Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak správně uvařit luštěniny, aby byly měkké

Luštěniny – zázračné i zrádné. Většina lidí je má spojené s nadýmáním, anebo nekonečným vařením, protože jsou pořád tvrdé. Vaří je totiž špatně. Naučte se je vařit správně jako profík.

Jak uvařit luštěniny?

Obecný postup přípravy luštěnin:
1. Namočit – druhy luštěnin, které se musí namáčet (ale můžeme všechny luštěniny), zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme minimálně 6-16 hodin dle druhy luštěniny v pokojové teplotě máčet.
2. Slít – vodu z luštěnin slijeme a luštěniny propláchneme.
3. Přivést k varu – luštěniny nasypeme do hrnce, přidáme čerstvou vodou a hrnec postavíme na plotnu a přivedeme k varu.
4. Sbírat pěnu (pouze u luštěnin, které nejsou v bio kvalitě) – jakmile luštěnina začne vřít, sesbíráme pěnu a ztlumíme plamen na minimum.
5. Bylinky a řasa – k vařící se luštěnině vhodíme kousek mořské řasy (např. kombu) nebo bylinky (např. bobkový list, kmín, saturejka, majoránka aj.). Pomůže to jak stravitelnosti, zmírní nadýmavost a dříve změknou.
5. Vařit – luštěninu vaříme dle druhu anebo do doby, než je měkká.
6. Podávat – vypneme plamen a luštěninu použijeme do zeleninových směsí, gulášů, polévek, hummusu aj. anebo vychladlou luštěninu skladujeme v lednici 3 dny.

Čočka

Na trhu je jich nepřeberné množství druhů. Např. černá beluga, hnědá, zelená, červená, půlená, žlutá. Celou čočku (dle druhu) vaříme v poměru 1:3 až 1:4 cca 15-30 minut. Půlená čočka se vaří cca 7-15 minut. Delším varem získáme z čočky kaši. Doba vaření čočky vždy závisí na jejím druhu, dodavateli a jestli je loupaná, nebo ne. Doporučujeme přidat při vaření bobkový list.

Fazole

Mungo, mung dhal (loupané mungo), adzuki, máslové, červená a černá ledvina, černé oko, pinto, navy… Jsou jich stovky druhů. Fazole je třeba vždy předem namočit, zejména ty velké druhy a vařit delší dobu. U velkých fazolí je doba varu 1-1,5 hodiny dle druhu fazole a konkrétním typu (máme zkušenost, že od jednoho dodavatele se adzuki uvaří během 20 minut a od jiného se vaří i hodinu). U fazolí vždy přidejte při vaření kousek mořské řasy, zkrátíte tím dobu varu, zlepšíte stravitelnost a dodáte minerály. Mungo fazole i adzuki jsou většinou uvařeny do 30 minut (záleží na značce).

Tip: Pokud si chcete zkrátit dobu varu, použijte tlakový hrnec. Hodí se hlavně pro tvrdší luštěniny, kterým trvá déle, než se uvaří – fazole, cizrna, sója, hrách.

Hrách

Na trhu máme buď hrách celý, anebo půlený v zelné nebo žluté variantě. Půlený hrách není třeba namáčet a vaří se kratší dobu. Celý hrách je vhodné namočit a poté vařit zhruba 45-60 minut s řasou kombu. Pokud dáme více vody a vaříme půlený hrách déle, vznikne hrachová kaše, kterou už pak stačí jen rozmixovat a dochutit.

Cizrna

Cizrnu, podobně jako fazole, je třeba předem namočit a poté vařit (nejlépe v tlakovém hrnci) cca 1-1,5 hodiny dle značky s řasou kombu, případně i s bobkovým listem pro zlepšení trávení.

Sója

Sóju vždy předem namočíme a vaříme (nejlépe v tlakovém hrnci) 1-1,5 hodiny s řasou kombu. Uvařená sója je ale pro naše tělo nestravitelná, je třeba ji proto zfermentovat například na tradiční tempeh, natto, miso, anebo z ní udělat lépe stravitelné tofu.

Jak oloupat sóju a cizrnu
Pro výrobu tempehu, ale také pro zvýšení stravitelnosti, sóju, cizrnu i hrách loupeme. Nejméně pracný a nejrychlejší způsob je pomocí mlýnku na obilí.

Bojíte se nadýmání z luštěnin?

  • Začněte s nenadýmavými druhy.
  • Zařazujte je do stravy postupně v malých porcích.
  • Naučte se luštěniny správně připravovat.
  • Přidávejte k nim při vaření kousek mořské řasy a koření, které zlepšuje stravitelnost.
  • Nepřehánějte to s porcemi luštěnin.
  • Řiďte se těmito tipy, které vám pomohou krok po kroku luštěniny zařadit do jídleníčku tak, aby si trávení zvyklo a nenadýmaly vás.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nefermentovana soja je vyloženě NESTRSVITELNA? To snad nemůžete myslete vážně. Dodejte zdroje a přestaňte prosím sóju takto demonizovat

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Vyznáte se v čočce? Jak a které druhy rozhodně zařadit do jídelníčku

Čočka je luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. U nás se jí velkozrnná čočka na Nový rok, protože to podle tradic...

Toto jste o luštěninách nevěděli

Luštěniny slouží jako zdroj bílkovin. Jsou to bílkoviny s minimálním množstvím tuku a úplně bez cholesterolu, obsahují poměrně dost vlákniny, jsou chutné, ...

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
Blog
klub
35
4

Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo

Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co je naopak oslabuje?