Domů > Nepřehlédněte

Tento zázrak oloupe sojové boby (nejen) na tempeh do 5 minut

Přemýšlíte, jak odslupkovat sojové boby na tempeh? Když jsem dělala tempeh, trvalo mi ručně oloupat 500 g balíček sojových bobů zhruba 3 hodiny. Díky tomuto pomocníkovi mi to teď trvá ani ne 5 minut a zcela bez mojí práce :-) A hodí se nejen na tempeh! Pokud máte problémy s trávením, oloupe vám pro citlivý trávicí trakt problematické slupky i z cizrny a hrachu.

Můj tajný pomocník? Mlýnek!

Už jsme o něm psali. Mlýnek na obilí je naším nejpraktičtějším pomocníkem. Namele nám čerstvou hladkou i hrubou mouku z jakéhokoliv obilí nejen na chleba, ale také na placky, palačinky, krupicovou kaši, na zahušťování pokrmů, na knedlíčky atp.

A krom mouky umí odslupkovat i luštěniny, což se skvěle hodí při výrobě sójového nebo cizrnového tempehu, kde musí být boby bez slupek, aby se k nim kultura dostala a mohla je prorůst. Dříve jsem to dělala ručně a odslupkovat ručně 500 g sojových bobů mi trvalo skoro 3 hodiny. V mlýnku je to do pár minut bez práce hotovo.

Jak oloupat sojové boby nebo cizrnu:

  • U mlýnku uvolníme šroubek a posuneme kameny mlýnu na největší hrubost.
  • Šroubek znovu utáhneme.
  • Pod trubičku mlýnku umístíme nádobu.
  • Zapneme mlýnek a vsypeme do něj syrové sojové boby ze sáčku.
  • Mlýnek zarachotí a do nádoby nám začnou padat rozpůlené boby a slupky.
  • Jakmile je hotovo, vypneme a boby zalijeme vodou.
  • Slupky vyplavou na povrch, vodu slijeme a zalijeme čistou.
  • Zopakujeme 3x, dokud neslijeme (téměř) všechny slupky a poté zalijeme čerstvou vodou a necháme boby 6 hodin namočené.
  • Pokračujeme dále dle návodu na tempeh.

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak
Pokud ještě nemáte mlýnek na obilí, domluvili jsme pro vás, členy klubu Jíme Jinak, slevu 15 % celý sortiment značky Walder Biotech včetně mlýnku, který používáme v kuchyni i my a jsme s ním velmi spokojení. Ušetříte 1.500 Kč až 6.600 Kč podle typu výrobku, který si vyberete v e-shopu www.traminal.cz. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj klubácký email a kód: [přihlaste se]. Tato sleva lze použít i na další přístroje na tomto e-shopu.

Výhoda pro registrované uživatele
Ještě nemáte svůj mlýnek? Registrovaní čtenáři mají slevu 10 % slevu na celý sortiment v e-shopu www.traminal.cz včetně mlýnků na obilí značky Walder. Ušetříte tedy 1.000 Kč až 4.400 Kč podle typu výrobku, který si vyberete. Pro uplatnění slevy zadejte při nákupu svůj registrační email a kód: [přihlaste se].

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Ahoj, to loupání sóji mě zaujalo. Tempeh mám ráda, kupuji si ho, ale moc nemůžu lepek a ani sóju, tak to nechci přehánět, mám ráda uzený. Chtěla bych zkusit udělat domácí z cizrny, ale to loupání mě odrazuje už předem… Mám mlýnek na obilí jako příslušenství k robotu Kenwood, ale bojím se, aby to nebyla jeho poslední štace…

Dobrý den, Ajko a Evo. Jen mě napadl komentář k okaře (slupky ze sóji). Přemýšlela jsem, co s ní, našla jsem i recepty na sekanou a podobně ji někdo přidává do jídla. Ptala jsem se na to přímo paní MUDr. Strnadelové a nedoporučovala to, je to nestravitelné, dejme ji slepicím nebo na kompost.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Domácí cizrnový tempeh

Udělat domácí tempeh není vůbec žádná věda a zvládne ho každý, kdo ví, jak vařit a míchat. Stačí vám na to základní vybavení, které máte v kuchyni. Jediné,...
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zá...
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...

Natural tempeh: jak ho upravit, aby chutnal

Patříte také k těm, kteří se natural (přírodnímu) tempehu vyhýbají jako čert kříži, protože nevíte co s ním? Anebo ještě hůře, už s ním máte negativní zkuš...
2

8 způsobů, jak použít sojovou omáčku, které neznáte

Sojová omáčka má mnoho způsobů využití. Kromě klasického dochucování omáček, zeleniny, luštěnin, karbanátků a nákypů ji lze využít ještě mnoha dalšími způs...

Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné

Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologi...