jícnového svěrače, který normálně tomuto jevu brání, nebo při nadměrném tlaku na žaludek a jeho oslabení. Příčiny to může mít různé, od skladby jídla, způsobu stravování, přes vlivy psychiky. Svojí roli může hrát oslabení bránice, což je dýchací a stabilizační sval břišní stěny, kterým prochází jícen a pomáhá udržovat optimální napětí jícnového svěrače.
Funkcí žaludku je tráveninu vytrvale posílat směrem dolů k tenkému střevu. Pakliže dojde k jeho oslabení, slovy východní medicíny se obrátí tok energie QI, která začne putovat opačným směrem, tj. místo dolů nahoru, což vede k typickým projevům pálení žáhy. Roli přitom může hrát nahromaděná horkost v žaludku, nadměrná zátěž jater, nebo nedostatečná funkce sleziny, která společně se žaludkem zajišťuje trávicí proces.
První pomoc při pálení žáhy
Co může pomoci zmírnit potíže?
- Sklenice vody s rozmíchanou lžičkou jedlé sody.
- Umeboši švestička či umeboši pasta – kousek vycumlejte.
- Kuzu krém – Rozpusťte čajovou lžičku kuzu škrobu ve 2-3 lžičkách studené vody a přidejte šálek studené vody. Vlijte do kastrolku a přiveďte na středním plameni do varu, pak stáhněte plamen na minimum a prohřívejte do doby, než tekutina zhoustne a stane se průhledná. Pijte teplé 1-2x denně mezi jídly. Silnější variantou je Umeshokuzu, kde použijete zmíněnou Umeboši švestičku.
- Nebo pijte místo kuzu krému či Umeshokuzu 1-2x denně několik dní Umeshoban.
- Heřmánkový čaj – pro zklidnění žaludku, pijte 1-2 šálky denně.
Další tipy najdete v článku Babské rady při pálení žáhy.
Pozorujte, zda se budou pocity opakovat, případně po čem či v jaké situaci. V případě trvajících či dlouhodobých potíží bude potřeba změnit stravu.
Co mám tedy jíst? A čemu se vyhnout?
V jídelníčku navyšujte:
- celozrnné obilniny – přednostně rýže natural, jáhly, ječmen
- tepelně upravenou zeleninu – kořenovou, kulatou, listovou, trochu kvašené; vhodné jsou polévky, střídat druhy tepelné úpravy, párkrát týdně zařadit úpravu Nishime
- luštěniny – častěji fazole adzuki, čočku, cizrnu, vařené s řasou kombu; tofu a tempeh jen občas
Pokud jste tyto potraviny dosud nejedli, nebo v malém množství, zařazujte je pozvolna, aby vás nebolelo břicho z náhle zvýšeného množství vlákniny. Jak tyto potraviny včlenit do jídelníčku a začít vařit zdravě, se dozvíte v našem online průvodci Jak začít.
Kromě výběru potravin se zaměřte na správné stolování. Jak jsme zmínili, může vadit i hltání jídla a celkově nedostatečná pozornost tomu, jak jíme. Když málo koušeme, polykáme velké kusy jídla, tak to vede k nadměrné zátěži žaludku. My mu můžeme efektivně pomoci tím, že jídlo co nejlépe rozmělníme a prosliníme. Vneste do stravování pravidelnost, jezte rozumné porce, nezobejte nic dalšího mezi jídly a poslední jídlo snězte nejpozději do 18. hodiny, aby měl trávicí systém potřebný prostor na důkladné strávení.
Vyhněte se či omezte konzumaci:
- tučných, mastných, smažených jídel, masa, uzenin; omezte celkové množství oleje
- cukru, sladkostí, čokolády, nadmíry ovoce a ovocných nápojů; pokud ovoce, tak tepelně upravené a ne v kombinaci s obilovinou
- průmyslově zpracovaných potravin
- mléčných výrobků
- bílé mouky
- zpracovaných obilnin – vločky, kuskus, bulgur, pufovaná zrna
- lilkovité zeleniny (rajčata, brambory, lilek, papriky)
- studených a syrových potravin
- ořechů, ořechových másel
- aromatických bylin, koření
- kávy, černého čaje
- alkoholu
Jakmile se váš zdravotní stav zlepší, je možné opět rozšířit léčebný jídelníček o ořechy, oleje, ovoce a syrovou zeleninu (ne v chladném období), zdravé dezerty – tj. jídelníček si mírně rozvolnit v rámci principů Jíme Jinak. U velmi oslabeného trávení může potíže vyvolat skoro vše, zpočátku i zdravé potraviny, a je potřeba postupovat pomalu, ale vytrvale. Pálení žáhy může být jedním z průvodních znaků histaminové intolerance, při které jsou potřeba další specifické úpravy stravy. Někdy se ale stává, že se člověk bojí sníst téměř cokoliv, což ho dostává do napětí, stresu a trávení se tím pádem zhoršuje. Spolu se změnami stravy, je pak důležité pracovat na technikách, jak nezdravý stres uvolnit.
Příběhy na Jíme Jinak
Pojďte se začíst do příběhů našich čtenářů, které také trápily problémy spojené s refluxem. Nejen, že se jim brzy zmírnilo či odešlo pálení žáhy, ale změnou stravy se jim podařilo vyřešit i mnoho jiných zdravotních potíží.
Pokud vás tento problém trápí, neváhejte s námi udělat první krok. Někdy i drobná změna může nastartovat pozitivní vývoj vašeho zdravotního stavu. Připojte se k nám do Klubu Jíme Jinak, nebo to vezměte z gruntu a naskočte do kurzu Podzimní detox, kde společně projdeme změnou stravy a naučíme vás vařit chutná, zdraví podporující jídla. Těšíme se na vás!
Buďte první, kdo napíše komentář