Domů > Magazín > Blog

Kuzu

Kuzu pokrm zahustí a léčí

Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout horečku. Kuzu také harmonizuje trávení, můžete jej použít při průjmu i zácpě. Dá se podávat i malým dětem, dokonce je pro ně obzvlášť vhodné. Kuzu je škrob, který se vyrábí z kořene japonského vinného keře. Nejkvalitnější produkt poskytují kořeny, které jsou staré asi 10 let a mají okolo 10 kg. Kuzu vypadá trochu jako bílá křída, prodává se buď ve formě jemného prášku nebo jako malé hrudky. Jde o škrob prvotřídní kvality, vytváří krásně hladké krémy a omáčky. Navíc je výborně stravitelný. Na běžné používání je možná docela drahý, ale můžete jej používat alespoň tehdy, když je někdo z rodiny nemocný nebo pokud vaříte malým dětem.

Co s ním

Základní příprava – lžičku prášku nebo hrudek rozmíchejte v troše studené vody (hrudky nemusíte předem rozdrtit, během půlminuty se ve vodě rozpustí). Rozpuštěné kuzu vlijte do připravovaného jídla a za stálého míchání vařte asi minutu. Kuzu se z bílého změní na průhledné. V tu chvíli je hotové. Hodí se na zahuštění omáček, polévek, krémů, zeleninových směsí.

  • Když vaříte dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo ovocný kompot. Superzdravý dezert připravíte, když z kuzu uvaříte pudink.
  • Při nemoci a únavě můžete připravovat nápoj s jablečnou šťávou – lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání chvilku povařte, dokud kuzu nezprůhlední. Zchladlý nápoj má jemně rosolovitou konzistenci. Přidejte do něj trochu jablečného koncentrátu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy a pijte/podávejte 3× denně mimo jídlo, dokud obtíže nepoleví.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

96 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na obalu mám uvedeno nevařit, ale tady je vařit 😅Tak asi udělám kompromis, nechám to zabublat a vypnu 😂

Marcela
4. 1. 2024

To se máte Romane. Taky by se mi líbilo, kdyby mi tak někdo vařil. :)🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
9

V kraťasech až na vrchol

Tihle moji kamarádi už se mnou v zimě na horách byli. Proto je příliš nepřekvapilo, že už u auta jsem odhodil svršky a ve svých oblíbených modrých kraťasec...
1
9

Pleju nebo sklízím?

Tohle mě ohromně baví. Co jíme jinak, tak jíme i to, co jsme dřív považovali za plevel. Šla jsem dnes proplít zaplevelené záhonky a vrátila se s jedlým úlo...

Zbavte se jarní únavy! Pojďte vařit zdravě, levně a chutně

Je nejvyšší čas začít jarní očistu. Nejen proto, že chceme detoxikovat tělo a zbavit se konečně zimních špíčků (teď už to nepůjde schovat!), ale i proto, ž...
11
1

Bylinky pro sladké spaní

Každý třetí člověk má občas problémy s nespavostí a více než polovina populace u nás vyloženě trpí na problémy se spánkem. Neustálé převalování, hlava plná...
77
24

Sólo cestování jogínky z překvapivého pohledu ajurvédy

Vydala jsem se sama do Portugalska na trek. S krosnou, stanem a vařičem. Co všechno jsem prožila, jestli jsem se bála a co už příště fakt nikdy neudělám a ...

Zdravý jídelníček na měsíc

Zaujala vás zdravá strava podle Jíme Jinak, ale nejste si jistí při sestavování jídelníčku? Ukážeme vám, jak správně na zdravý jídelníček na měsíc. Získejt...