Domů > Magazín > Blog

Kuzu

Kuzu pokrm zahustí a léčí

Kuzu je opravdu především lék. V Asii, odkud pochází, je dobře známé jako prostředek při nachlazení, ulevuje od bolesti hlavy a pomáhá zvládnout horečku. Kuzu také harmonizuje trávení, můžete jej použít při průjmu i zácpě. Dá se podávat i malým dětem, dokonce je pro ně obzvlášť vhodné. Kuzu je škrob, který se vyrábí z kořene japonského vinného keře. Nejkvalitnější produkt poskytují kořeny, které jsou staré asi 10 let a mají okolo 10 kg. Kuzu vypadá trochu jako bílá křída, prodává se buď ve formě jemného prášku nebo jako malé hrudky. Jde o škrob prvotřídní kvality, vytváří krásně hladké krémy a omáčky. Navíc je výborně stravitelný. Na běžné používání je možná docela drahý, ale můžete jej používat alespoň tehdy, když je někdo z rodiny nemocný nebo pokud vaříte malým dětem.

Co s ním

Základní příprava – lžičku prášku nebo hrudek rozmíchejte v troše studené vody (hrudky nemusíte předem rozdrtit, během půlminuty se ve vodě rozpustí). Rozpuštěné kuzu vlijte do připravovaného jídla a za stálého míchání vařte asi minutu. Kuzu se z bílého změní na průhledné. V tu chvíli je hotové. Hodí se na zahuštění omáček, polévek, krémů, zeleninových směsí.

  • Když vaříte dětem, můžete kuzu škrobem zahušťovat rozmixovanou zeleninu, rozvařené ovoce nebo ovocný kompot. Superzdravý dezert připravíte, když z kuzu uvaříte pudink.
  • Při nemoci a únavě můžete připravovat nápoj s jablečnou šťávou – lžičku kuzu rozpusťte v troše studené vody, pak přilijte šálek vody a za neustálého míchání chvilku povařte, dokud kuzu nezprůhlední. Zchladlý nápoj má jemně rosolovitou konzistenci. Přidejte do něj trochu jablečného koncentrátu nebo čerstvě vymačkané jablečné šťávy a pijte/podávejte 3× denně mimo jídlo, dokud obtíže nepoleví.

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

104 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě bych ráda doplnila, že tento pudink bylo jediné jídlo, které 6ti letá dcera nevyzvracela při černém kašli, který teď měla. A třeba i pomohl.

Kuzu pudink už vařím přes 10 let, doporučila mi ho jedna Vietnamka, která má obchůdek, že je moc zdravý a dobrý. Odšťavním jablka, dám tam trochu javorového sirupu, do rendlíku přidám kuzu, zaliji šťávou a posypu trochou skořice, pomalu zahřívám a ani nemusí vařit a krásně zhoustne. Milujeme to celá rodina.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

52
4

Jak se na podzim zbavit strachu a posílit imunitu? Snadno!

Obavy, úzkostné stavy, špatná nálada a kila navíc nejsou nic příjemného. Strach zajídáme jídlem a v hlavě se nám vrší nepořádek stejně jako pod kůží. Podzi...

Jak se žije v jiném světě

Čas běží neúprosným tempem a dny volna vyhrazené k vánočnímu odpočinku jsou ty tam. Připravuji a balím si vše potřebné ke 14-ti dennímu pracovnímu pobytu. ...
2
8

Vcházím jako muž, vycházím jako dáma

Jaro je úžasné. Nejenom, že všechno ožívá, voní a kvete, ale i přírodní voda má stále co nabídnout. Je chladem přímo nabitá. Byla by veliká škoda si nechat...

Vánoce, Vánoce přicházejí…

Ne, nezbláznila jsem se, vím, že je léto, však venku je 30°C. Ale já si připadám jako Ježíšek, když v průvanu balím výhry pro naše nové hrdinky a hrdiny. B...
17
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...
46
14

Jak jsme si vyčarovali parkování

Mnozí se ptáte, jak je to s tím tvořením reality, chcete příklady z praxe, jasný návod. Není to žádná věda a nejlépe se to trénuje na parkování. Mám tu jed...