Kuzu

Kuzu pokrm zahustí a léčí

Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout horečku. Kuzu také harmonizuje trávení, můžete jej použít při průjmu i zácpě. Dá se podávat i malým dětem, dokonce je pro ně obzvlášť vhodné. Kuzu je škrob, který se vyrábí z kořene japonského vinného keře. Nejkvalitnější produkt poskytují kořeny, které jsou staré asi 10 let a mají okolo 10 kg. Kuzu vypadá trochu jako bílá křída, prodává se buď ve formě jemného prášku nebo jako malé hrudky. Jde o škrob prvotřídní kvality, vytváří krásně hladké krémy a omáčky. Navíc je výborně stravitelný. Na běžné používání je možná docela drahý, ale můžete jej používat alespoň tehdy, když je někdo z rodiny nemocný nebo pokud vaříte malým dětem.

Co s ním

Základní příprava – lžičku prášku nebo hrudek rozmíchejte v troše studené vody (hrudky nemusíte předem rozdrtit, během půlminuty se ve vodě rozpustí). Rozpuštěné kuzu vlijte do připravovaného jídla a za stálého míchání vařte asi minutu. Kuzu se z bílého změní na průhledné. V tu chvíli je hotové. Hodí se na zahuštění omáček, polévek, krémů, zeleninových směsí.

  • Když vaříte dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo ovocný kompot. Superzdravý dezert připravíte, když z kuzu uvaříte pudink.
  • Při nemoci a únavě můžete připravovat nápoj s jablečnou šťávou – lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání chvilku povařte, dokud kuzu nezprůhlední. Zchladlý nápoj má jemně rosolovitou konzistenci. Přidejte do něj trochu jablečného koncentrátu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy a pijte/podávejte 3× denně mimo jídlo, dokud obtíže nepoleví.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.