Domů > Magazín > Blog

Kuzu

Kuzu pokrm zahustí a léčí

Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout horečku. Kuzu také harmonizuje trávení, můžete jej použít při průjmu i zácpě. Dá se podávat i malým dětem, dokonce je pro ně obzvlášť vhodné. Kuzu je škrob, který se vyrábí z kořene japonského vinného keře. Nejkvalitnější produkt poskytují kořeny, které jsou staré asi 10 let a mají okolo 10 kg. Kuzu vypadá trochu jako bílá křída, prodává se buď ve formě jemného prášku nebo jako malé hrudky. Jde o škrob prvotřídní kvality, vytváří krásně hladké krémy a omáčky. Navíc je výborně stravitelný. Na běžné používání je možná docela drahý, ale můžete jej používat alespoň tehdy, když je někdo z rodiny nemocný nebo pokud vaříte malým dětem.

Co s ním

Základní příprava – lžičku prášku nebo hrudek rozmíchejte v troše studené vody (hrudky nemusíte předem rozdrtit, během půlminuty se ve vodě rozpustí). Rozpuštěné kuzu vlijte do připravovaného jídla a za stálého míchání vařte asi minutu. Kuzu se z bílého změní na průhledné. V tu chvíli je hotové. Hodí se na zahuštění omáček, polévek, krémů, zeleninových směsí.

  • Když vaříte dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo ovocný kompot. Superzdravý dezert připravíte, když z kuzu uvaříte pudink.
  • Při nemoci a únavě můžete připravovat nápoj s jablečnou šťávou – lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání chvilku povařte, dokud kuzu nezprůhlední. Zchladlý nápoj má jemně rosolovitou konzistenci. Přidejte do něj trochu jablečného koncentrátu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy a pijte/podávejte 3× denně mimo jídlo, dokud obtíže nepoleví.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

89 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Na obalu mám uvedeno nevařit, ale tady je vařit 😅Tak asi udělám kompromis, nechám to zabublat a vypnu 😂

Marcela
4. 1. 2024

To se máte Romane. Taky by se mi líbilo, kdyby mi tak někdo vařil. :)🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

21
32

Jak šetříme s Jíme Jinak

Kolik stojí naši rodinu jíst jinak? Ušetříme nebo naopak utrácíme mnohem víc než dříve, když si dopřáváme téměř vše v bio kvalitě a kupujeme často a rádi d...
2
9

V kraťasech až na vrchol

Tihle moji kamarádi už se mnou v zimě na horách byli. Proto je příliš nepřekvapilo, že už u auta jsem odhodil svršky a ve svých oblíbených modrých kraťasec...
1
9

Pleju nebo sklízím?

Tohle mě ohromně baví. Co jíme jinak, tak jíme i to, co jsme dřív považovali za plevel. Šla jsem dnes proplít zaplevelené záhonky a vrátila se s jedlým úlo...

Zbavte se jarní únavy! Pojďte vařit zdravě, levně a chutně

Je nejvyšší čas začít jarní očistu. Nejen proto, že chceme detoxikovat tělo a zbavit se konečně zimních špíčků (teď už to nepůjde schovat!), ale i proto, ž...
11
1

Bylinky pro sladké spaní

Každý třetí člověk má občas problémy s nespavostí a více než polovina populace u nás vyloženě trpí na problémy se spánkem. Neustálé převalování, hlava plná...
76
24

Sólo cestování jogínky z překvapivého pohledu ajurvédy

Vydala jsem se sama do Portugalska na trek. S krosnou, stanem a vařičem. Co všechno jsem prožila, jestli jsem se bála a co už příště fakt nikdy neudělám a ...