Kuzu pokrm zahustí a léčí

Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout horečku. Kuzu také harmonizuje trávení, můžete jej použít při průjmu i zácpě. Dá se podávat i malým dětem, dokonce je pro ně obzvlášť vhodné. Kuzu je škrob, který se vyrábí z kořene japonského vinného keře. Nejkvalitnější produkt poskytují kořeny, které jsou staré asi 10 let a mají okolo 10 kg. Kuzu vypadá trochu jako bílá křída, prodává se buď ve formě jemného prášku nebo jako malé hrudky. Jde o škrob prvotřídní kvality, vytváří krásně hladké krémy a omáčky. Navíc je výborně stravitelný. Na běžné používání je možná docela drahý, ale můžete jej používat alespoň tehdy, když je někdo z rodiny nemocný nebo pokud vaříte malým dětem.

Co s ním

Základní příprava – lžičku prášku nebo hrudek rozmíchejte v troše studené vody (hrudky nemusíte předem rozdrtit, během půlminuty se ve vodě rozpustí). Rozpuštěné kuzu vlijte do připravovaného jídla a za stálého míchání vařte asi minutu. Kuzu se z bílého změní na průhledné. V tu chvíli je hotové. Hodí se na zahuštění omáček, polévek, krémů, zeleninových směsí.

  • Když vaříte dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo ovocný kompot. Superzdravý dezert připravíte, když z kuzu uvaříte pudink.
  • Při nemoci a únavě můžete připravovat nápoj s jablečnou šťávou – lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání chvilku povařte, dokud kuzu nezprůhlední. Zchladlý nápoj má jemně rosolovitou konzistenci. Přidejte do něj trochu jablečného koncentrátu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy a pijte/podávejte 3× denně mimo jídlo, dokud obtíže nepoleví.

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...